Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale czad

czy dzieci ponizej 17 roku zycia moga lapac welon??

Polecane posty

Gość ale czad

to glupio troche jak dziecko zlapie welon .ostatn io na weselu tka dziewczynka lat 9 zlapala welon w sumie podniosla z podlogi i kolesie juz nie chcieli specjalnie lapac krawata no bo i poco . jak mieli z takim szczylem tanczyc cos

Po pierwsze to ciekawe czy Tobie byloby milo jakby ktos na Ciebie mowil "szczyl" nie mozna normalnie? Po drugie nie u nas tak wlasnie od okolo 17 roku zycia lapia dziewczyny .

Gość uciekinierka01
tak, ale glupota jest tez wyciaganie na sile osób, które nie chca brac w tym udzialu. Ja nie lubie takich... sytuacji, dlatego na oczepiny zawsze uciekam do łazieniki ;)

Gość dzadzudi
to bez sensu, ze takie male dzieci ida lapac welon, potem nie wiadomo co zrobic... niestety, na weselach, na ktorych bylam rodzice jakos nie ograniczali dzieci i potem byla siara, bo tak jak mowi autorka zaden facet nie chcial zlapac muszki... ewidentna wina rodzicow, powinni swoim pociechom wyltlumaczyc, ze za male sa. ja uwazam, ze tak od 16-17 lat laski powinny lapac, bo teoretycznie od 16 r.z. mozna sie hajtnac :)

Gość można prowadzącego poprosić
o zapowiedzenie - a teraz wszystkie pełnoletnie panny na wydaniu...

Gość ale to jest takie
beznadziejne, że najbardziej podoba się tym szczylom

To chyba od Ciebie zależy kto będzie... chociaż zawsze może trafić się mamusia która chce żeby dziecko jeszcze się zabawiło "bo co komu szkodzi". U nas w rodzinie raczej wodzirej zapowiadając zabawę prosił do kółeczka starsze panny, ja nie pamiętam żebym jako dziecko brała kiedyś w tym udział. Ale na weselu, skromnym zresztą, mojej kuzynki wyszło tak że było dosłownie po kilka panien i kawalerów, państwo młodzi zawołali też dzieci, po prostu żeby było weselej. Jeden z chłopców, miał chyba mniej niż 10 lat, złapał muszkę, moja starsza siostra, wtedy 23- letnia, złapała welon, wiadomo że nie zatańczą "tańca przytulańca" ale zatańczyli- i to nieźle- twista, było miło i zabawnie.

Gość ejbisi
Ja zlapalam podwiazke jak mialam 15 lat ale panowie nic nie mieli przeciwko i chcieli lapac krawat;) mam ją do tej pory na pamiatke :)

Gość a ja nie widze problemu
jesli dzieci chca brac w tym udzial to czemu nie? smieszniej jest:) a przeciez o dobra zabawe chodzi.... natomiast jesli chcecie wprowadzac ograniczenia to powinno byc od 18 lat (zawsze to to 18 jest granica wszystkiego nie 17) i wystarczy zeby wodzirej powiedzial Zapraszam na środek wszystkie pełnoletnie panny.... prosciej i jasniej jesli chcesz wprowadzac ograniczenia tylko dlatego ze zapraszasz ludzi ktorzy nie potrafia sie bawic.

Gość dzadzudzi
ale o to chodzi, ze czesto widzirej czy tam zespol mowi: "zapraszam panny na wydaniu", a i tak ida 10latki. raczej nikt nie zwroci uwagi mowiac "jestes za mala, wracaj". i potem jest siara. bylam kiedys na weselu, gdzie 10latka zlapala welon, a muche ponad 20letni chlopak. on byl raczej wesoly, wiec chcial z nia zatanczyc tak dla humoru (mniej wiecej jak napisal ktos powyzej), ale ta mala sie wstydzila i schowala za spodnica u mamy. no i nie bylo "nowej mlodej pary".

Gość joan81
Na ostatnim weselu,na ktorym bylam,welon złapała 14-latka i nie było zadnego obciachu.Ładnie się prezentowała potem w tancu z chłopakiem,który też wygrał te 'bitwe':-)Ja najbardziej się cieszyłam,ze mnie to ominęło:D

U mnie będą łapać wszystkie panny, zarówno te duże jak i małe ;) Nie widzę problemu, że welon złapie jakaś nastolatka czy dziecko. Raz nawet spotkałam się z tym, że złapała taka mała dziewczynka co ledwo do szkoły poszła. Chłopak wziął ją na ręce i wywijała figury razem z nim unosząc się nad ziemią. Wyglądało to bardzo sympatycznie :)

Gość nie powinno być ograniczeń.
taaa ale czasem ta 160-letnia panna może być bardziej chętna do małżeństwa niż taka 24-o latka jak ja:) ja nigdy nie lubiłam takich zabaw i mi się wydaje, że powinna być dowolność. Nienawidzę jak mnie do tego ktoś zmusza:/ Uważam, ze powinien iść ten, kto ma na to ochotę - okej może dzieci to przesada, aczkolwiek dziewczyny młode czemu nie.Młode nie bo za młode a stare na siłę zmuszać do zabawy - bez sensu. Idzie ten, kto ma ochotę. Z resztą przeciez ti tylko zabawa i zabobon więc chyba nikt tego aż tak sobie do serca nie bierze jak laska 25 lat chciała welon złapać a złapała jej jakaś 17-tka to co będzie smyutna, bo za mąż nie wyjdzie następna?? Czasami myśl;e że dorosłe osoby zachowują się jak dzieci

Gość sory za pomyłkę
16-o letnia a nie 160;)

Gość przynajmniejszczera
Wgl nie zgadzam się z wami ja złapałam welon u mojego brata w wieku 13 lat mam Teraz 17 no i nie wiem jakoś jeszcze nie wyszłam za mąż nie powinniśmy aż tak wierzyć w zabobony tak wiem to tradycja ale nie aż tak a to ze dziecko złapalo welon to tylko się trochę pocieszy i zapomni a to ze autorka mówi w taki sposób o tej dziewczynce to tylko pokazanie zazdrości ze akurat ona złapała a nie ty dziękuję za uwagę

Gość gość
Przecież to zabawa. Można taką kilkulatkę, która pcha się do łapania welonu wystraszyć, że jeśli złapie, to będzie musiała dać buziaka panu, który złapie muszkę, ale czasem może to nie zadziałać. Przecież nikt tej wróżby nie bierze na serio. Ja myślę, że kilkulatki to może nie, ale już kilkunastoletnie, choćby jedenastoletnie panienki, jeśli pozwolono im do tego czasu wytrwać, bo zabawa jest o północy, to chyba mogą się bawić. Oczywiście buziak z "nowym" panem młodym, w akompaniamencie okrzyków "gorzko" musi być, z tym, że jest to tylko buziak, nic więcej.

Gość gość
We wrzesniu bylam na weselu gdzie welon zlapala 8letnia dziewczynka, a muche chlopak- 27 lat. "Nowa panna mloda" byla zachwycona tym, ze zlapala welon, ale wspolnym tancem juz nie. Jak dla mnie 8 lat to przegiecie, ale co zrobic. Najwazniejsze, ze byla zadowolona z welonu :)

Gość gość
Jak są normalni ludzie to spojrzą na to z przymrużeniem oka! wiadomo oczepiny dla dzieci to jakaś "atrakcja";)

Gość gość
Jezeli welon zlapie mala dziewczynka, to niekoniecznie trzeba jej kazac tanczyc ze starszym panem. Mozna to pominac.