Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miiedzy noca a dniem

Storczykowi schną liście-jak temu zaradzić?

Polecane posty

Nie wiem dlaczego,podlewam go umiarkowanie,ani za dużo,ani za mało.Stoi na oknie wschodnim,więc bardzo dużo słońca nie ma....Co to może byc i jak go ratować??

Przestawić na północne-moje na wschodnim w tym roku też schły.No i podlewanie to moczenie doniczki w wodzie miękkiej przez 20 minut-tak raz na 10 dni.

Ja wlewam do podstawki.Co 10 dni to nie za rzadko o tej porze roku?Naprawde przyczyna jest taka banalna?Kurcze,szkoda,bo akurat na tym oknie jest ładnie wyeksponowany :(

Ja swoje też przeniosłam do kuchni-z salonu.Myślę,że wrócą tam za miesiąc-gdy słońce nie będzie takie ostre.A podlewanie do podstawki jest złe-storczyk powinien napić się wody-lecz nie może w niej stać-bo gniją mu korzenie-i wtedy też liście żólkną i więdną.A ja może za rzadko podlewam-ale od pewnej doświadczonej w tym temacie pani otrzymałam rade,że lepiej przesuszyć niz przelac.Swojego pierwszego storczyka mam już 4 lata-i nie zamordowałam go-czyli sukces.Mam juz teraz 4 sztuki-i ciągle się uczę jak z nimi postępować.

Gość storczyk nie ma podstawki
bo musza korzenie oddychac...

Wstawić doniczkę z kwiatkiem do wody - ja wstawiam raz w tygodniu na 10 minut - tak doradziła mi pani w kwiaciarni. Nie wlewać wody do podstawki!!

No i ważna rzecz-najlepsza jest deszczówka-a z jej braku woda przegotowana,wystudzona,odstana.

Gość trąba bomba
Dziewczyny a może coś poradzicie na mój przypadek? Dostałam "zakwitniętego" storczyka na urodziny, kwiaty wytrzymały 2 miesiące po czym obleciały wszystkie co do jednego:( obcięłam łodygę trochę poniżej tego miejsca w którym kwitł ostatni kwiat. Co teraz zrobić żeby storczyk zakwitł ponownie? Generalnie nie mam dobrej ręki do kwiatów, zawsze zapominam podlac itp., ale ten jest tak śliczny że chciałabym żeby zakwitł znowu:(

Niepowinnaś obcinać łodygi po przekwitnięciu, chyba że uschnie. W moim storczyku po przekwitnieciu po paru tygodniach pojawiły sie nowe poczki - na tej samej łodydze!!

Gość trąba bomba
No własnie jadni mówią obcinac inni nie obcinać... Ale sucha była więc ucięłam. Teraz ma jakieś 20cm wysokości i póki co jest zielona. Korzenie tez widzę chyba w dobrej kondycji, tylko liście cos ostatnio się marszczą. A podlewam rzadko, mniej więcej 1 na 10 dni

Odstaw teraz storczyk dalej od okna-na stół czy komodę-i podlewaj co dwa tygodnie.Po miesiącu niech wróci na swoje miejsce-i podlewaj co 7-10 dni-a raczej mocz w wodzie jak pisano wyżej.Te gorsze dla niego warunki spowodują,że po powrocie na okno wkrótce zakwitnie.

są super odżywki do storczyków. Kupiłam mojej mamie i uratowała storczyk, który byl juz do wyrzucenia przeznaczony.. TZN. to bardziej na kwitnięcie. Ja też slyszalam, ze obcinać łodygę jak kwiatki opadną - chyba nad drugim od dołu oczkiem. I też słyszalam o moczeniu storczyka, a nie podlewaniu do podstawki. Mój poprzedni po 2 latach zmarniał (za dużo słońca miał, zżołkły mu liscie, zasychały pączki :( Teraz bedę walczyła o drugiego.

Nie obcina się pędu po przekwitnięciu-jeśli pęd jest żywy-może jeszcze na tym samym wypuścić kwiaty.Czasami uschnie tylko połowa pędu-a niżej wyrosną kwiaty-dlatego nie można powiedzieć,że ucinamy tyle czy tyle-trzeba kwiaty obserwować.