Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinaaaa27091981

pomocy... złe wyniki usg

Polecane posty

Gość karolinaaaa27091981

Jestem w 21 tc. do tej pory wszystko szło bardzo dobrze. w 13 tc miałam badania przezierności karkowej u dziecka- wyniosły 1.5, do tego bardzo dobrze widoczna kość nosowa. Wyniki badań krwi też bardzo dobre. A dzisiaj wszystko się zawaliło :( Na dzisiejszym usg wyszły powiększone nerki (co podobno u chlopców jest normalne), cysta w mózgu i jakiś kanalik, który wprowadza płyn do mózgu jest większy o 0,6 mm. Powiedzieli mi, że wszystko wskazuje na zespół downa.. Cała reszta jest jak najbardziej ok, dziecko jest duże- wymiary wskazują już na 22 tydzień, widać nosek, usta...i całą resztę. Obraz 3D pokazał buzie, na której nie widać żadnych wad. Do tego jest bardzo ruchliwy i szybko rośnie. Dodam, że mieszkam w Anglii, do tej pory mialam usg i badania robione w Polsce, ostatni raz 30 lipca i wszystko było dobrze... Czy możliwe jest, że choroba ujawniła się dopiero teraz? Czy któraś z Was miała podobny problem? Cały czas siedze i płacze :( W szpitalu zaproponowali jeszcze jedno usg i aborcje jeżeli bede chciała. Co za koszmar.. to juz 21 tydzień

Gość zaproponowoli ci aborcje
nie zartuj?

Sluchaj dobrze ci poradze ,a ja bym tak zrobila wsiadaj w najblizszy samolot i zrob usg w Polsce albo w polskiej klinice jesli gdzies taka masz!!!! to zdrowie i zycie twojego dziecka nie siedz tylko reaguj...

Gość karolinaaaa27091981
w anglii jest legalna do 24 tygodnia, ale to nie ma znaczenia teraz, bo i tak sie na to nie zdecyduje.. za pozno

Gość karolinaaaa27091981
w polsce bede w poniedzialek i oczywiscie zrobie usg. Chciałam się tylko dowiedzieć, czy może ktoś miał podobny problem jezeli chodzi o powiekszone nerki u dziecka- przy czym nie jest to duża różnica, tylko nieznaczne odchylenie od normy

Gość mmaaammmaaa
witaj moja przyjacolka miala podobnie jak ty , zaszla w ciaze wszystko bylo dobrze , cala ciaze miala prowadzona w Uk w 20 tyg na tym duzym scanie okazalo sie ze cos jest nie tak dziecku zbierala sie woda w mozgu do konca nie wiedzieli co bedzie z mala ale bylo wiadomo ze nie bedzie dobrze :( wyslali na dodatkowe badania wszystkie potwierdzily ta wersje wiadomo bylo ze mala zaraz po urodzeniu bedzie musiala miec przeprowadzone operacje , dali im wybor czy chca usunac czy nie zdecydowali sie urodzic

Gość karolinaaaa27091981
:( jezeli tylko operacja moglaby jakos pomoc..

USG jest omylne.Wiem, bo sama urodziłam 3 miesiące temu. Dzieci z ZD z tego co wiem są w brzuchu apatyczne i mało ruchliwe. Mi tez wyszedł u dziecka powiększony pęcherz moczowy ( a wystarczyło zrobić usg nawet 5 minut później) , kość udowa wychodziła cały czas o jakieś 2, 3 tygodnie do tyłu ( to tez jeden z markerów ZD), a dziecko urodziło się zdrowiutkie. Na porodówce spotkałam dziewczyny, które w ciąży wracały do Polski, aby chodzić do polskich lekarzy i na polskie USG. Nie denerwuj się na zapas .

Gość karolinaaaa27091981
Daneka- > nawet nie wiesz jak pomogly mi Twoje słowa, dzieki.. 🌻

Gość mmmaammmaaa
czy lekarza zalecil ci jakies dodatkowe badania ??? zrob je i ja mimo wszystko polecam urodzic tutaj opieka jest wspaniala i co wazniejsze daromowa wszytskie leki sa darmowe polozne przyjezdzaja kiedy tylko ich potrzebujesz a panstwo pomaga finansowo w polsce nie wiem czy dasz rade utrzymac chore dziecko :( ja bylam z moja przyjacolka bardzo blisko cala ciaze i teraz razem nastawialysmy sie na najgorsze i mysle ze tez tak powinnas wiem ze to przykre miej nadzieje ze dziecko bedzie zdrowe jednak przygotuj sie na to ze moze byc chore musisz byc na to przygotowana , rodzina powinna byc blizko ciebie bardzo mi przykro ze Cie to spotkalo :(

Mogę powiedzieć o tej cyście: moja sąsiadka jak była w ciąży to jej powiedzieli że córka ma 2 cysty w mózgu. Nastraszyli ją nie wiadomo czym, ona w ciąży ledwo się trzymała z myślą że dziecko ma źle rozwinięty mózg... Mała urodziła się zdrowiutka, ma teraz 4 latka i jest zdrowym normalnym dzieckiem. Później ja z ciekawości drążyłam o tych cystach w mózgu, wypytywałam znajomych lekarzy co to może być. Dowiedziałam się że cysty w mózgu występują u sporej grupy płodów, ale tylko u 1% z nich świadczą o jakiejś chorobie. Mam nadzieję, że w Polsce dowiesz się że wszystko jest dobrze. Czasem tak jest że się nazbiera kilka zbiegów okoliczności i wychodzą przez to jakieś tragiczne domniemania. Głowa do góry i czekaj co powiedzą normalni polscy lekarze. Angielskim nie ma co ufać :/

Gość karolinaaaa27091981
mmmaaaammaaa- > dzieki.. Ja jakos czuje, ze bedzie dobrze wszystko, chociaż serce mnie boli ze strachu..

Nieprawidłowości u twojego dziecka sa minimalne. Mmmaammmaaa- nie wiem dlaczego tak chcesz przybić autorkę topiku. Dzieci z ZD są w brzuchu mniejsze niż rówieśnicy i mniejsze się rodzą. Czy możesz być pewna,że badanie robiła na pewno dobrze wyszkolona osoba, tu chodzi przecież o milimetry. Sadzę,ze dopiero gdyby drugie usg było niepokojąco, to byłby powód do zmartwienia. Moja niunia, tez była do przodu, tylko,że ona miała głowę nawet o trzy 3 tygodnie do przodu , a nogi o 3 do tyłu, a urodziłam normalne dziecko.Na portalu nasz bocian- to głownie jest forum o niepłodności- był watek o cudach jakie wychodziły kobietom u dzieci na usg, sadzę,że powinnaś tam zaglądnąć, tam kobiety pisza o takich przypadkach jak Twój.

Gość mmmmaaaammmmaaa
ja mam inne zdnia z temat polskiej sluzby zdrowia w polsce jedyne co bedzie musiala zrobic to wydac kupe kasy bo tam tylko to sie liczy :( oczywiscie jestem za tym aby dziewczyna skonsultowala sie z innym lekarzem , napisz co konkretnie ci powiedzieli mowili ze sa szanse ze dziecko bedzie zdrowe ??? bo mojej przyacolce takich nadzieji nie dawli chodz obie wierzylysmy ze bedzie dobrze , i jaest :) mala nie jest zdrowa ale jej osobowosc wynagradza wszystko :)

Gość karolinaaaa27091981
dziewczyny dzieki, ze w ogole chcialo wam sie tu napisac.. Musze wierzyc, ze wszystko z moim synkiem jest dobrze.. Kocham go juz tak bardzo..

Gość mmaaammmaaa
Denka nie chce pozbawiac autorek nadziejii , napisalam tylko jak bylo w przypadku mojej przyjacolki oczywiscie ze powinna zrobic dodakowe badania !!! i przeciez nie napisalam jej ze dziecko bedzie napewno chore nie jestem lekarzem i nawet nie znam sie na tym za bardzo poprostu sadze ze dziewczyna musi przygotowac sie na najgorsze urodzi zdrowe dziecko i bedzie cudownie , ale musi byc przygotowana na to ze moze byc gorzej , moze jeszcze nie teraz ale po komplecie badan , napisalam przeciez ze nie powinna tracic nadziejii !!! cuda sie zdazaja jak najbardziej i sama w to wierze jednak w takiej sytuacji trzeba byc przygotowanym na wszystko bo nie chodzi tutaj tylko o spokojna ciaze i decyzje czy urodzic czy nie tutaj chodzi o cale jej zycie i zycie jej dzieka

Gość mmmaaammmaa
trzymaj sie autorko bede sie modlila za twoje dzieciatko i za Ciebie i wierze ze bedzie dobrze sama jestem w ciazy i wiem jak wazne jest zdrowie dziecka , zycze wam wiary i milosci do to chyba najwarzniejsze Poazdrawiam

Gość karolinaaaa27091981
badanie usg bylo robione przez technika, to nie byla lekarka, bo tu w anglii troche inaczej to wyglada.. Tak jak mowilam, dziecko bardzo sie ruszalo i wciaz przemieszczało, ze ciezko bylo uchwycic je do mierzenia. Powiedziala po wszystkim ze kilka rzeczy jej sie nie podoba, ze nie widziala poprzednich wynikow usg i ze nalezy skonsultowac sie ze specjalista. Ona nie powiedziala, ze to na 100%, tylko ze jest taka mozliwosc MIalam do tej pory 5 skanow, za kazdym razem moja gin mówiła, ze dziecko bardzo szybko rosnie, termin porodu przesunal sie z 7 stycznia na 31 grudnia.

Gość maaammmaa
w takiej sytuacji tym bardziej powinnas miec nadzieje to nie takie zle wiadomosci bedzie dobrze :) coreczka mojej kolezanki wlasnie malo sie ruszala i tylko z jednej strony brzucha ja czula , a to ze dziecko szybko rosnie to nic zlego mi z synem termin zmieniono z 9lutego na 23stycznia a urodzilam 31 stycznia duzego i zdrowego chlopczyka :) wiec tym sie nie sugeruj zycze powodzenia daj znac jak wyszly kolejne badania bedzie dobrze

Gość karolinaaaa27091981
zadzwonilam do mojej gin z polski i troche mi ulzylo, powiedziala ze na tym etapie ciazy takie zmiany sa bardzo czeste i w ogole mam sie nie przejmowac. Ciaza przebiega ksiazkowo, dziecko rosnie jak szalone. Powiedziala, ze dobrze ze tak sie przejmuja, ale ze to troche niepowazne i nie potrzebnie stresuje. Kazala mi przeczytac wszystkie wyniki jakie mi dzisiaj zrobili i nic nie wzbudziło jej niepokoju.. Mam nadzieje i wierze, ze w tym przypadku to ona ma racje. Dzieki jeszcze raz za wszystkie słowa i modlitwe. 🌻

Gość jestes styczniówką
napisz na styczniowki@gmail.com tam cie ktos pokieruje na nasze forum.jest tam dziewczyna która moze ci duzo opowiedziec na ten temat i wyjasnic wszystkie watpliwosc;)pozdrawiam .

przede wszystkim dobre USG w PL, nawet jesli trzeba to 4D zeby lepiej widziec zarysy twarzy,kosci nosowej, itd. Nie martw sie na zapas bo czeka Cie lot samolotem a zmiana cisnienia plus stres nie sa dobre dla maluszka (wiem cos o tym z doswiadczenia). Teraz i tak nic nie poradzisz a tylko sie stresujesz sluchajac roznych opinii. Glowa do gory i jedz sie porzadnie przebadac.

Gość Ratownik Medyczny
Pierwsza rzecz. Jak można zasugerować zabicie dziecka po paru wynikach nie świadczących o ZD?!?!?!? Kiedyś pytałem się znajomego lekarza specjalisty o symptomy zespołu i powiedział mi, że nie ma nigdy pewności czy wystąpi, ale jest nowoczesny program do wyliczenia jedynie prawdopodobieństwa ZD ujmujący głównie przezierność karkową, wielkość kości nosowej, wiek matki, predyspozycje genetyczne i ewentualne inne mniej istotne drobiazgi. Z tego co wiem karolinaaaa27091981 ma wszystko w/w OK, więc nie ma co się martwić i stresować, to dziecko zdrowsze i szczęśliwsze będzie. Warto zaznaczyć, że jakieś pojedyncze negatywne wyniki USG mogą okazać się błędnie zinterpretowane, lub zanikają jeszcze w życiu płodowym. ;)

Gość szczęsliwa mamą będziesz
Hej :) miałam podobną sytuację, nawet mam tak samo na imię :) Wszystko zakończyło się dobrze, u Ciebie też tak będzie. Daj znać co i jak, gdy wrócisz do Polski i porządnie się przebadasz... Powodzenia 🌻

Gość trzeba brac pod uwage
ze nie kazda ciaza konczy sie pomyslnie,wszyscy pisza jak zawsze,nie martw sie ,bedzie dobrze...swego czasu tez sie nasluchalam takich bzdur,a wady sie zdarzaja,i mnie tez sie to przytrafilo.Jedyne co mozesz zrobic to dzialac,wykonac dodatkowe badania,jesli jestes w UK,i tam wykryto nieprawidlowosci,popros o wykonanie badan genetycznych,pozwola ustalic i wykluczyc pewne wady,napewno ginekolog po rozmowie telefonicznej nie zagwarantuje niczego,jedynie postara sie uspokoic.Ja tez jestem w ciazy,wiec wiem co czujesz,ale to co przeszlam wczesniej nauczylo mnie pokory wobec natury,i oswoilam sie z mysla ze ciaza jest jak loteria. Nie kupilam zadnej wyprawki,kompletnie nic,poza jednym ubrankiem dla wczesniaka,w razie pogrzebu .Pozdrawiam,trzymaj sie.

jak można kupić COKOLWIEK "w razie pogrzebu" ?????? Zawsze bym wierzyła!!! Do końca choćby nie wiem co!! Owssem może i dobre jest nie kupowanie niczego, ale kupić coś dla wczesniaka w razie pogrzebu to STRASZNE !!

Gość arnika877
Dori 30-chyba prenatalne a nie "premantalne",tak?... W tym wypadku,niezaleznie od tego jak gleboko autorka wierzy,ze dziecko bedzie zdrowe powinna byc wykonana amniopukcja czyli badanie wod plodowych.Nie wiem jak to wyglada w UK ale mysle,ze jezeli powtorne USG wykaze nieprawidlowosci dalsza diagnostyka to wlasnie amniopukcja.Wynik badania jest niepodwazalny i 100% pewny. Pozdrawiam.