Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cigna

pytanie do księgowych i nie tylko

Polecane posty

mam mały problem. otóż muszę wystawić rachunek na usługę gdzie kwota do zapłaty jest iloczynem ilości przepracowanych godzin i stawki za godzinę. usługa była wykonywana 252 godziny i 55 minuty. Wiem, że w takim wypadku powinnam zamienić te 55 min na godziny i do rachunku wpisać 252,92 godz. razy stawka za godzinę. Ale tak wystawionego rachunku nie chce przyjąć nabywca usługi. według niego należy 55 min pomnożyć przez stawkę za godzinę i podzielić przez 60, i dopiero do tego dodać kwotę wynikającą z przemnożenia tych 252 godzin i stawki. licząc tym sposobem kwota do zapłaty jest inna, wynika to z różnicy zaokrągleń. jak mam wypisać ten rachunek? nie mogę przecież w rubryce ilość wpisać 252h, 55 min (tak każe nabywca), bo skoro j.m. jest godzina. nie ma mowy także 252,55 nabywca twierdzi, że mogę tak wpisać a w kwocie do zapłaty wpisać kwotę wynikającą z wcześniejszych wyliczeń, a nie tą wynikającą z iloczynu ilości i stawki. Ale to przecież błąd merytoryczny za który odpowiada wystawca co zrobić w takim wypadku?

Gość no i tak ma być
"Wiem, że w takim wypadku powinnam zamienić te 55 min na godziny i do rachunku wpisać 252,92 godz. razy stawka za godzinę" ty masz wystawić rachunek PRAWIDŁOWO i mu go wysłać a on ma zapłacić, a jak on ma jakieś wątpliwosci to może je na pismie wyrazić i się wtedy twoje biuro/firma ustosunkuje

Gość no i tak ma być
a z ciekawości napisz mi ile za tą godzinę bierzecie/płacicie bo mnie aż ta olbrzymia różnica zaciekawiła i chcę sobie policzyć :-D

14,50zł więc różnica to idiotyczne 5 gr taki problem robi szpital i nie chce przyjąć tego rachunku. i co ja mam zrobić?

tak myślałam żeby wystawić jak chcą i poprosić o pisemne oświadczenie że rachunki mają być wystawiane tak a nie inaczej bo inaczej ich nie przyjmą. tylko nie wiem jeszcze jak ten rachunek napisać. 252,92x 14,5 i kwotę o 5 gr niższą? czy 252,55x14,5 ale w tedy przekłamanie wyjdzie o 7 zł czy w rubryce ilośC wpisać dosłownie 252 h, 55 min

Gość no i tak ma być
:-D :-D :-D Dla siebie założyłam, że stawka wynosi aż 100zł za godzinę i wyszła mi kolosalna różnica 33groszy! :-D przy kwocie ponad 25 tysięcy złotych :-D Obłęd w ciapki. Skoro to szpital to chyba korespodujecie na piśmie, więc wypisz prawidłowo rachunek i jak im się nie spodoba to niech rozwijaja korespondencję o niczym :-P Mówię ci jeśli oni sie nie zgadzają słownie, że tylko do tej pory gadaliście przez telefon czy osobiście to zrób tak by musieli ci o tej różnicy pisać na pismie. Wszelkie sprawy nalezy załatwiac na pismie a nie na gebę. A prywatnie to może im daj z własnej kieszeni te 5 gr :-P A może masz jakąś przełożoną to skonsultuj z nią problem.

Gość ewelao
Wystawić rachunek tak jak chce szpital,skoro ich to urzadza :)

Gość no i tak ma być
w ten sposób absolutnie nie możesz napisać: "czy 252,55x14,5" :-O bo to będzie fałsz i skarbówka czy inna kontrola się przyczepi przecież 252 godz.i 55min. nie jest równe 252,55godz. Kto ze strony szpitala tam siedzi w księgowości??? Salowa???

Gość no i tak ma być
a zaspokój jeszcze raz moją ciekawość dlaczego brakło 5 min do pełnej godziny?? ;-)

Gość nooo właśnie***********
Gdzie tam jest księgowa ???????????????????????

Gość 5 minut dłużej i po sprawie

to może zacznę bliżej początku. usługa jest na świadczenie usług med. jako kierowca karetki na kontrakt. te 55 min wzięło się z tego, że jeżeli kierowca nie zdąży wrócić z wyjazdu w trakcie trwania dyżuru ten czas ma sobie doliczyć. i tak raz wyszło 15 min i dwa razy po 20 min. szpital jest na tyle upierdliwy, że nie można zaokrąglić tych 15 min do 20. mogłabym prowadzić z nimi "korespondencję o niczym" ale zależy żeby kasa wpłynęła dość szybko bo stanowi wynagrodzenie za miesiąc pracy

szpital na przelew ma 14 dni od daty otrzymania rachunku, nie wystawienia. następnym razem zmuszę męża żeby te 5 min dłużej na światłach stał.

Gość no i tak ma być
czyli ty jesteś jednoosobowa firma, tak? działalność gospodarcza? czyli dzisiejszy wyzysk pracownika:-O bo to powinna być umowa o pracę , ehhh, te dzisiejsze czasy jeśli wypełniasz rachunek ręcznie to napisz im te 252godz i 55min. i niech się udlawią albo zmieść w rubryce taki wpis: "252godz.i 55min. czyli 252,92godz." lub "252godz.i 55min. = 252,92godz" bo ja np. mam program w komputerze, że mi nie przyjmie w godz. i w minutach, tylko jedynie właśnie w godzinach czyli w przeliczeniu na dziesiątki po przecinku godziny:-O A ta co się nie zgadza to ma jakąś swoją przełożoną?? Z kim ty o tym rozmawiasz? Z księgową czy z kim? A jak robia inni kierowcy?

teraz coraz częściej zatrudniają kierowców i ratowników medycznych na kontrakt niż umowę o pracę, niestety. Więc jeżeli ktoś chce pracować w czerwonych mundurkach nie ma innego wyjścia jak założyć własna DG. Więc mąż pracuje w naszej szanownej służbie zdrowia, a mnie krew zalewa. tak im chyba właśnie zapisze "252godz.i 55min. = 252,92godz" i tę kwotę jak chcą o 5 gr niższą, może przy kontroli się nikt nie czepnie. to mąż z nią rozmawiał, ale jutro sama się do niej przejadę i poprosze o pisemne wyjaśnienia, tak na wszelki wypadek, ale szczerze wątpię, że coś takiego dostanę. czysty idiotyzm

wprawdzie różnica jest mała, ale jest to świadome zaniżanie swoich dochodów, a więc ma jakieś znamiona przestępstwa skarbowego, co nie? czy przestępstwo skarbowe to za mocno powiedziane?

Gość no i tak ma być
zaniżanie swoich dochodów to to raczej nie jest byłoby to zaniżanie gdyby szpital płacił ci te 5 groszy więcej, a ty byś w papiery napisała, że zarobiłaś 5 groszy mniej czyli zanizyłabyś/ukryła dochód a tak to i tak wykażesz tyle ile ci szpital zapłaci

co racja to racja. ale popaprane to jest. o a że tak jeszcze zapytam. wiesz może z jaką datą powinnam wpisywać faktury na pozostałe koszty do książki przychodów i rozchodów? z datą wystawienia, otrzymania czy płatności?