Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emilyelizabeth

nordic walking

Polecane posty

Gość emilyelizabeth

Witajcie:D Sprawa wygląda następująco: chciałabym zacząć uprawiać nordic walking, w związku z tym zamierzam kupić kijki, no i tu pojawia się problem, bo nie wiem, na co trzeba zwrócić uwagę przy ich wyborze? na pewno wysokość, ale czy coś jeszcze? Pewno część z Was ma już doświadczenie w tym sporcie, więc chętnie posłucham Waszych rad:) Aha, mam na myśli raczej rekreacyjne "nordic walkingowanie" niż wyczynowe, dlatego też nie chodzi mi o jakiś profesjonalny sprzęt.

Gość jak nie musi być profesjonalny
to weź dwa kijki z lasu, na jedno wyjdzie

Gość emilyelizabeth
okej, wiadomo, z leśnymi kijkami tez można spacerować, pewnie, ale skoro wymyślili specjalne kijki to chyba nie bez powodu;> czym się różni ten za 20 zł od tego za 70? pierwszy rozwali się za dwa dni a drugi za dwa miesiące?:P

Gość ani jeden ani drugi nie rozni
sie niczym od kijka z lasu a wymyslili je po to, by ich producenci mogli na nich zarabiac :O

Gość Kawałek mnie
zwróć uwagę na końcówki - jeśli chcesz chodzić zimą, to może warto pomyślec o takich wymiennych, by zmieniac je na warunki śniegowo-lodowe. No i by miały amortyzatorki - to na pewno przydaje się przy chodzeniu po górach :)

Gość mikolina554
ja swoje kijki kupiłam jakieś 2 lata temu w niemczech ( kiedy przyjechałam z nimi do pl oczywiście każdy patrzył na mnie i stukał się w głowe -polska 100lat za murzynami:P) zapłaciłam za nie może z 10 euro wtedy... i służą mi po dziś dzień... :) ważne żeby kijki były lekkie i jeśli masz życzenie dla wygody - kup takie z rączkami z korka. Każda para kijków jest z nasadkami- na asfalt i na podłoże miękkie, dlatego jeśli nie planujesz walkować wyczynowo spokojnie możesz zadowolić się tańszymi ;)

Gość bebe be
Ja mam takie zwykłe za 40zł i są całkiem spoko. Tylko zapięcie na rękę pozostawia trochę do życzenia, bo w szkole trenowaliśmy z takimi, które miały rzepy i były bardzo wygodne.

Dopasuj sobie przede wszystkim wysokosc kijków- optymalna oblicza sie wedlug reguly wzrost w centymetrach x 0,66, przy czym bierz wieksza dlugosc, jesli wyjdzie ci np 108 cm- wtedy masz prawidlowe 110 cm- kijki. Sa mniejsze- wieksze o 5- 10 cm. Nie polecam kijków teleskopowych- material jest niestabilny, i dziwnie sie uginaja przy podpieraniu sie na nich. Karbonowe sa najtrwalsze. Z firm polecam Exel- takze Leki sa gatunkowo swietne, niestety maja czesciowo staroswiecka dwupunktowa szlaufe na reke;ergonomiczne sa trzypunktowe. Automatyczne odczepiane szlaufy sa praktyczne, gdy sie chce wytrzec nos, ale w sumie destabilizuja kijek. Co do samego nordicwalkowania- polecam konkretny kurs z trenerem, bo samemu raczej rtudno sie tego nauczyc! I to, co widzisz u czerstwych rencisów na wycieczce, to nie nordic walking, to podpieranie sie na 2 kijach :-P Nordic walking do ruch DO TYLU! kijkami- przedluzenie linii ramienia, plus przeciwlwgly cwiercobrót wlasnej osi ciala- góra na prawo, dól na lewo, i odwrotnie ;-)

Gość nordic walking
A to ci idioci co jak nie ma śniegu chodzą z kijkami od nart, aby nie zapomnieć jak to się robi zimą...

Gość emilyelizabeth
san: serdeczne dzięki za tak wyczerpującą wypowiedź!:) reszcie też dziękuję🌼 tak jak wspominałam, chodzi mi głównie o to, żeby przy popołudniowym spacerze pracowały wszystkie mięśnie (no większość przynajmniej;D), tzn. połączyć przyjemne z pożytecznym;)

Hej, fajnie, ze sie ci przydaly moje doswiadczenia :-) A teraz zmykam do lózka, bo jutro wyprawa na góre... z kijkami :-D

Gość emilyelizabeth
ja już muszę kończyć, ale jeżeli ktoś chciałby jeszcze dodać coś od siebie (w sprawie tematu oczywiście) to jak najbardziej zapraszam do podzielenia się informacjami:)

Gość emilyelizabeth
w takim razie miłej wyprawy san:D co do tych spryciarzy to cóż, nie oni pierwsi i nie ostatni usiłują urodzić w nas potrzebę posiadania czegoś, bez czego tak naprawdę dalibyśmy radę się obejść:D spece od marketingu:P dobranoc:)

Te kijki to mogą byc przydatne w górach, zwłaszcza dla osób które mają problemy ze stawami. Jak mnie bolała noga to nieraz poszukałam sobie kij i maszerowałam a nim - duża ulga dla nóg... TYlko strasznie chce mi się śmiac jak kogoś widzę z tym np. w Poznaniu w parku. Jedna babka po 50 chyba maszerowała z tymi kijkami i dyszała, jakby miała za sobą MtEverest

Ufff, znowu w domu :-) 12 km przez pasmo górskie, w gaszczu kijki raczej przeszkadzaly, no ale byla tez równa droga ;-) Znowu odezwala mi sie ostroga pietowa :-O ale przeciez nie przestane chodzic przez to talatajstwo :-P