Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mloda mama

2X owiniety pepowina -cc i 8 punktow -konsekwencje?

Polecane posty

Gość zmartwiona mloda mama

Urodzilam coreczke.pOROD ROZPOCZAL SIE silami natury - 5 h, pozniej z powodu spadku tetna wykonano cc.Mala dostala 8 punktow - 0 za zabarwinie skory, po 2 min 1 punkt. Lekarze nic nie mowili mi o konsekwencjach,a ja boje sie,ze to moze miec jakies skutki, np gorszy, wolniejszy rozwoj. Czy ktos cos na ten temat wie?

Moja siostra była owinięta pępowiną i rozwinęła się prawidłowo, ale to pewnie zależy od przypadku. Zapytaj swojego lekarza.

8 pkt to nie jest tak mało! mój synek tez tyle miał. dostał po 1 pkt za zabarwienie skóry i za oddech. po minucie oddech już 2 pkt ale za zabarwienie skóry dopiero w 10 minucie przyznano mu 2 pkt. poród siłami natury z komplikacjami pod koniec. na razie rozwija sie w pełni prawidłowo, nie ma żadnych problemów.

dzieki za odp tak mi przyszlo do glowy,ze jak sina t niedotleniona itp itd i zaczelam sama sobie cos wkrecac... musze spytac lekarza na nastepnej wizycie c o tym mysli...

Gość pppppppppppppppppppp
ja bylam pozniakiem 2 tyg bylam owinieta pepowina ledwo mnie uratowali bylam cala sina a dzis jesrem mega zdrowa mam 24 lata a jedyne co to uraz do golfów nie moge nosic nic co mi oslania szyje tylko tyle;)

Gość corka urodzona
silami natury komplikacje przy porodzie objawy niedoletlenienia 6 pkt teraz zdrowa silna rozwinieta 6-latka :)

Mój synek również 8pkt, urodził się całkiem siny... Potem okazało się, że ma wrodzoną wadę serca. Mimo to stan stabilny! Konieczne jednak było przetransportowanie go do Katowic i w drodze do CZMiD w Katowicach nastapiło niedotlenienie mózgu, stan krytyczny, niestabilny oddechowo. Potem przez kilka dni oddychał za niego już tylko respitaror. Operacja - korekta wady serca. Teraz mały ma 10m-cy i jest całkowicie zdrowym dzieckiem :) jest pod stałą kontrolą i wszystko jest w jak najlepszym porządku :) Operacja się powiodła, ale obawiałam się o to niedotlenienie. Rozmawiałam z najlepszymi lekarzami w Katowicach i Warszawie. Każdy mówił, że coś takiego jak "niedotlenienie" u tak maleńkich dzieci się cofa... Tłumaczono mi, ze tak bardzo niedotlenione jak były w brzuchach już nigdy nie będą...

Gość Elżbiettaa
Dokładnie! W brzuchach noworodki są bardzo niedotlenione. Potem porody też prowadzą często do niedotlenienia (np. długi poród to powoduje) niedotlenienie mózgu cofa się i nie powoduje komplikacji w późniejszym okresie

Gość mama tez
bardzo szybki porod poczatkowo silami natury-od momentu wystapienia skurczy do przyjazdu do szpitala minelo moze 40 min.-na miejscu 6 cm rozwarcia juz,ale tetno dziecka slabe, wlasciwie natychmiast cesarskie ciecie pod pelna narkoza-okazalo sie, ze synek byl 5 razy owiniety pepowina. 4 punkty, potem 8 punktow. POnad pol roku temu-zdrowy jak rydz :)

mój był 2 razy owinięty, ale położna sprytna była i przy porodzie go rozplątała dostał 9 a za chwilę już 10

Gość magdaamama
moja córcia była owinięta pępowiną dwa razy przez brzuszek i raz przez szyjkę...urodziła się cala siniutka...jak teraz ogladam zdjecia z porodówki(tak, tak..mąż bawił sie w fotografa:D) to az nie mogę uwierzyc ze jest calutka i zdrowiutka:)))))

Moja córka miała dwa razy owiniętą pępowinę wokół szyi,ale ja wiedziałam o tym przed porodem.Urodziłam ją bardzo szybciutko-0 punktów za kolor skóry.Julkę podłączyli pod tlen,dopiero po godzinie od porodu mogłam ją przytulić:).teraz ma 8 lat i żadnych ,absolutnie żadnych konsekwencji niedotlenienia podczas porodu

Gość nowwa mama
moj tez byl owiniety pepowina co moze mu grozic?

Gość gruszkakula
8 pkt to nie mało! Na pewno będzie wszystko w porządku, podpytaj lekarza na wszelki wypadek. Moja teściowa, dorodna, silna kobieta w kwiecie wieku (48 lat) według oceny Apgar powinna nie żyć, bo dostała... 2pkt!

moja corcia urodzila sie rok temu przez vacu. byla 2 razy owinieta pepowina i miala tylko 2 pkt, po 3 minutach juz jednak 10. wzieli sie za badania czy nie doszlo do jakiegos uszkodzenia ale po specjalistycznych testach powiedzieli ze bedzie ok. i jest ok :D mala rozwija sie prawidlowo, nawet jest bystrzejsza od innych dzieci w jej wieku... tak ze spokojnie 8 pkt to duuuzzzoooo

Mój byl owiniety raz, rodzilam naturalnie, pierwszego wdechu nei wzial od razu, musieli go duzo klepac itd, nei wiedzialam co sie dzieje bo mnie nei informowano :/ Konsekwencje... u nas skonczylo sie na sinicy srodkowotwarzowej... czy jaos tak, sinialo mu wokół usteczek i czoło po srodu jak go karmilam np albo ja plakal i sie denerwowal

Gość Ludzie No
Ludzie! No rozne rzeczy moga sie zdarzyc, ale zeby panikowac tak od razu bo dziecko dostalo 8 na 10 punktow?? Ja 25 lat urodzona (wiec nie bylo takiej technologii) jako wczesniak, owinieta pepowina dostalam tylko 1pkt !! a zyje i mam sie dobrze :) Uwazam,ze jesliby bylo cos nie tak, to lekarz skierowalby dziecko na dodatkowe badania. Sina skora, to nic wielkiego. Ale jesli sie martwisz to popros lekarza o jakies badania - tak chyba prosciej, zamiast rozpatrywac taka sprawe na forum

bedzie wszysto dobrze, mój ozwija sie odpowiednio ... ba... nawet powiedzialabym ze szybciej w niektórych kwestiach, porównujac do jego starszej siostry. Znajomej córa urodzila sie z owienieta pepowina 2x i jest wszystko ok, bystra dziewczynka chodzi do podstawowej szkoly i bardzo dobrze jej idzie. Nie martw sie na zapas :)