Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie moge przypomniec sobie

badanie na obecność bakterii tuż przed porodem

Polecane posty

Dziewczyny, pamiętacie na obecność w pochwie jakiej bakterii robi się badania tuż przed porodem?? Kiedyś o tym słyszałam, a nie pamiętam zupełnie nazwy. Z góry dziękuję:)

Gość posiew moczu
ja robilam przed poprzednim porodem, ale miałam całą ciąze bakterie, w tej ciazy czysto, zrobilam badanie miesiac przed porodem-czysto

Gość chodzio paciorkowca
nie wszyscy ginekolodzy robia, niektórzy mówią ze to niekonieczne:-o

Gość chodzi o paciorkowca
Mój ginek wykonuje je po skońćzonym 36 tygodniu

Gość posiew moczu
jak nie mialas wczesniej nic w moczu to nie zalecają - jak ci w zwyklym badaniu moczu nic nie wychodzilo. ja miałam ciągle wyniki moczu jakbym miała infekcje z tą bakterią.wiec zrobilam badanie na posiew. leczylam sie całą ciąze a i tak mała złapała to gówno i 10 dni antybiotyk dostawała po porodzie, takze lezałysmy tam 2 tyg

Aha, czyli mój lekarz nie zlecił mi tego paciorkowca nie dlatego, ze jest nierzetelny, tylko przez wzgląd na dobre wyniki moczu, tak?

Gość posiew moczu
możliwe. jak masz wątpliwosci to zrób sobie to badanie. u mnie w miescie w 1 ze szpitali wykonują kazdej kobiecie trafiającej na porodówke badanie - posiew

Gość 36 t.c. ...
Wymaz z pochwy i odbytu - badają i robią posiew na obecność paciorkowców B-hemolizujących. Badanie wykonuje się pomiędzy 35 a 37 t.c. To ważne badanie, u mnie w mieście nie wykonuje się go na NFZ, ale trzeba zapłacić z własnej kieszeni. Badanie kosztowało mnie 37 zł w laboratorium szpitalnym, i wynik był po 2 dniach. Wiem, że u mnie w mieście wykonuje się to badanie jeszcze w dniu porodu, i jeśli jest pozytywne to podają dożylnie antybiotyki żeby chronić dziecko. Kobiecie taka bakteria nie szkodzi i może z nią żyć do końca życia, ale dla dziecka jest bardzo szkodliwa, jeśli rodzi się drogami natury.

Dziękuję!