Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghghg6566

CZY MIAL KTOŚ Z WAS KLESZCZA WBITEGO W CIELE??byliscie u lekarza?

Polecane posty

Gość ghghg6566

jestem załamana bo dziecko mojej siostry mialo kleszcza dziś wbitego i ona nie pojechala z nim do lekarza.. przeciez on bolerioze dostanie ..:(masakra.. jak jej przepowiedziec ??ona nie rozumie tylko głupio sie smieje ze przesadzam ..

no bo przesadzasz jak pojawi się rumień, to pojedzie bez tego nie ma potrzeby

Boreliozę, jeśli już. W dodatku, jeśli kleszcz został wyjęty przed upływem 48 godzin, to niczego nie dostanie. Trzeba obserwować miejsce ukąszenia.

Gość ewa jaki do cholery rumień
bolerioza czasami nie daje objawu rumienia..trzeb aod razu jechac jak kleszcz ugryzie..ludzie !!!

bolerioze przenosza kleszcze ktore odpadaja szybko od ciala.te co sie trzymaja sa zdrowe i zadej boleriozy nie przenosza.gdybym miala z kazdym jesdnym kleszczem jezdzic do lekarza to bym zbankrutowala na dojazdach.

Gość ja w tym roku mialam
już 4:O i sama je wyjelam. jedyne co to obserowalam potem czy nie pojawia mi sie rumien badz inne objawy swiadczace o zakazeniu. i nie spotkalam sie z tym, żeby inni jeżdzili z tym do lekarza. nie panikuj!

Gość brzydkie to dziecko
jezu nie przesadzajcie tak...

Gość panikaryyyyyyyyyy

ewa jaki do cholery rumień bolerioza czasami nie daje objawu rumienia..trzeb aod razu jechac jak kleszcz ugryzie..ludzie !!! Weź ochłoń. Albo idź spać.

Gość dziwne....
Z miejsca pesymistyczne nastawienie i nie wiem .... po co? Kleszcz musi być nosicielem zarazków boleriozy, wtedy tylko infekcja jest nie unikniona. Ludzie musieliby unikać natury: zieleni, parków, lasów, a nawet skwerów, gdyby popadli w taką przesadę. Spokojnie, należy obserwować dziecko, aby nie miało w najbliższym czasie objawów grypopochodnych. I to wystarczy.

Gość KOCHANI MOI POWIEDZCIE WIEC
JA MIALAM COS MALEGO TERAZ na plecach ..wyjelam sobie to sama i szybko wyszło..jest czerwony slad po tym ..ale to bylo tak malutkie ze masakra..wielkosci milimetra jednego..czy kleszcz jest aż tak maly ..i to taka kropeczka byla..nie wiem czy to byl kleszcz czy co innego..pomozcie bo sie obawiam ..

moze i to byl kleszcz.czasmi sa takie malutkie a slad po wyjeciu zawsze jest.nic ci nie bedzie nie panikuj

Gość tez po wyjeciu
mialam czerwone plamki ale to tylko efekt ugryzienia a nie borelioza bo rumień pojawia sie jakies 7-14 dni po ugryzieniu i charakterystycznei wyglada - czerwona otoczka, blady srodek.

Gość JAK TU NIE PANIKOWAC
SKORO KLESZCZE PRAWIE WSZYSTKIE MAJA TE BOLERIOZE :(

Gość no ja kiedys ledwo to
dziadostwo dojrzałam, tylko dlatego że cos mnie zaczelo swedziec - miało nie wecej niz 1 mm.:O

Gość do panikary
to uwazaj tez na komary bo kilka procent z nich rowniez jest nosicielami boreliozy.:D

Gość A MIALO NÓZKI
POWIEDZ CZY SKORO BYLO TAKIE MALE TO MIALO JAKIEŚ NÓZKI ALBO COŚ CZY TYLKO BYŁA TO KROPKA CZARNA MALUSIA?

Gość też bym sie z ciebie
śmiała.

Gość panikara i wylacz capsa
!!!!!!!!!!!!!

Gość czytam was i dziwie sie
smiejecie sie i robicie zarty a nie zdajecie sobie sprawy ,że borelioza jest smiertelna.. co byscie zrobily jakbyscie na nią chorowały >?ŁATWO SIE ŚMIAĆ WAM ,CO?

Gość no zapewne
ten malusi kleszczy posiadał też malusie nóżki, prawie niewidoczne.

Gość panikary poczytajcie
fachową literaturę na temat boreliozy a potem siejcie propagandę.

miałam kleszcza kilka razy, mój pies też, mój facet również, sama wyciągałam te kleszcze i nic sie nikomu nie stało, nie rozumiem, po co ta paniora

Gość Ależ oczywiscie że
z boreliozą nie ma żartów ale nie ma co popadac w panike po ukąszeniu przez kleszcza tylko szybko go wyjąć a potem obserwowac miejsce i czy sie nie ma objawów grypopodobnych.

Gość teraz kleszyki sie troche
uspokoiły bo poki co ani ja ani moje zwierzaczki nie przynosimy kleszczy jak jeszcze 1-2 miesiace temu.:P

i borelioza NIE JEST ŚMIERTELNA koleżanki mama miała boreliozę, jest to choroba przewlekła, odzywa sie po latach, trzeba ją przeleczać co jakiś czas, daje nieswoiste objawy ale nie jest śmiertelna a juz na pewno nie bardziej niż setki innych chorób, jak chociażby grypa, gruźlica czy zapaleni epłuc

Gość mam wrazenie że autorka
specjalnie nakreca atmosferę na tym topiku.😴

borelioza wcale nie jest smiertela.moja kuzynka ma.raz na pol roku jezdzi na konrol.robia jej punkcje i wraca do domu.

Gość mi wszystkie kleszcze
umiejscawiały sie na nogach, jeden to nawet przyczepił sie do palucha u nogi mimo, ze nie mialam bosych stóp.

ja raz miałam na brzuchu, ciągnął sie na 10 cm, zanim się oderwał, małpa jedna :)