Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A ja mam takie pytanie

Zasiłek a dodatek

Polecane posty

Mam takie pytanie z zakresu Prawa. Chodzi mi o zasiłek pielęgnacyjny. Słyszałam że jest coś takiego. Przysługuje niepełnosprawnym oraz osobom, które ukończyły 75 rok życia. To co wypłaca ZUS z emeryturą to dodatek pielęgnacyjny i jest to co innego niż zasiłek pilęgnacyjny. Pytanie moje jest takie, jakie dokumenty i gdzie mam złożyć żeby przysługiwał taki zasiłe, czy jes on na stałe, czy jest szansa, żeby go dostać, czy jest jakiś określony dochód na członka rodziny, który nie może być przekroczony? Jak to wygląda od strony prawnej. Proszę o pomoc :D Dzięki :D

Gość Komarrek
Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje bez wsględu na dochód, można się o niego ubiegać w OPSach, MOPSach i GOPSach lub w urzędach gmin. potrzebujesz orzeczenia o niepełnosprawności [stopień umiarkowany powstały przed 21 rokiem życia lub stopień znaczny], do tego dowód osobisty i wypełniony wniosek [do pobrania w OPSach itd.]. zasiłek jest przyznawany na okres ważności orzeczenia.

z TYM, żE CHODZI O OSOBę KTóRA MA 75 LAT (BABCIA), I ONA POBIERA DODATEK PIELęGNACYJNY RAZEM Z EMERYTURą, TO NIE SZKODZI? JAK TO JEST? jA MOGę W JEJ IMIENIU ZłOżYć WNIOSEK?

Ponawiam

Ponawiam po raz kolejny

osoba kóra ma zasilek pielegnacyjny ni emoze pobeirac dodatku pielegnacyjnego cyzli nie mozna tych dówch swiadczen pobierac jednoczesnie pani babica jak ma emeryture i dodatek z ZUS nie moze sie ubeigac o zasiłek niestety

akurat dodatek po 75 roku zycia nalezy si ekazdemu z uwagi na wiek i jest on płacony stale zasiłek natomiast jak juz ktos wspomniał wyzej jest uzalezniony od stopnia niepełnosprawnosci i przyznawany na okres wąznosci orzeczeniea o niepełnosprawności

Gość A ja ma takie pytanie
właśnie czytałam że zasiłek przysługuje też osobie po 75 roku życie i że nie ważne czy ma orzeczony stopień niepełnosprawności czy nie. A dodatek To ZUS przyznaje tylko kurcze właśnie nie wiem czy mogę się też ubiegać o zasiłek jeśli mam już dodatek

Gość nie możesz ************