Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciotella

czemu mowi sie w pomorskiem a nie w pomorskim? co to w ogole jest?

Polecane posty

na wp jest napisane tragiczny wypadek w pomorskiem. chodzi o wojewodztwo pomorskie wiec czemu nie napisali w pomorskim? :O

Gość chyba dlatego
Bo jest pomorskie i od tego jest w kim/ czym w pomorskie-m

co to w ogole jest? - język polski??? :O dobrze, ze juz iedlugo 1 wrzesnia, pani ci wytlumaczy na lekkcji polskiego i przestaniesz sie bulwersowac :)

Gość chyba dlatego
ale nie przejmuj się dla mnie to też brzmi dziwnie i dużo bardziej naturalne jest dla mnie w Pomorskim.

Gość gdyby było wojewódzwtwo...
pomorski to wtedy mawiałoby się w pomorskim ale jest pomorskIE. To tak jak zakopane w Zakopanem itd

Gość chyba dlatego
pomorskim

Gość bo mowi sie
w WOJEWÓDZTWIE pomorsKIM ( jakim?) albo w pomorsKIEM od jednego słowa: POMORSKIE. Rozwiniecie tych zasad znajdziesz w podręczniku do ktorejs tam klasy podstwawówki.

Gość chyba dlatego
W dawniejszej polszczyźnie taka zasada stosowała się chyba do wszystkich wyrazów kończących się na e. np. wszystkie dziewczynki i ze wszystkiemi dziewczynkami. Dzisiaj to brzmi co najmniej dziwnie.

chyba jednak nie bo zaraz potem pisza: W miejscowości Trąbki Wielkie w województwie POMORSKIM doszło do wypadku drogowego,

do tych co na mnie jada: a wy mowicie np, bylam w pomorskiem czy swietokrzyskiem? :P na pewno nie 🖐️ nikt tak nie mowi

Nie ma to jak błysnąć. :) Przy okazji dodam, że pisze się w województwie pomorskim (małą literą), ale w Pomorskiem (wielką literą, z końcówką -em).

Gość chyba dlatego
No to widocznie obie formy są poprawne. Tylko się cieszyć.:D

ciotella chyba jednak nie bo zaraz potem pisza: W miejscowości Trąbki Wielkie w województwie POMORSKIM doszło do wypadku drogowego, Bo w województwie pomorskim, owszem, ale w Pomorskiem...

dla mnie uzywanie koncowki -kiem w nazwach wojewodztw jest co najmniej dziwne i nie mam zamiaru stosowac tej formy.

Gość chyba dlatego
Ja nie wiem, dlaczego tak jedziecie po autorce. Dobrze, że zapytała. Tutaj na forum ludzie większe błędy robią niż w Pomorskim. Np. odmieniać nazwisk przez przypadki nie umieją.

Jest taka zasada, że w Pomorskiem, mazowieckiem, podlaskiem. Ale jeśli dodamy słowo województwie to już w województwie pomorskim, wojezwództwie mazowieckim, województwie podlaskim

tyle ze ta pierwsza forma jest rzadko uzywana i nie ma jej w potocznej mowie. ok, juz wszystko rozumiem.

Gość cien cienia
ja sie kiedys pytalam o to mojej polonistki. Nie pamietam za bardzo co mi odpowiedziala, ale wlasnie tu chybA chodzi o to , ze jesli w wyrazeniu jest slowko wojewodztwo to wtedy mowimy - w wojewodztwie pomorskim. Jesli zas nie ma w wyrazeniu slowka wojewodztwo wtedy mowimy w pomorskiem.

Nie jedziemy, tylko wyjaśniamy, skoro Autorka pyta "czemu". Widzę jednak, że ma swoje zdanie i nie zamierza się stosować do zasad. :) Proponuję też mówisz włanczać, to takie w sumie wygodne i naturalne oraz poszłem i wyszłem.

musztarda, o co ci chodzi? :O wiem juz jaka jest roznica miedzy tymi dwoma wyrazeniami i powiedzialam ze bede stosowac ta druga forme (w wojewodztwie pomorskim) bo tak mi wygodnie. kobieto, sama mow sobie wlanczac i spadaj na szczaw 🖐️

Gość chyba dlatego
Być może w Pomorskiem jest poprawną formą, ale jak żyję, nie słyszałam człowieka, który używałby tego w mowie potocznej. Jeszcze nigdy nie usłyszałam, żeby ktoś na moje pytanie "gdzie jest ta miejscowość" odpowiedział w PomorskiEm, MazowieckiEm itd. NIGDY! Musztarda musisz pamiętać, że język żyje i formy, które są niepoprawne, ale często używane, zostają uznane za poprawne. Dlatego dziś już nikt nie mówi ze "wszystkiEmi dziewczynkami" albo "w niczem mi nie przeszkadza" Tak jak teraz mówi się "w radiu" (forma kiedyś niepoprawna) i gdybyś dobrze poszperała, to znalazłabyś wiele takich form, które z niepoprawnych stały się poprawne.

Gość a dlaczego zaraz
Wyżej ktoś już wytłumaczył mniej więcej. W pisowni to bardziej widać, bo jest Pomorskie, Świętokrzyskie jako kraina i województwo pomorskie, świętokrzyskie jako obszar administracyjny. Dlatego mówimy i piszemy: w Pomorskiem, w Świętokrzyskiem, ale w województiwe pomorskim, świętokrzyskim. Jasne? :P

ciotella musztarda, o co ci chodzi? wiem juz jaka jest roznica miedzy tymi dwoma wyrazeniami i powiedzialam ze bede stosowac ta druga forme (w wojewodztwie pomorskim) bo tak mi wygodnie. kobieto, sama mow sobie wlanczac i spadaj na szczaw A czy to było do Ciebie? Kobieto, ochłoń, nie Jesteś pępkiem świata.

ciotella tyle ze ta pierwsza forma jest rzadko uzywana i nie ma jej w potocznej mowie. ok, juz wszystko rozumiem. I w dodatku nic nie zrozumiałaś. Szkoda było w ogóle zawracać sobie głowę tłumaczeniem oczywistych oczywistości, które trudno Ci pojąć. :) 🖐️

Gość a dlaczego zaraz
Jeszcze jedno, jeśli tak jak napisałas tutaj, wklejam na wp jest napisane tragiczny wypadek w pomorskiem. to na wp ktoś zrobil błąd ortograficzny. Albo "tragiczny wypadek w Pomorskiem" albo "tragiczny wypadek w pomorskim (województwie)"

Nikt, oprócz Autorki, nie zrobił błędu... I na tym już zakończyć pora. :) Tragiczny wypadek w Pomorskiem W miejscowości Trąbki Wielkie w województwie pomorskim doszło do wypadku drogowego, w którym śmierć poniósł 47-letni mężczyzna. Kierowca zjechał na pobocze i uderzył w drzewo. Do wypadku doszło we wtorek około godz. 5.45 na drodze wojewódzkiej nr 222 w Trąbkach Wielkich. Kierujący volkswagenem passatem jadąc w kierunku Starogardu Gdańskiego z niewyjaśnionych przyczyn zjechał na lewą stronę jezdni i uderzył w drzewo. 47-letni mieszkaniec gminy Starogard Gdański poniósł śmierć na miejscu. Przyczyny wypadku wyjaśnia policja.