Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roark

Szczury i wilki

Polecane posty

Gość roark

To książka Gortata. Cytat: „Nikt nie ma wpływu na to, gdzie i pod jaką gwiazdą się urodzi. Możesz przyjść na świat w kolonii trędowatych. Albo w rodzinie żydowskiej. Ale jeśli miałeś szczęście urodzić się po właściwej stronie, stoisz przed obowiązkiem dokonania wyboru. Czy chcesz być śmieciem, czy człowiekiem. Szczurem czy wilkiem." Taka ideologia prowadzi donikąd. Dlaczego więc jest tak popularna wśród młodych ludzi?

Gość plik
W dzisiejszych czasach chyba nie jest już tak bardzo popularna?

Bo na młodych ludzi bardzo łatwo wpłynąć. Bardzo łatwo da się nimi manipulować. A im daje to pewnego rodzaju poczucie wyższości.

Gość roark
Jest bardzo popularna. Wejdź na jakiekolwiek forum na którym nie trzeba się logować. Poczytaj komentarze pod artykułami dotyczącymi rasy lub II wojny światowej.

Nie trzeba chodzić na onet żeby się naczytać takich komentarzy. Wszędzie jest ktoś kto uważa że holocaust to było samo dobro :/

Gość c.d.
Tacy ludzie wciąż istnieją?

Jest popularna wsrod mlodych bo jest mroczna, zla. W okresie buntu ciagnie do zlego. Ktos tu tez slusznie zauwazyl, ze mlodymi ludzmi latwo jest manipulowac- wystarczy im zaimponowac. A mlodym imponuje tabu, mroczna strona.

Mnie to dziwi. Nie rozumiem nienawiści wobec drugiego człowieka. Co z tego, że są młodzi, i że ciągnie ich mroczna strona? to nie jest usprawiedliwienie. Co do komentarzy - wiem, nie jeden raz miałam okazje czytać słowa naładowane nienawiścią. Ale wiecie - to jest internet, ludzie czują się anonimowo. I podejrzewam, że w przeważającej części, są to tylko słowa.

Gość plik
Na zasadzie - wszyscy tak mówią, co będę odstawał?

Gość roark
A zna ktoś film Fanatyk?

Gość roark
Film Fanatyk opowiada również o młodym chłopaku który... mimo że jest Żydem jest też skinheadem. Nie zmienia jego przekonań nawet spotkanie z osobami które przeżyły holocaust i Auschwitz.

Widzialam fragmenty tego filmu, bo nie moglam sie zmusic do obejrzenia calosci. Dla mnie bohater filmu nie byl normalny. Cierpial na chorobe psychiczna.

Gość roark
Którego filmu?

Wydaje mi sie, ze to byl Fanatyk- nie ogladalam go od dechy do dechy, wiec 100% pewnosci nie mam. Ale widzialam taki film- i nie moglam na to patrzec. :(

Gość roark
To nie wiesz jak się skończył? Żałuj.

Ten American History X też ogląda się z początku okropnie. Aż ciary przechodzą :|

co Ci ludzie opetani nienawiscia musza miec w glowach? Nam z trudem przychodzi obejrzenie filmu, a ich cale zycie tak wyglada...

Ale naprawdę warto obejrzeć. Daje do myślenia. Budzi refleksje. Prawie jak książka.

Ale moim zdaniem nie powinno się go oglądać przed snem. Ja czuję niepokój po tego typu filmach..

Możesz oglądać i o 7 rano. Twój wybór. Ja mówię tylko tyle że takie obrazy i takie książki to początek jakiejś dyskusji. Dyskusji która moim zdaniem w tym kraju jest bardzo potrzebna.

Gość roark
Ale dlaczego te ideologie są tak popularne?

Bo nienawidzić jest łatwo. Wyładować strach i frustracje na słabszych również.

Gość plik
Nienawidzić jest łatwo? Moim zdaniem wcale nie, myślę, że nienawiść boli. Ale jest to na tyle silne uczucie, że nie można się go pozbyć za pstryknięciem palcami. Chociaż może to wszystko zależy od człowieka.

Chyba to kwestia indywidualna. Ja w sumie chyba nigdy nie czulam nienawisci. Ale po lekturze "Szczurow(...)" mam wrazenie, ze to taka bezczulna mgla przyslaniajaca doplyw odczuc, empatii. Ta mgla dopuszcza tylko agresje. Watpie, by dopuszczala bol, bo jej glownym zadaniem jest wlasnie dzialanie przeciwbolowe...

Tak. Zwróć uwagę ile razy dziennie wypowiadasz słowo "nienawidzę". Nienawidzę nienawidzić nienawidzę pietruszki nienawidzę reklam w telewizji. Czuć negatywne emocje i je okazywać jest o wiele prościej niż okazywać te pozytywne.

Gość plik
Nie wydaje mi się. Mówisz o sprawach dość, hm, mało ważnych. Tak samo jak wyrażamy te złe emocje, wyrażamy też te dobre. Mówię, jesli dotyczą spraw mało istotnych. Te wazniejsze, mocniejsze, często nosimy w sobie.

Nie plik. Zauważ jak cieżko powiedzieć "kocham Cię" (wbrew tekstowi piosenki ;) ). Jak trudno przyznać się do wzruszenia. A jak łatwo stać w tłumie i krzyczeń balcerowicz musi odejść.

Gość plik
Ale generalizujesz. nie wydaje Ci się, że to zależy od człowieka, ze jest to sprawa indywidualna?