Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Animari

Dieta 9-10 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość mama 9,5 miesięcznego maluszka
ogólnie jest ok :) też mam dziecko piersiowe ale nie zamierzam na razie odstawiać. Moim zdaniem dajesz za mało urozmaicone dania, podejrzewam, że jesteś z dzieckiem w domu może ugotuj mu różne kasze z owocami lub warzywami (np. marchewka), moje dostaje jaglaną, kukurydzianą są o wiele bardziej wartościowe no i dalej możesz podawać mannę (my obywamy się bez mm), jeszcze można płatki ryżowe lub kaszkę orkiszową ale to z pszenicy tak jak manna. Polecam różne kasze bez cukru 7 zbóż, 5 zbóż z lipą, pszenno-owsiana ze śliwką czy kaszki holle są błyskawiczne ale nie są to słodkie ulepki jak najzwyklejsze kaszki dla niemowląt. Do deserów przygotowanych w domu również dajemy tłuszcz, łyżeczkę masła a do dań warzywnych i obiadów lepiej olej rzepakowy ze względów smakowych, choć to rzecz gustu :) Warto pamiętać o połowie żółtka co drugi dzień, jest niezwykle istotne w tym wieku. Do obiadu można podawać już kasze jęczmienną, warto próbować podawać buraki ze względu na ich właściwości krwiotwórcze, pomidory to świetne źródło likopenu, do tego warzywa zielone jak fasolka szparagowa. W następnym miesiącu zalecają już kapustę kiszoną i ogórki kiszone ale tego się trochę boję ;) no i jogurt można podać z owocem, chudą wędlinę ale o to nie pokuszę się może nawet do roku, najpierw poprzeglądam etykiety w mięsnym, chyba jedynym wyjściem będą parówki z szynki.

Gość mama Michala
Witam zastanawiam sie czy dieta mojego dziecka jest odpowiednia. Malyb zaraz skonczy 9 msc , urodzil sie z waga 2700g i 53cm w wieku 6msc wazyl 10700g i mial 72cm , teraz troszke urosl,ale juz razcej nie przybiera na wadze ze wzgledu na duzo ruchu 3-5 rano raz mm 120 ml 7 - mm od 100ml do 150 ml 10 - owisianka nestle po 8 miesiacyz bananem i mango ok 150ml 12 - pobiad zazwyczaj przeze mnie robiony ale ostatnio sie buntuje i woli jesc te ze sloiczka ale ok 200ml o ile zje wogole 15 owoce banan,jablka ,maliny,jagody ,jezyny -roznie a ilociowo to 2 srednie jablka lub 2 banany -uwielbia owoce 17 czasmi kaszka 120ml czasami chlebek, budyn,badz kisiel zalezy od dnia okolo 200ml 19 mm od 90 do 150 ml

Gość mama Michala
w caigu dnia jakies,chrupki, biszkopty,ale niewielkie ilosci ,woda lub herbatka , ostatnio sokow nie pije jakos mu juz nie smakuja, a no i raz na jakis czas dostaje jajko na parze

Gość vanilka133
Moja dzidzia ma 10 m i je na śniadanko o 7-8 koniecznie kaszka na mleku 220 ml koło 11 obiadek zupka (cała miska ok 200ml z olejem lnianym i żółtkiem) po 14 drugie danie ziemniaczki z sosem o 17 porcja owoców starte 2 jabłka i pół banana i o 20 kaszka na mleku lub manna 250 ml.w między czasie daję kromkę chleba z masłem:) Od dawna nie daję mleka do picia bo po prostu nie lubi.wypija 20 ml i już nie chce.waży 10 kg:)

Gość aandzior
do Mama Michala Dajesz dziecku na raz dwa banany? One sa bardzo tuczace. To dorosly by tyle nie zjadl.

Gość b.e.a.t.a
Dwa sredniej wielkosci banany to ok 240 kalorii, faktycznie strasznie duzo :)

Gość barbarka01
Witam, Chcialabym sie poradzic co do diety mojego 9 miesiecznego synka. Otoz boje sie ze dostaje on zamalo plynow, ma bardzo gesta i twarda kupke i nie tak mokre pampersy jak przedtem. Do tej pory karmilam go piersia ale od jakichs dwoch tyg maly sam sie odstawia od piersi i w dzien wogole nie chce piersi, czasem mi sie uda troche wcisnac przes sen raz dziennie ale w innym wypadku nie ma mowy. W nocy pije jeszcze ze 3 razy okolo 23, 2 i 5/6 ale tez coraz slabiej. Nie wiem jak go namowic do piersi bo wcale nie chce go jeszcze odstawiac. W dzien probuje mu dawac wode ale on co wypije to wypluwa i jak wypija to max moze 10 ml dziennie, z desperacji daje mu wode nawet lyzeczka, troche wypija ale i tak za malo. probowalam mu wode z soczkiem bobowity dac ale te mu nie pochodzi a przyznam ze nie chce mu tych soczkow dawac bo pozniej juz napewno samej wody nie wezmie i przyzwyczai sie do slodkiego. Jego posilki wygladaja tak: 8/9 kasza zbozowa owsiana chyba nie wiem dokladnie bo to angieska (oat meal)+ owocki dla smaczku 12/13 obiadek za zwyczj ze sloika czasem swoj ale Alex za bardzo moich nie chce. 15 deserek owocki + czasem biszkopcik albo ciasteczko 16/15 cyca jak sie uda przez sen mu dac 18 kleik ryzowy na moim mleku z odrobinka owockow jakichs do tego chrupki kukurydziane, ciasteczka ryzowe, biszkopcik albo herbatnik tak do raczki do pogryzienia i surowe jabluszko skrobane lyzeczka. Pol zoltka raz na pare dni ale wybrzydza jak czuje kawaleczki w zupce czy to zultka czy warzywek. Malo zroznicowana ta diete ma wiem wiem ale sama nie wiem jakos tak ostroznie ze wszystkim zaczynam.

Gość aandzior
Do beata Dla 9-miesiecznego niemowlęcia na pewno

Gość gość
czesc dziewczyny. ja mieszkam w angli ,dzis bylam wazyc swoja corke i babeczka pyta sie co daje do jedzenia dla corki.a ja mowie ze 3 razy mleczko,kaszke,obiadek,jakis owoc. a ona na to ze mleczko maksymalnie ma dostawac dwa razy dziennie: z rana i na noc, max 180ml lub mniej. Natomiast w ciagu dnia wszystko to co ja jem normalnie: kanapki,jogurt,normalne obiady..zupelnie inne podejscie niz pisza w polskich poradnikach. i co Wy na to? ja bede sie do tego stosowac.

Gość gość
u nas też są zalecenia żeby modyfikowane było dwa razy dziennie kubek ale to po pierwszych urodzinach. To ograniczenie jest dla mnie zupełnie oczywiste, ponieważ mm zawiera białka krowie i dużą ilość syntetycznych minerałów i witamin, jeśli dziecko je butelkę mleka 4 razy dziennie zamiast 2 to może przekroczyć dobową dawkę witamin a to czego nie przyswoi organizm będzie musiał wydalić a to nie taka prosta sprawa. Zupełnie inaczej ma się sprawa przy karmieniu piersią bo mleko matki zawiera dużo mniej witamin ale naturalnych i niemal całkowicie przyswajalnych z tym, że ich nie można przedawkować. Co do dawania wszystkiego normalnie owszem, bo dziecko utrwala nawyki żywieniowe na wiele lat a nawet na całe życie ale nie znaczy, że wszystkie wartości będą przyswojoną ze względu na niedojrzałość układu pokarmowego dlatego warto karmić piersią na żądanie również dziecko w tym wieku, bo mleko chroni układ pokarmowy i ma różne składniki które ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów np. laktoferynę.

Gość gość
Brytyjczycy koszmarnie żywią dzieci, w życiu nie wzięłabym przykładu z ich zaleceń. Lepsze są ogólne zalecenia na temat zdrowego żywienia, żeby jeść dużo warzyw, owoców, kasz, bakali, jaj, ryb a mięso i przetwory mleczne z rozsądkiem.

Gość gość
Dieta mojej corci wygląda nastepujaco: 5 mleko nan 2R 190ml 10.00 mleko 2R 170 ml 14.30 obiad z mięsem gotowany przezemnie 17.00 deser (jablko, banan, jagody z kaszka, jogurcik, kisiel, ew. Gruszka z biszkoptem itp ) 20.30 mleko 2R 210ml + dodatkowo miarka kleiku

Gość mama z uk
Czesc dziewczyny, Mam dziewiecio i pol miesieczna corke i tez chce wiedziec czy dobrze ja karmie ,bo mam dylemat. Wiec tak: 6.30 - mleko tak 180 10.00- kaszka na mleku tak 150 13.00- obiadek 15.00 -deserek 17.00 mleko 20.00 mleko Teraz mam pytanie czy nie zaduzo mleka ,glownie chdzi mi o kasze ma mleku.Mala przesypia cala noc , wazy 9.300 i tak miesiecznie przybiera na wadze 500 g.

Gość Gośc28
Witam, moja corka za dwa tygodnie konczy 10 miesiecy, wazy 9300 i mierzy okolo 73cm, jej jadlospis wygladA tak 7.00 - mm 210 ml z 4 miarkami kaszki glutenowej (z firmy baby sun: orkiszowa lub owsiana) 10.00 - kanapeczka (graham) pokrojona w male wagoniki z maselkiem i zoltkiem jogurt naturalny z dodatkiem owocow (około 130g) płatki jaglane lub gryczarne lub kasza kukurydziana lub manna z do. owocow, a czasami jeszcze z dodatkiem zoltka (ok 130g) kleik ryzowy na mm z dodatkiem owocow (okolo 130g) 13.00 - zupa warzywna lub warzywno-miesna z dodatkiem masla lub oliwy z oliwek, a takze z dodatkiem makaronu, ryzu lub kaszy jeczmiennej lub gryczanej, czasami rowniez z dodatkiem zoltka (okolo 200 g), 16.00 - jesli zupa wylacznie warzywna to corka dostaje tzw drugie danie: rybka (dorsz lub losos - jej ulubiony posilek:)) z warzywami pokrojonymi w kosteczke kawalek mieska (krolik lub kurczak) z warzywami - jesli zupka bardziej kontretna - z dodatkiem mieska to corka dostaje jeden z posilkow z drugiego sniadania o 10.00 lub same owoce z kilkoma chrupkami kukurydzianymi:) 19.00-20.00 - mm 210 ml z dodatkiem kaszki bezglutenowej (jaglanej lub ryzowej firmy baby sun) Poza tym do drugiego sniadania i podwieczorku, a takze miedzy posilkami daje jej kilka lyzeczek wody lub soku z woda lub sama pije z kubeczka (pare lyczkow) - Mala ogolnie malo pije, nie chce zadnych butelek ze smoczkami i slomkami, niekapkow itp Staram sie zeby w ciagu dnia dostawala zawsze miesko lub rybke lub zoltko :)

Gość gość
11 miesiecy - sniadanie mleko 210 - obiad, warzywa, mieso, z makaronem albo ryzem do 200 gram, owoc - popoludniu mleko albo jogrut - kolacja kaszka na mleku

Gość gość
sluchajcie, nie dajecie za duzo mleka - nawet jesli dziecko je inne rzeczy, to w 1 roku zycia TO PODSTAWOWY skladnik diety, na którym dziecko rośnie....

Gość gość
mój synek ma 8,5 miesiąca W zależności, o której wstanie i jaka będzie liczba posiłków.. to różnie.. ale ostatnio mniej więcej jest tak: 1) 180ml mleka zagęszczonego nutritonem i kaszką "owsiane śniadanko" (mleko dosyć gęste) 2) jeśli jest czas na drugie śniadnie, bo pierwsze było jedzone wcześnie (czyli ok 8, co na razie rzadko się zdarza), to dostaje kanapkę (z wędliną, twarogiem, białym serkiem, pastą jajeczną) 3) obiad ok 210g (ze słoiczka, warzywa w całości, albo jakiś mój mix zrobiony z warzyw, ryżu itp) 4) deser (ze słoiczka owoce lub owoce z jogurtem; banan w całości; banan zmieszany np. z jabłkiem, albo gotowaną nektaryną) + paluch kukurydziany 5) jak godzinowo się wyrobimy, mały chce jeść, a do kolacji dużo czasu to ok 150ml zagęszczonego mleka (tym razem kleikiem ryżowym), czasem jest mleko, a nie ma deseru 6) kolacja: 180-200g kaszki bobovity bez cukru + trochę kanapki W między czasie do picia jest woda, sok rozcieńczony wodą lub czasem jakaś herbatka.

Gość gość
witam. mam 9 miesiecznego synka i karmie go tak: 6- mleko 120ml 9- kaszka owocowa 150ml 12-owoce lub jogurcik 15-obiadek 17-mleko 120ml 20 -kolacja kasza manna na mleku mm 150 ml budzi sie raz ok 1 lub 2 daje mu 90 ml mleka. po kazdym posilku tak po godzince daje mu do picia soczek ,kompot (lubi najbardziej) lub herbatke. chrupki . biszkopcika. wafelka jakiegos malo slodkiego

Gość gość
Mój prawie 9 miesięczny maluch je tak: 6.30-150-120 ml mleka 8-chlebek i pół paróweczki 9.30-180 mleka albo z 90 ml i danonka,albo kisiel,mały słoiczek 12.30/13- obiadek sama robię porcja taka jak słoiczek 14- mleko z 120 albo kanapeczka jogurcik 16- owoce duży słoiczek kupny albo sama robię 17-czasami kanapeczka z szynką jak ma ochotę 18.30-210 kaszki z butelki W między czasie je chrupki kukurydziane i poje herbatkę