Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

meaaa

kiedy odzwyczajać dziecko od butli?

Polecane posty

powiedzcie mi doświadczone mamy czy nie za wczesnie zaczynam odzwyczajać dziecko od butli? tzn nie podaję już jej soczków i herbatek z butli tylko z niekapka, z butli dostaje tylko mleko 2 x dziennie. nie za wczesnie? a co z mlekiem? do kiedy podawać z butli? ma 8,5 mies

im wczesneij tym lepiej :D skoro umie pic to zawsze lepeij z kubka :) moj ma 19mcy i dopiero od mca pije z dziubka i slomki a i tak wieczorem pije butle, zaluje ze wczesniej etgo go nei oduczylam

Gość już czas najwyższy
im krócej butla tym lepiej, łatwiej jest odzwyczaić 8 mc malucha niż upartego dwulatka jak radzi sobie z niekapkiem to butlę od razu wyrzuć, żeby nie kusiła a co za różnica czy mleko podasz z butli czy z niekapka ? smakuje tak samo :) nigdy nie zrozumiem matek co herbatkę podają w niekapku, słoiczki łyżeczką, a mleko i kaszkę uparcie z butelki mleko można tak samo dać w niekapku, a kaszkę łyżeczką

kaszke je łyżeczką poczekam jeszcze do konca miesiąca i chyba mleko też przeniose do niekapka :)

wiesz, zawsze mozesz zamiast smoczka zalozyc ustnik odpowiedni do wieku dziecka i podawac na razie w butelce jesli wolisz. Moj ma 6 miesiecy i na razie pije z butelki, wode podawalam w niekapku i pil, ale bez szalu wiec na razie dalam mu spokoj. Nauczy sie :)

Gość już czas najwyższy
a dlaczego mleka NIE podawać z niekapka ?????????????????? wartości odżywcze straci czy co ? podaj chociaż jeden powód :)

nie wiem no :P wydawało mi się, że do roku dziecko ciągnie butle i już :) to moje pierwsze dziecko, wielu rzeczy nie wiem :D

ze tak powiem....na kafeterii sie radz a rob jak uwazasz za sluszne i jak Ci rozsadek podpowiada :)

hmm widze ze wchodza coraz to nowsze metody podawania pozywienia dzieciom:O mleko w butli 2 razy dziennie, jest ok i nawet jak bedzie mialo 2 3 4 lata i chociaz raz bedzie pilo z butli tez bedzie ok bo co mozg ucierpi,,,czy moze szczeka! tak wiem niania w tv tak zaleca ze 2 latek nie powinien juz pic z butli surowo zabronione,,,ciekawe co jeszcze wymysla aby ludzie popadali w paranoje:O:O:O

jak potrafi się już napić to nigdy nie jest za wcześnie :) Tylko nie przesadzaj bo jest jeszcze malutki i jeszcze trudno mu sobie poradzić. Czas jednak odpowiedni :)

ja akurat podaje malemu mleko w szklanych butelkach wiec jest spora roznica w przejsciu na niekapek. Ja bym sie nigdy mleka z plastiku nie napila,ale pewnie bedzie trzeba wprowadzic ten niekapek przejsciowo za jakis czas

Gość Mama 20-miesięczniaka___
Meaaa, nie stresuj się. Mój Mały pje z niekapka, choć to się jakoś słabo sprawdza, bo denerwują mnie, że kapie im nie tylko przez dziubek (mam Avent), do tej pory mały pił przez smoka z butli) . Kaszę do tej pory rano i wieczorem je z butli, bo nigdy nie chciał łyżką, choć normalnie wszystkie pokarmy w ciągu dnia je łyżeczką lub widelczykiem (ma sporo zębów jak na swój wiek, bo 18). Mąż zaczyna uczyć małego pić normalnie ze szklanki i wychodzi coraz lepiej. Nic się nie stanieje jeśli nawet 2, czy 2,5 latek wypije coś z butelki. Ważne natomaist jest, zeby dziecku czyścić ząbki, wtedy tzw. próchnicy butelkowej nie bedzie.

myjemy jej po wieczornej butli przed snem ząbki :) w nocy nic nie je ani nie pije wiec mam nadzieje, ze unikniemy próchnicy

Gość już czas najwyższy
"Ja bym sie nigdy mleka z plastiku nie napila" a z kartonu ? :) koleżanka odzwyczaiła synka od butli jak skończył 5 lat, ma próchnicę, wadę zgryzu i niewyraźnie mówi :(

jeżeli potrafi już pić z niekapka to najbardziej podawaj w nim po co ma niszczyć ząbki butelką, syn był na butelce do 10 miesięcy ale z dnia na dzień się odzwyczaił bez płaczu po prostu podałam kubek i tak zostało, a córeczka wcale butli nie zna bo była na piersi a z niekapka korzystała od czasu gdy skończyła 6,5 miesiąca a znam chłopaczka który pił z butli do 6 lat i im pędzej odzwyczaisz tym lepiej,bo lepiej takie małe oduczuć niż póżniej talkie 1,5 cczy 2 latka