Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to policzyć

Jak policzyć logarytm z liczby ujemnej - model Fulmera - co wpisać - kto pomoże

Polecane posty

Gość jak to policzyć

witajcie mam problem z obliczeniami do pracy mgr, może znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Otóż jak policzyć logarytm z ujemnej liczby....w modelu Fulmera wskaźnik 9 liczy się: log dziesiętny z EBIT/ odsetki. I problem jest taki, że Ebit jest ujemny. Ebit/odsetki = -1719/9733 = -0,1766. No i jak licze logarytm z tej liczby to wyskakuje błąd:/ Tak jakby się nie dało go policzyć:/ Więc co zrobić w takiej sytuacji?? Wpisać zero czy jak????

Gość abcdef123456
Nie można policzyć logarytmu z liczby ujemnej. Logarytm to funkcja, której dziedzina to zbiór wyłącznie liczb dodatnich...Przykro mi

Gość abcdef chyba głupi jesteś
oczywiście że się da, ale wynik wyjdzie zespolony.

Gość a będzie to tak
lg(x) = lg( abs(x) ) + i*arg(x) gdzie abs(x) to wartość bezwzględna liczby x arg(x) to argument liczby zespolonej x

Gość jak to policzyć
Dzięki za pomoc, ale i tak mi to nic n\ie mówi:/ Matematykę na studiach miałam 4 lata temu i te logarytmy wszystkie, może to nie najlepiej o mnie świadczy ale nie wiele z tego pamiętam:/ Z resztą ja nie chce się zagłębiać czy da się policzyć czy nie, po prostu nie wiem co mam wpisać:/ Czy jednak wyjdzie ta liczba jakaś czy nie, bo na kalk wyskakuje błąd, w excelu jak próbowałam policzyć również wyskakuje błąd:/ więc domyśliłam się że nie da się z ujemnej policzyć, w takim razie nie wiem co mam wpisać czy 0 czy jak skoro ten Ebit wychodzi ujemny....

Gość ja nie mam pojęcia co tam
liczysz, ale zacząłbym od sprawdzenia, czy nie ma błędu gdzieś wcześniej.

Gość fkszczepanik
Oczywiście, że można to wyliczyć. sprawdzasz ile wynosi 10^-0,1766 i to jest już wynik logarytmu dziesiętnego z -0,1766

Gość fkszczepanik
to wynosi : 0,6658

Gość fgnghm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm logarytm dla liczb zepsolonych swoja droga uwazam, ze ktos kto ni epotrafi szukac w googlach informacji nie powinnien miec magistra :o bo jak tu wymagac od kogos takiego znajomosci logarytmow :o

Gość fkszczepanik
jeny, przepraszam, źle spojrzałam i ułatwiłam sobie zadanie! to wyżej mojego wykonania jest oczywiście źle, w tym przypadku będzie wynik z liczbami zespolonymi... sorki!

Gość dziwneeee wytyczzzne
dziękluje za pouczenie;) ale logarytmy i to okrojone to miałam na pierwszym roku i nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Tam gdzie były "normalne" równania z log do obliczenia to sobie poradziłam:) Na matematyce nie jestem tylko na zarządzaniu;) Promotora zapytałąm i powiedział, że skoro liczba jest ujemna to mam zostawić. Swoją droga dziwne masz wytyczne dla magistra ok zgodze się że jak ktoś byłby na matmie i tego nie wiedział ale tutaj generalnie co innego jest ważniejsze;)

Gość Ireq

W maju 1987 roku za wyliczenie logarytmu z liczby ujemnej zostalem prawie wyśmiany. Ciekawe co dziś na to mój profesor?

Gość Śpiocha
36 minut temu, Gość Ireq napisał:

W maju 1987 roku za wyliczenie logarytmu z liczby ujemnej zostalem prawie wyśmiany. Ciekawe co dziś na to mój profesor?

Na komputerowych metodach obliczeniowych (studia z fizyki) facet skreślił (wstępnie) z listy studentów chodzących na zajęcia moją byłą znajomą. Za to, że przy pierwiastku kwadratowym z 16 potrzebowała kalkulatora. I tak ją wyręczyłam licząc pochodne...

Innym razem zrobił sobie z nie jaja. Kazał walić w Enter to może Shift wyskoczy (komenda Shift+Enter). Ta nie zrozumiała żartu i waliła w ten Enter....