Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cherrycoke

jadłospis dla 16 mc dziecka

Polecane posty

Gość cherrycoke

mamy prosze o konsyultacje w diecie mojego synka. jest dość wybredny. Wazy ok.11 kg . Ma 16 miesięcy.Jest bardzo zywym dzieckiem. śniadanie: kaszka/ klieik na mleku/ jajecznica II sniadanie: Danio/ serek waniliowy 200 gram/ deser jogurtowy obad: miseczka 300 ml zupy ( rosół, pomidorowa, pieczarkowa, z lanymi kluseczkami, krupnik) drugie danie: uwielbia makaron smażony z jajkiem, naleśniki, kluski w ogóle. około 17: znowu jakiś deserek 20: mleko 210 ml mały nie chce jeść/ nie lubi warzyw i owoców- pluje nimi strasznie, jedyne co mi sie uda przemycić to warzywa w zupach.

moja ma wpawdzie 13 miesiecy ale dieta jest podobna i tez dziecko wybredne i niejadek 6-7rano-250ml mleka 9-10-sniadanie kanapka z wedlina plus danonek/owsianka/parowka mala kromka 12- zupa[pomidorowa, jarzynowa,rosol, ogorkowa, barszczyk] 14-15-drugie danie, mielony, ziemniaki i jakies warzywo/ 17-deser owocowy 19-20-kaszka, albo 250ml mleka

Gość cherrycoke
dodam że oprócz tego je dużo z tego co my. uwielbia takie niezdrowe jedzenie jak zapiekanki, pizzę, hotdogi, gofry:) - bylismy na wakacjach i tak mu zasmakowało. oczywiście nie robię takich rzeczy w domu. dzisiaj mam zamiar upiec domowa pizzę to

Gość cherrycoke
raczej o jakość aha i nie je zadnych słoików.

Ja tez sie martwilam bo tez był taki niejadek. Dzis ma ponad dwa latka i wcina owoce (najlepiej lubi porzeczki i wiśnie) ale np nie lubi bananów. Może powinnas troche poeksperymentowac i z pewnoscia znajda sie owoce ktore sprobuje. To dobrze ze przemycasz warzywa w zupie. Gorzej by było jakby w ogole ich nie jadł. Mysle ze mu przejdzie. Moj w ogole nie jadl fasolki. Zaproponowalam mu od niechcenia w ubiegłym miesiącu a on powidział TAK i od tamtej pory wcina. :) Wczesniej na sam widok mówil błeee Wyprobowalam tez kolorowe kolacje. Robilam jakis obrazek(uwielbia ciuchcie) i tez podziałało! Zjadł szynę czyli kawałek ogórka :) Chociaz wczesniej odnosilam sie do takich pomyslow sceptycznie teraz je popieram bo to naprawde działa!

Gość Takie duże dziecko to
je już wszystko to co dorośli. No nie wygłupiajcie się drogie panie ze specjalnymi dietami, bo to absurd jakiś.

Gość Takie duże dziecko to
Jak na moje oko, to za dużo mu serwujesz nabiału a za mało owoców, warzyw i mięsa. Jeśli nie lubi warzyw, to widocznie pani kochana ich niczym nie przyprawia. To tak samo jakby dorosłemu podać raptem osolonego kalafiora albo marchewkę i się zastanawiać czemu mu nie „wchodzi”. Zresztą warzywa możesz blanszować, albo smażyć dla urozmaicenia diety. Możesz je mieszać na patelni z niektórymi owocami (ananas, brzoskwinia, lychee). Jeśli dziecko nie lubi jakiegoś owocu to popróbuj innych a później zmieszaj te których nie lubi z tymi, które lubi i w ten sposób go troszkę „oszukasz” a z czasem może przekonasz do nowych smaków. Nie przesadzaj z serkami homo., deserkami mlecz. i jogurtami bo jeśli będą stanowiły łącznie z mlekiem ponad 70% całej dziennej diety, to dzieciak może się nabawić uczulenia na wapno – łatwo je rozpoznać, bo zazwyczaj łuszczy mu się skóra pomiędzy palcami dłoni i wzdłuż linii włosów za uszami, albo wyskakują dziecku podobne do pryszczy plamy na policzkach (głównie okolicach żuchwy koło uszu). Co za dużo to nie zdrowo. Zauważ że w diecie twojego dziecka nie ma prawie w ogóle mięsa, które jest głównym źródłem wit. B.

Gość moje małe ma 13 m-cy i
je wszystko, najbardziej lubi spaghetti, dania z patelni (czyli mięso drobiowe, albo mielone, albo rybę wymieszaną z paczką warzyw na patelnię, sosem, delikatnymi przyprawami i ryżem, albo makaronem, albo mie), krewetki z sałatą lodową i sosem koktajlowym, sushi, pije mleko krowie, uwielbia domowej roboty koktajle owocowe, z owoców je wszystko ale najlepsze pozycje jak dotąd to mango i granaty, zamiast soków woli wodę, nie przepada za słodyczami, kocha ser żółty, wędlinę ogonówkę, Monte Drink i jogurty pitne Danone

Gość moje małe ma 13 m-cy
zamiast naleśników woli omlety (takie puszyste) z pudrem