Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiance

Mam dużo złotej bizuterii, oplaca się je przetopic na obrączki?

Polecane posty

Gość fiance

Po mamie, bo ona juz nie chodzi w tej bizuterii. I zaproponowala, zeby je przetopić na obrączki zamiast wydawać powiedzy 1500 na nowe. Co myslicie?

Gość jungle
opłaca się - ja tak będę robić mam pierścionek, urwany łańcuszek i jeden kolczyk - jubiler powiedział że za obrączki warte 1000-1200 zł zapłacę ok 600-800, oczywiście zależy też od wzoru jaki wybierzemy

Gość fiance
aha, to jeszcze trzeba dopłacać?? bo ja mam kolczyki duże, gruby łancuszek, ale taki naprawdę duzy i moze jescze jakies pierścionki

Gość fiancee
no za robocizne to tak, wiadomo myślalam, ze jescze do samych obrączek trza doplacać

Gość fiancee
no szczerze to wolalabym, ale mama mi chce wcisnąć to złoto, bo szkoda tyle kasy wydawać na nowe. No ale te nowe chyba się nie różnia od przetopionych,bo czym?

nie dostaniesz swojego złota z powrotem. twoje złoto idzie na tak zwany złom, a na 99 procent dostajesz gorsze, a na pewno nie twoje.

Gość jungle
my będziemy dopłacać bo tego złota co mamy to nie wystarczy na dwie obrączki a wybieramy raczej takie grubsze no i oczywiście dochodzą koszty robocizny

Garcinia! Co Ty za głupoty opowiadasz? Jakie gorsze? Dostajesz taką próbę na jaką umawiasz się z jubilerem!!!!!!!

Gość my daliśmy do przetopienia
choć rodzina namawiała nas na nowe. ale złoto które dawalismy miało dla nas większą wartość niż te kupowane. W sumie zapłaciliśmy 120 zl za robociznę. a uzbieraliśmy 15 g złota, więc nic nie dokupowaliśmy.

Gość jungle
ooo 15 g to sporo my mamy ok 6 g - ale może cos jeszcze poszukam skoro tak mało zapłaciliście za robociznę:)

My też mieliśmy swoje złoto, tylko że obrączki wzięliśmy na wymianę. Tzn. daliśmy nasze złoto, a dostaliśmy obrączki z nowego. Za 1 gram złota zapłacono nam 50 zł.

ja przetapialam jeden pierscien, ktory wystarczyl na dwie normalne obraczki ;) takie srednie, ani cienkie ani grube zaplacilismy 300 zl za robocizne :) jestem bardzo zadowolona bo i tak pierscionek byl paskudny i nigdy bym go nie zalozyla...

Gość zzzzzzzzzzzzzzzzz
my takze przetapialusmy bizuterie...mielismy dwa zlote piescionki i dwie obraczki i zamiast prawie 1500 zaplacilismy niecale 400zl:))

Gość my daliśmy do przetopienia
Jeżeli nie uda ci się dozbierać złota to może dokup? bo jednak obrączka musi trochę ważyć i być odpowiednio gruba. W końcu musi całe życie wytrzymać ;) a tak na serio ma to znaczenie przy późniejszym ewentualnym poszerzaniu. Moi rodzice mieli cienki i mojego taty dziś wygląda bardzo brzydko. Jest pogięta i cieniutka. moja mama nic z nią nie robiła to dobrze wygląda. Zależy też jaką szerokość chcecie, jaki wzór. Mój mąż sobie upatrzył takie 5mm, więc poszłam na ustępstwo i się zgodziłam.Na pewno poszło więcej złota niż np. na 3 mm.

Gość fiancee
złota mam dość dużo więc wystarczy. Cienkich obraczek nie chce, nie podobaja mi się, ale takie grubasy tez nie. Takie średnie są najlepsze.