Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Beejbesia

problem z trądzikiem

Polecane posty

Witam. Problem trądziku zaczął się w wieku 12 lat. Męczę się z nim od 4 lat i przeraża mnie to co mówią lekarze, że o 25 roku życia powinnien mi on zniknąć i ŻEBYM SIE NIE MARTWIŁA! Płakac mis ie chce jak widzę moje rówieśniczki które mają ładną cere, bez problemów.! Tyle osób jakos sobei z tym radzi a ja nie potrafie! Biegam po dermatologach samruje sie jakimis świństwami i wciąż jest to samo... Byłam wczoraj na wizyte u pani dermatolog. Przepisała mi antybiotyk Tetrysal 2x1 dziennie, Clindacne na rano , Epiduo na wieczór (juz 15, miesiaca sie tym smaruje i teraz cd kuracji) i krem do Łagodzenia podrażnień Cetaphil MD Dodatkowo myje twarz żelem Iwostin Purritin i piję Bratka... Czy stosowałyscie te leki? Jak one działały? Czytałam niektóre opinie na ich temat i jak zawsze zdania są podzielone...Czy warto wierzyc, że cos pomogą?? Jak wy zwalczacie swój trądzik? Pozdrawiam... :(

z tetralysalem i tetracykliną mam okropne wzpomnienia epiduo, differiny, isotrexiny i inne apteczne cuda wywawane na receptę nie pomagają żel purittin- no oczyszcza dobrze, może wysuszać ale nie można mu przypisać działania leczniczego bratka nie piłam ale jakieś inne ziółka i owszem (wg receptury którą tu kiedyś znalazłam) niektóre składniki było ciężko zdobyć ale pomimo wysiłków i tak poprawy cery nie było :P też się nabiegałam do dermatologów i nie raz płakałam aż tu wkońcu.... trafiłam do dermatolog kóra zaczęła mi robić zabiegi z kwasami. zaczęło się od łagodnych migdałowych i klikolowych (stężenie 70% średnio) a na bardzo silnym TCA kończąc. I polecam wszystkim serdecznie. Co prawda na TCA trzeba zarezerwować tydzień bo skóra się bardzo łuszczy ale efekt jest natchmiastowy i bardzo zadowalający :) A najlepsze jest to że nie ma takiej opcji żeby nie zadziałało... Każda skóra wygląda lepiej jeżeli złuszczymy ją tak silnie. Każda cera będzie gładsza! Niestety barierą może być cena - 200 zł za zabieg. Ale biorąc pod uwagę że wizyta u dermatologa, maści i antybiotyki też nie są tanie to warto się zastanowić. Szczególnie że TCA wystarczy 1-2 zabiegi. Na mniejsze problemy polecam krem glico-a (12% kwas glikolowy), w aptekach, bez recepty, ok 50 zł :) Taki jest mój sposób na trądzik :):)

Gość Michasiu
Nie wiem dziewczyny jak ten trądzik u was wygląda. Czy dużo jest tych krostek. Ale powiem co mi pomogło. Mianowicie od jakiegoś czasu(tygodnia) zacząłem myć twarz rumiankiem. I właśnie eureka. W tej chwili prawie wszystkie krosty zagoiły sie i nie ma po nich śladu, a nowych brak. I twarz jakby taka gładsza. Rozumiem wasz ból też mnie te syfy denerwują. Wy kobiet to i tak macie lepiej bo se możecie pudrem zakryc. Życze powodzenia i..... pięknej cery bez tego dziadostwa.

Gość katarynka zielona
beejbestia to,że niektórzy mają ładną cerę to wcale nie ich zasługa, chociaz czasem im się tak wydaje :o tetracyklin nie polecam, nie można ich brać długo, jak brałam to było troche lepiej, ale jak przestałam to z powrotem to samo :( żel clindacne pomagał, ale wolałam żel davercin. nie polecam też przesadzać z kosmetykami antytrądzikowymi. można spróbować pić drożdże bądź kupić tabletki z drożdżami. a i zrobiłam sobie tonik z octu jabłkowego i też mogę polecić.

tez sie mecze z tym gownem.mam 20 lat, teraz to juz coraz mniejszy mam. przed okresem wyskoczy kilka pryszczy, ale to da sie przezyc, za to mam pamiatke po poprzednich latach. oblesne blizny wokolo ust i na brodzie. bez makijazu nie wyjde. mysle ze najlepszym sposobem na zmniejszenie trądziku jest uzywanie lagodnych kosmetykow dla dzieci. mam na mysli zel do mycia i krem. i tyle, zredukowac uzywanie kosmetykow do minimum. pozatym urynoterapia..myslcie co chcecie, ale poprawia kondycje skóry takze polecam.

Gość też mam to świństwo
brałam tetralysal efektów zero, może jedynie zlikwidował grudki na plecach ale i tak powróciły po odstawieniu, stosowałam różnie maście - zero efektu miałam też płyn aknemycin plus - porażka ;/ wyglądałam jakbym wyduszała wszystko, wielkie czerwone strupy ;/ trądzik zaczał sie u mnie w 2 liceum teraz mam 21 lat i jest coraz gorzej, już nie daje rady nie wiem co mam zrobić ze sobą, nie mogę patrzeć w lustro ;( chyba się załamałam

Gość też mam to świństwo
oczywiście o bliznach nie wspomnę bo każdy wysyp zostawia po sobie ślad ;/

Gość rybbbbbbbblkcia
ja też miałam to świństwo od 12 roku życia gdzieś i jak miałam 21 lat juz nie wytrzymałam. Oczwiście po prawie 10 latach walki (próbowałam wszystkiego) Poszłam do lekarz, powiedziałam że ma mi wypisać IZOTEK (bez względu na wszystkie konsekwencje) Wzięłam po 5 miesiącach juz pawie nic nie miałam, potem brałam jeszcze 3 żeby dokończyć kurację. No i pomogła. Od 3 lat nic nie robię, nie mam prawie w ogóle pryszczy, może czasem cos wyskoczy, ale ogólnie jest suuuper i trochę wyszłam z kompleksów.

Gość rybbbbbbbblkcia
aha i to nie jest prawda że wszystkim minie z wiekiem. Ja miałam 20 lat i było coraz gorzej. Moja kuzynka nie bierze leków ma 29 lat i dalej dużo pryszczy. To wszystko zalezy od organizmu, każdy jest inny

Gość też mam to świństwo
mi też dermatolog po jednym z wysypów (rok temu) proponował Acnenormin (odpowiednik roaccutane, izoteku itp) ale naczytałam się o skutkach ubocznych i się nie zdecydowałam

Gość też mam to świństwo
rybbbbbbbblkcia a czy Tobie zostały jakieś blizny? jeśli tak czym je zlikwidowałaś

Gość rybbbbbbbblkcia
no niestety ja byłam tak zdesperowana że stwierdziłam że jeśl imam tak żyć to wolę w sumie nie zyć. Więc rodzice to zaakceptowali. Szczerze CI powiem że miałam coraz więcej bolących krost, nie mogłam spać, dotykać twarzy. ale starałam sie ichni ruszać nie drapać. Miałam dużo przebarwień, ale żadnych dziur. Więc jak skończyłam lek zostały małe ślady które z czasem zeszły. uzywałam mikrodermabrazji trochę.

Gość rybbbbbbbblkcia
lekarz tez zalecał peelingi chemiczne, które bardzo pomagają po tych kuracjach ale nie było mi to potrzebne więc się nie zdecydowałam

Gość rybbbbbbbblkcia
śmieszie bo nawet robiłam sobie zdjęca twarzy przed braniem i w czasie i jak to sie goiło,jak sie zmieniało.. jaka byłam pryszczata, potem coraz mniej ale czerwona bo lek bardzo uwrażliwiał skórę i teraz jak patrzę na te straszne zdjęcia... W sumie to czasami myślę czemu ja jestem taka nieśmiała zakompleksiona nie pewna sebie. I chyba sobie przypomniałam dziś czytając ten topik że to przez to że przez 10 lat tak wyglądałam ... i tak się źle z tym czułam. Teraz jestem ładna al pewna siebie to nigdy nie będę.

Gość też mam to świństwo
super, że Ci sie udało pozbyć tego świństwa :))) No właśnie mój wysyp też wygląda mniej więcej tak, że wyglądam jak potwór z loch ness ;/ Mam mase dużych, bolących gulek, czasem w takich skupiskach, jeden pryszcz na drugim niemalże. Do tego twarz mnie tak okropnie swędzi nawet jej się umyć nie da ;/ Rok temu po tym wysypie miałam naprawdę ładną twarz (jak na trądzikowca oczywiście). Ale latem znów się zaczęlo, przesiedziałam miesiąc w domu nigdzie nie wychodząc .... Czułam się jak potwór ;( Niiestety u mnie te gule zostawiają po sobie wgłebienia. No i oczywiście przbarwienia.

Gość figatka
faktem jest ze nie mija z wiekiem ja majac 22 lata dalej mialam ten sam problem co w wieku 16 ja zaczelam brać tabletki antykoncepcyjne bo mialam okres nieregularnie i staraszne bóle miesiaczkowe i ginekolog orzepisala mi takie które pomagaja na tradzik jak zobaczyla moja twarz teraz biore sindi 35 pryszcze znikaja, juz prawie w ogole nie mam poza tymi w czasie miesiaczki ale kilka da sie przezyc w porownaniu do tego co było wczesniej... a i tabletki drożdzowe polecam jak najbradziej np. humavit a jesli chodzi o bratka deoga autorko to tez pilam ... tylko on dziala w taki sposob ze najpierw Cie wysypuje czyli niby oczyszcza a pozniej dopiero pomaga ... ja nie dotrwalam do tego pomagania. niecierpliwa jestem strasznie :D powodzenia

Gość rybbbbbbbblkcia
minie pomogły tabletki anty zreszta ja próbowałam wszystkiego, ale każdemu pomaga coś innego, ponoć ten IZOTEK też nie działa na wszystkich...

Gość też mam to świństwo
tylko co zrobić jak komuś nic nie pomaga.... Jestem ciekawa jak mocny miałaś te trądzik. I czy wystepował głównie np na czole, policzkach, plecach skroniach... etc.

Gość rybbbbbbbblkcia
na czole i na policzkach ale tak po bokach i na brodzie, ogólnie wszędzie ale mniej na nosie i na policzkach pod oczami. Na plecach i ramionach też miałam ale mniejszy niż na twarzy

Gość czarymary88
A ja się leczyłam bardzo długo i nic nie pomagało... Hormony, antybiotyki, smarowidła. A teraz dostałam tabletki Davercin i po problemie! ;) Jeszcze tylko zostały przebarwienia, ale pewno znikną.

No ja ogólnie nie mam zbyt wielkich problemów z trądzikiem ale myślę, że zabieg mikrodermabrazji w tym aspekcie by się przydał. Podobnie z resztą w przypadku mojej skóry, która się łuszczy, mam rozszerzone pory etc. I nie wygląda to najsympatyczniej ale też taki zabieg nie jest jakiś mega drogi (m. in. w iq medispa) więc pewnie wkrótce się na niego zdecyduję.

Gość Panna Stópka
Miałam to samo - od 13 roku życia, dziś mam 23 i nadal nie przeszlo. Jedyne co mi pomogło, to tabletki anty o działaniu antyandrogenowym, brałam to dwa razy po ok 10 miesięcy i wtedy nie miałam ani jeden krosty, a tak normalnie to miałam poza twarzą niemal na całym ciele - plecy, brzuch, ręce, uda ;/ Masakra. Teraz znowu bralam tabletki, ale one osłabiają wątrobę. Zrobiłam przerwę - nie biorę miesiąc i już trądzik wraca ;/

Gość Anastasjaa
A tu byłaś http://www.tradzik.info.pl ? Na tej stronie ludzie wymianieją się rozmaitymi doświadczeniami w leczeniu trądziku, zobacz tam wątek o tetralysalu i zapytaj o ten Iwostin i herbatkę z bratka.

Gość ertyuiop[]
mne mowili ze po dziecku mi przejdzie dzis mam 31 lat , mam 2 letnie dziecko a twarz jak nastolatka biore hormony na to te talbetki i inne masci nie poamgaja

Gość asia kielczyk
Aplikator na wypryski HB, naturalny, używaj zgodnie z tym co masz na opakowaniu przez kilka tygodni, problem powinien zniknąć łącznie ze wszystkimi zaczerwienieniami. Musisz tylko być w tym wszystkim odpowiednio systematyczna.

Gość zuska020XD
Na trądzik radzę zapytać lekarza o Epiduo. Bardzo dobry lek, polecam!

Gość gość
Pomaga rzeczywiście aplikator na wypryski HB - w moim przypadku zdecydowanie się to sprawdziło i zrobiło różnicę. Nie mamy żadnych problemów - nie ma śladów, zaczerwienień, cera wygląda tak, jak powinna. Więc w zasadzie sytuację można zdecydowanie odmienić w krótkim czasie.

Gość gość
Sposoby na problemy z trądzikiem znajdziesz w poniższym artykule mega :) viid.me/qaf8sc

Gość gość
znam ten ból..