Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskadziewucha

POŁOZNICA

Polecane posty

Gość ciekawskadziewucha

Jak myslicie jakie znaczenie ma okreslenie położnica??? Wydaje mi sie że tak jak kiedys kochanki nazywano - nałożnica... tak rodzącą Po-łożnica

Gość ciekawskadziewucha
to wiem

Wiec nie wiem o co kaman. Najpierw pytasz o znaczenie slowa a teraz piszesz ze wiesz. He?

Gość ciekawskadziewucha
chodzi mi o to że to okreslenie jest jakby dwuznaczne byc moze nawet obraźliwe tak amo jak niegdyś słowo kobieta - "polskie słowo „kobieta” jeszcze do XVIII wieku miało negatywny wydźwięk i używane było jako wyzwisko. Gdy mówiło się o kobietach, to zawsze w połączeniu z epitetami: wszeteczna, plugawa, nikczemna, szpetna. Językoznawcy spierają się o etymologiczne pochodzenie tego wyrazu, a wśród hipotez nie brakuje i takich: - kobieta - słowo zapożyczone z języka niemieckiego (staroniemieckie kebse, gebette ‘towarzyszka łoża, małżonka, konkubina’) - kobieta – słowo pochodzące od staropolskiego wyrazu kob ‘chlew’: wówczas oznaczałoby ‘osobę zajmującą się hodowlą świń’. - kobieta – wspólny rdzeń wyrazowy w formach kobieta i kobyła. "

Gość daj spokój.......
nie masz powazniejszych zmartwień??? To zazdroszcze...:-O

Gość ciekawskadziewucha
a kto ci powiedział ze sie tym martwie, tak sie poprostu zastanawiałam,życie nie polega na tym aby siedziec i analizowac swoje zmartwienia - mozna pogadac...pomyslec i popisać o czymkolwiek