Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co doradzicie....

Bierzemy tylko ślub cywilny i pojawiają się problemy z suknią.

Polecane posty

Gość co doradzicie....

Wspólnie z narzeczonym zdecydowaliśmy, że nie bierzemy ślubu kościelnego, choć oboje możemy i jesteśmy wierzący. Bierzemy ślub cywilny, robimy skromne przyjęcie weselne i pojawiają się problemy z suknią. Chyba większość z nas marzy, żeby choć raz w życiu założyć sukienkę ślubną... ja też, ale powoli zmieniam zdanie. Rodzina skutecznie zniechęca mnie do sukni typowo ślubnej twierdząc, że po co mi suknia ślubna do urzędu. Mam kilka propozycji i pytam Was o zdanie: 1. Suknia ślubna, ale prosta i skromna, bo nawet gdybyśmy brali ślub kościelny, to tylko takie skromne mi się podobają: http://www.madonna.pl/pl/pronovias.php?s=143.hawai http://www.madonna.pl/pl/pronovias.php?s=136.higuera http://www.madonna.pl/pl/pronovias.php?s=homero To tylko przykłady, bo akurat na suknie Madonny ze względu na cenę nigdy bym się nie zdecydowała. Poszukałabym czegoś podobnego w niefirmowym salonie, albo po prostu bym uszyła. 2. Sukienka do cywilnego, czyli taka, która potem nadaje się na jakieś przyjęcie, sylwestra itp. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad17486257db784c.html Coś w tym stylu, albo taka http://www.allegro.pl/item707758163_przepiekna_zwiewna_biala_sukienka_s.html Gdybym zdecydowała się na suknię ślubną, to głównie ze względu na sesję ślubną (normalnie wynajmiemy fotografa), gdybym założyła zwykłą sukienkę, to na zdjęciach nie byłoby już takiego efektu. Tylko tutaj w grę wchodzą koszta, bo zwykłą sukienkę dostanę za 200-400 zł, a wybór jest ogromny, a za ślubną muszę liczyć minimum 1000

Gość kasia-kasia
Ślub masz tylko raz w życiu (tzn. najprawdopodobniej :P ). Kup taka jaka Ci się podoba, a jak jest za droga poszukaj krawcowej (mi uszyła niedrogo).

Gość minimodii
a ja bym kupiła zdecydowanie białą na cywilny, tylko taką skromniejszą nie typu beza. panna młoda ma się odróżniać od innych kobiet zaproszonych na ślub. Moja ciocia kiedyś poszła na cywilny i miała taką samą jak panna młoda i głupia sytuacja.

Gość co doradzicie....
kotka20093-- nie podobają mi się te sukienki, ta 1 jest za krótka, a dwie pozostałe nie są białe i nie podoba mi się ich krój. Suknia na pewno będzie biała, bo dobrze czuję się w tym kolorze, ale właśnie mam dylemat

Gość kasia-kasia
Myśle, że któraś z tych trzech pierwszych linków, które wkleiłaś pasuje na cywilny. Wiadomo welon - nie, ale taka skromna suknia ślubna może być do USC.

Gość wielka heca
autorko, ja bym na twoim miejscu wzięła jedną z sukienek, ktore dałas w punkcie 2. - obie są śliczne, delikatne, eleganckie, a jednoczesnie dziewczece i wdzieczne Sukni ślubej bym nie brała - nie dlatego, że jakies tam zabobony, ze to tylko do koscielnego - po prostu suknie ślubne mi sie nie podobają - no i są koszmarnie drogie. Propozycje kotki mi sie nie podobają

Gość kasia-kasia
mi się najbardziej podoba 3 :)

Gość kasia-kasia
Wybierz kilka sukienek, wydrukuj i idz do krawcowej. Dowiedz się jakie są u Ciebie ceny.

Gość jak dla mnie to
kup jaks chcesz .... jak chcesz biala to sobie kup-wg mnie nie am w tym nic dziwnego czy neistotsownego zeby byla to parwdziwa biala suknia slbuna....osobiscie ze wzgledow prakltycznych kupiallbym,a raczej usyzklaalbym jakas inna...

Gość kremówa___
Gość wielka heca
Ta z bagsnoba - cudowna. Z luxluxa też mi się bardzo podoba. Jak widzę takie kiecuszki, to sie dziwię, że kobitki wolą sie poubierac w te białe balwany zwane "sukniami slubnymi", jak w innych mozna wygladac o niebo lepiej

Gość aaa....
Ja bym zalozyla ktoras z tych slubnych. Przeciez chcesz czuc sie pieknie to nie przejmuj sie, ze ktos tam powiedzial albo powie ze taka nie pasuje do USC. Niby czemu?? Kazdy ubiera sie jak chce a tak przynajmniej bedziecie mieli piekne fotki. Skromna suknie jest moim zdaniem idealna do USC. Zreszta popatrz jak jest na zachodzie, gdzie ludzie nie zawsze maja slub w kosciele a mimo tego laski zakladaja nawet bezy. Ostatnio widzialam w Holandii taka pare przed USC. Panna miala beze i wygladala super:)

Do autorki postu wybierz taka, jaka ci się podoba nie zważaj na rodzinę. Wczoraj na forum pisała dziewczyna która żałowała, że do cywilnego wybrała zwykłą kieckę a nie ślubną (rodzina też gadał, że mało ślubnie wygląda ). Jak byś nie wyglądała rodzina i tak będzie gadać. Więc wybierz taką w jakiej będziesz czuć się najlepiej ale ty nie twoja rodzina :P

Gość co cię obchodzi co mówi
rodzina. To twój ślub i masz wyglądać jak księżniczka :) Wybierz taką, żeby wszystkim dech zaparło. Nikt nie ma prawa mówić w co masz się ubrać za karę, że to nie ślub kościelny. Tak wybraliście i to ma być wasz dzień. Więc skoro podoba ci się biała suknia to ma być właśnie taka. Nieważne w jakim miejscu ślub będzie. Powodzenia

Gość muahahaha
"nie bierzemy ślubu kościelnego, choć oboje możemy i jesteśmy wierzący." Chyba raczej tacy wierzący co to w ankietach odhaczają taką opcję i na tym się kończy. Wierzący chciałby wziąć ślub kościelny, ślubować Bogu a nie urzędnikom. Wiec proszę tu nie mydlić oczu pani "wierząca - niepraktykująca". Co do sukni to nie ma reguły, skromna ślubna jak najbardziej pasuje.

Gość co doradzicie....
muahahaha- no cóż może masz rację w kwestii wiary. Na pewno nie przejmuję się zdaniem rodziny, przyjaciół, bo każdy ma prawo do własnego zdania i skoro uważają, że suknia ślubna nie pasuje do urzędu, to szanuję ich zdanie, ale decyzję podejmę sama, chociaż chyba bardziej skłaniam się ku zwykłej sukience, bo obcinamy koszta ile się da

Gość muahahaha
autorko, te sukienki ktore pokazalas sa swietne! ze slubnych najbardziej podoba mi sie 1, a z tych "mniej slubnych" obie sa super!!! co do ciecia kosztow - taka kiecke jak z twojego 4 linku (1sza "mniej slubna") widzialam na allegro za 300 zl, wiec to tez nie jest tak malo... wiadomo, ze uszycie takiej kiecki typowej na slub bedzie kosztowalo wiecej, ale chyba nie az tak duzo, musialabys sie zorientowac czy bedzie was stac. nie sluchaj tego co mowi rodzina (ze slubna do usc nie pasuje), w koncu sukienka slubna jest do slubu i jesli masz ochote taka zalozyc to zakladaj. ja na twoim miejscu rozwazylabym (poza kosztami oczywiscie), w jakiej kiecce bedziesz sie lepiej czuc na slubie i weselu, do kostek czy w tej krotszej. musialabys chyba kilka przymierzyc i dopiero sie zdecydowac. w kazdym razie - to twoj slub, wiec wybierz kiecke, jaka sie tobie bedzie podobac (ewentualnie narzeczonemu;)). powodzenia!

Gość blackcat
wśród moich znajomych wszystkie panny młode biorące tylko ślub cywilny miały sukienki ślubne. Te sukienki z allegro w rzeczywistości wcale nie są tak ładne, materiał jest kiepski i źle leżą na figurze :o

Gość 51294799
podobnie u mnie: wszyskie kolezanki biorace slub cywilny miały piekne suknie ślubne ( ja także) koktajlową, wieczorowa suknie to moge załozyc na sylwestra, garsonki mi sie obiadły ( stroj w pracy), a te sukienki z allegro to nawet za 1 pln bym nie kupiła nawet do wyrzucania śmieci :/

Gość bordo
A ja uważam że powinnaś iść w ślubnej, a skoro tniecie koszta to muahahaha podała ci świetne propozycje w ostatnim jej linku, np pierwsza jest rewelacyjna, drogie ślubne tak wyglądają a cena znacznie niższa. I po problemie :)

Gość Doti.555
te sukienki które podsuneła muahahahah są piękne. ja bym radziła ci załozyc własnie cos takiego. nie to ze slubna nie pasuje do urzedu, ja chyba bym sie nie zdecydowała a zwykłej koktajlówki też nie chciałabym miec na własnym slubie, choc niektóre sa łądne. autorko kup cos podobnego jesli spotkasz, lub uszyj sobie prosta białą suknie do ziemi, moze byc nawet z jakimis ozdobami i wtedy napewno bedziesz wyglądac ślicznie. nie bedzie to ani typowo slubna suknia, ani swykła sukienka, tylko taki złoty środek:)

Gość olaj dusza
o matko..szlak mnie trafi z tym gadaniem SKROMNA do cywilnego ja tam mialam dwa tygodnie temu cywilny w pieknym ogrodzie przy pieknym palacu i miałam suknie slubną z 3 metrowym trenem, zajechałam dorozką w otoczeniu 14 innych koni i koleżanek na tych koniach ( no cóz..koniara ze mnie ) i zamiast urzędowego slubu dla 50 osób zrobiła sie uroczystosc na 500 osób. PRzypadkowi ludzie spacerujacy po parku ustawiali sie składac zyczenia :) W skromych sukienkach to ja chodze do pracy :)