Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ajudy

YAZ i ta magiczna 12 godzina

Polecane posty

Gość Ajudy

Witam serdecznie uczestniczki forum. Serdecznie zachęcam do dyskucji na temat leku YAZ oraz 12 godziny. Chodzi mi dokładnie o zapomnianą tabletkę i zażytą "niedaleko" godziny 12 . Czyli jak wpłynie to na zachowanie ochrony jeśli zapomnianą tabletkę weźmiemy 12 godzin i 20 minut później? Jakie jest Wasze zdanie?

12 to 12. producent ustalił granice, wiem że 20 min. to mało, no ale przekracza. moim zdaniem to już jest pominiecie tabletki i trzeba by się zastosować do ulotki tzn. dodatkowe zabezpieczenie i/lub pominięcie przerwy (zależy której tabletki to dotyczy).

Gość Ajudy
A może jest tak, że producent wymyślił sobie tę bezpieczna granicę, żeby poprostu była. Jak to możliwe, ze po 12 godzinach bęc i nic nie działa??

nie tak, że nic nie dział. ulotka mówi, że ochrona przed ciążą MOŻE BYĆ ZMNIEJSZONA. nie zniknie, ale jest mniejsza. i nikt nie powie, czy akurat nie masz takiego pecha, że jajniki nie zaczną pracy.

Gość Ajudy
Ja wciąż myślę, że producent specjalnie ustalił taką godzinę aby była ona po prostu ustalona. Przecież tabletki placebo nie zawierają hormonów a w trakcie ich brania jest się zabezpieczonym przed ciążą. Więc jak to możliwe, że 24 tabletka działa przez 96 godzin a jak się którejś zapomni to nagle po 36 godzinach jest wielka tragedia???

Gość Ajudy
Czy ktoś coś na ten temat wie?

z tego co wiem to tabletki należy brać przez określony czas (w danym cyklu) żeby poziom hormonów był wystarczający dla utrzymania bezpiecznej przerwy. nie bawię się w spiskowe teorie, nie studiowałam medycyny żeby z ulotką dyskutować spytaj lekarza, może jest inne wytłumaczenie. ja sama chcę dopytać czy można np. cykl skrócić o 1-2 tabletki bo też yaz biorę

Gość Ajudy
Oczywiście, że można skrócić, ale nie należy robić tego zbyt często. Po prostu należy zmniejszyć ilość dni przyjmowania tabletek placebo i zacząć zamiast tych pominiętych przyjmować z nowego opakowania tabletki hormonalne (różowe).

Gość Ajudy
Przyjmowania różowych nie można zmienić. Z tego względu, że mają obniżoną ilość hormonów muszą być przyjmowane dłużej. Przejdź na takie 21/7.

Gość zastanawiajaca sie
a ile placicie za yaz? mi dzis ginekolog przepisal wlasnie.

Gość Ajudy
Ja kupuję za 37 zł ale tylko w jeden aptece są w takiej cenie, przynajmniej w moim mieście. A standardowa cena to 47 zł . Są drogie ale jak na moje oko, warte tego - mi bardzo pasują.