Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje pytanie jest takie

Czy ktoś wie ile czasu po problemach ze spłatą kredytu można wziąść nastepny?

Polecane posty

Na pewno jestem w bazie tych złych kredytobiorców:(bik cz cos podobnego;o Mialam niemałe problemy ze spłatą(ogromnne problemy finansowe w pewnym momencie życia), do tego dochodzi sprawa z niezapłaconymi rachunkami w Erze, ale już stanelam na nogi, mam rozłożone na raty, powoli spłacam... Czasem tak bywa w życiu że przychodzi moment i nie ma pieniedzy na zobowiązania. Jestem dość młoda i mam pytanie czy jeśli uda mi sie w miare wszystko spłacic szybciutko to czy kiedykolwiek bede miała szansę na ponowne wziecie kredytu np. na mieszkanie - jak juz wyjdę za mąż :o Jestem przerażona, bo ostatnio dowiedziałam się ze już mam zjebane życie w tej kwestii, a gdzie indziej znowu że po roku czasu od spłaty kredytu moge sie starac o jakis nastepny... Jesli ktos moze mi pomóc to prosze:(

Gość Marika******
Znam się troche na tym. Napisz mi kiedy spłaciłaś kredyty i ile masz jeszcze do spłacenia to Ci odpowiem.

Gość takie tam duperele
5 lat

Gość Marika*****
5 lat temu spłaciłaś kredyty czy ktoś inny pisze?

to znaczy tak.jeden kredyt spłaciłam jakos w styczniu tego roku.nie bylo tego jakoś strasznie dużo-1400 zł, ale sporo wezwan itp A w Erze zostało mi jakies 500 zł do konca.Z tym ze w tym przypadku byla jedna sprawa w sadzie:(i kurde to mnie martwi:( chodzi mi o wziecie w przyszlosci jakiegokolwiek kredytu hipotecznego czy czegokolwiek. Czy mam szanse?Dokladnie za jakies 5,6 lat:(

Gość Marika*****
Po pierwsze czy masz na piśmie że kredyt został spłacony? Jesli nie to napisz do Banku żeby wystawili Ci takie zaświadczenie. Po drugie czy byłaś poinformowana pisemnie że twoje dane zostaną wprowadzone do BIK lub MIG? Po trzecie jaka sprawa w sądzie? Jest Nakaz Zapłaty? Jak się sprawa w sądzie zakończyła?

Po trzecie jaka sprawa w sądzie? Jest Nakaz Zapłaty? Jak się sprawa w sądzie zakończyła? tak i to co w sądzie to własnie teraz mam rozłożone na raty(era wyraziła zgodę) i spłacam powoli, to było jakieś wezwanie do zapłaty czy coś podobnego. Nikt mnie nie poinformował o wpisie do BIKU, nawet nie wiem ze istnieje taka opcja :o to już zostało spłacone w styczniu jak mowilam. tylko jeszcze ta era:/ że pracuje w sklepie z ratami ostatnio pozwoliłam sobie siebie sprawdzic i oczywiscie odmowa duzymi literami pisana:o wiec juz najgorsze sobie pomyslalam ze juz nigdy nie bede mogla nic wziąść na raty itp:( jestem przerażona

Gość Marika*****
Musiałaś być poinformowana o tym, że Twoje dane zostaną wprowadzone do BIK-u lub MIG-u w którymś z wezwań. Nawet jeśli była to informacja wysłana odrębnym pismem a ty go nie odebrałaś w terminie to taka korespondencja jest uważana za odebraną. BIK- Biuro Informacji Kredytowej MIG -Międzybankowa Informacja Gospodarcza Dane osobowe widnieją przez 5 lat od daty całkowitej spłaty zadłużenia, jednak można się ubiegać o wcześniejsze wykreślenie twoich danych z BIK lub MIG odrębnym pismem kierowanym do Banku lub ery ale podkreślam, że po całkowitej spłacie.

czyli 5 lat po całkowitej spłacie wszystkich zobowiązań wobec banku ery itp mogę swobodnie ubiegac sie o kredyt? to by mi odpowiadało, ja sie po prostu bałam że NIGDY to nie bedzie możliwe i że w razie czego(bo to różnie bywa) bede udupiona:( bo jak tu powiedziec mężowi że kochanie ale na pewno nie wezmiemy kredytu bo ja nie moge bo jestem w biku albo mig:o i ten obciach w banku:o wstyd jak dla mnie:(

Gość Marika*****
Zgadza się, kosztuje. Zgodnie z cennikim Banku, ale niektóre robia to bezpłatnie i nie jest to opłata za wcześniejsze wykreślenie danych a za rozpatrzenie wniosku :-)

Jak długo przechowywane są informacje w BIK? Informacje zgromadzone w BIK przechowywane sa przez cały czas trwania umowy z bankiem lub SKOK oraz po wygaśnięciu zobowiązania: - przez okres wskazany w upoważnieniu udzielonym przez klienta (w przypadku klientów regularnie wywiązujących się ze swoich zobowiązań wobec banku lub SKOK), - przez okres nie dłuższy niż 5 lata bez zgody klienta (w przypadku gdy klient opóźniał się ponad 60 dni ze spłata zobowiązania wobec banku i upłynęło 30 dni od powiadomienia go przez bank z ostrzeżeniem o zamiarze przetwarzania danych bez jego zgody). W przypadku zapytań złożonych przez banki i SKOK-i, przez okres 1-go roku od momentu złożenia zapytania. Dodatkowo na mocy nowelizacji ustawy Prawo Bankowe dane dotyczące zobowiązań wszystkich Klientów mogą być przetwarzane w BIK przez okres 12 lat od dnia wygaśnięcia zobowiązania dla celów związanych ze stosowaniem przez banki metod statystycznych. Przetwarzanie danych w tym celu nie wymaga zgód klientów.

Trzeba było się zastanowić zanim wdepnełaś w długi niestety czasem zycie plata figle jesli chodzi o finanse i biorac kredyt tak naprawde nie mamy gwarancji ze uda nam sie bez zadnych przeszkod go spłacic( różnie może być:o )

Gość widia
dokladnie pięć lat od dnia kiedy wciągnięto cię na czarną listę dłużników.Po pięciu latach możesz zaciągać następne kredyty tylko następnym razem proponuję z rozsądkiem się zadłużać:)