Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FFanta

tabletki

Polecane posty

Gość FFanta

hej lekaz mi przepisal novynette. nigdy wczesniej nie bralam tabletek. za kilka dni ma mi sie zaczac okres i mam zamiar zaczac je brac. jakies rady?? bierze sie pierwszego dnia okresu przez 21 dni. potem 7 dni przerwy i w 8 dniu bierze sie znow przez 21 dni. niezaleznie od tego czy mam okres 21 dnia czy nie? tabletki bierze sie po kolei zgodnie z kierunkiem. o stalej porze. czy cos jeszcze musze wiedziec?

Gość FFanta
czyli tylko jak biore 1 tabletke to musze ja wziac 1 dnia okresu . a potem to juz jak leci. 21 brac 7 przerwy i tak caly czas..?

Tak. A krwawienie z odstawienia wystąpi podczas przerwy, może to byc 3 dnia a moze 5. W czasie przerwy jesteś zabezpieczona o ile weźmiesz o czasie tabletke z nastepnego opakowania.

Gość FFanta
jak wezme 1 dni okresu tabletke to bede miala okres taki sam jak zawsze? czyli ta 4-6 dni? to wychodzi na to ze podczac brania tabletek ma sie" 2 okresy "w miesiacu? jestem juz zabezpieczona od wziecia 1 tabletki? i nawet przez te 7 dni przez ktore nie biore i mam przerwe? dzieki ze odpowiedasz :) jak widac jestem totalnie niedoinformowana.. :/

Gość FFanta
czy zna ktos odpowiedz na moje pytania ?

Tylko za pierwszym razem masz dwa okresy w miesiącu. Później będziesz mieć co 28 dni. Ten okres może pod wpływem tabletek być inny - kwestia indywidualna, ja np pierwszy dzień miałam gorszy niż zwykle, póxniej normalnie. Kolejne krwawienia juz będą inne. Jeśli wexmiesz w pierwszy dzien okresu to od razu masz zabezpieczenie, jeśli masz wątpliwości poczekaj 7 dni. Jesteś zabezpieczona podczas przerwy o ile weźmiesz tabletki z nowego opakowania w terminie. Bowiem np jeśli będziesz się kochać 7 dnia przerwy, a 8 dnia nie wexmiesz tabletki to jest ryzyko że owulacja wystąpi np 9 dnia, wtedy jest szansa że plemniki przetrwają. Dlatego tak ważne jest by pamiętać o wzięciu tabletek z nowego opakowania - jak zapomnisz pod koniec ryzyko jest zdecydowanie mniejsze. Pamiętaj że przez trzy cykle możesz sie gorzej czuć i mieć np plamienia - organizm się bowiem przyzwyczaja. Pamiętaj że antybiotyki i np dziurawiec obniżaja skutecznosc

Gość FFanta
dzieki bardzo :) chyba juz wszystkiego sie dowiedzialam :) pozdrawiam