Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

laura_0307

pomysly na ...

Polecane posty

hej dziewczyny macie moze fajne pomysly na potrawy zawierajace : - serek wiejski - mam juz dosc jedzenia go z rzeodkiewa/szczypiorkiem, ananasem, drzemem, miodem - jajka - oprocz na twardo, jajecznicy i omletu - wedzone ryby no makrela - kalafior, oprocz zupy i gotowanego/ na parze - tunczyk z puszki - oprocz makaronu z tunczykiem, - brokuly- oprocz zupy i gotowanego/na parze jesli macie jakies pomysly to prosze napiszcie bo mnie juz szlag trafia od jedzenia tego samego :p :p dzieki

Gość bbbbyu
Z tuńczyka w puszce możesz przyrządzić sałatkę. Dajesz do niej brązowy ryż, kukurydzę z puszki, ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę, jajko gotowane też w kostkę, posiekany szczypiorek i jogurt naturalny z czosnkiem, solą i pieprzem.

Gość bbbbyu
A z kalafiora możesz zrobić surówkę. Najpierw trzeba go wymoczyć w wodzie z solą, podzielić na różyczki, zalać gorącą wodą, żeby trochę zmiękł. Do tego sos z jogurtu naturalnego przyprawiony solą i białym pieprzem, pomidory i ogórki pokrojone w kostkę i koper. Na serek wiejski nie mam pomysłu, sama chętnie bym poznała jakieś sprawdzone przepisy z nim, też zawsze jem z warzywami, najczęściej z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, czerwoną papryką, rzodkiewką i cebulą, na słodko mi nie smakuje.

Brokuły i kalafior (podgotowane lekko) znakomicie pasują do sałatek (no z jajkiem właśnie czy tuńczykiem). Można też je zapiec z beszamelem albo serem, nie musi być tego wcale dużo. Tuńczyk mi osobiście najlepiej pasuje wymieszany z brązowym ryżem i keczupem (można sobie zrobić własny sos pomidorowy, ale łyżeczka keczupu nikomu nie zaszkodzi) do tego surówka. Wędzone ryby można wymieszać z twarogiem i zrobić pastę do kanapek. Bardzo też lubię połączenie jajek, twarogu, szczypiorku i odrobiny majonezu :)

Makrela wędzona z cebulka na chleb. Jajka możesz dodawać do warzyw- pomidorów, ogórków (kiszonych, konserwowych, zielonych). Kalafior fajnie smakuje zapieczony pod beszamelem w piekarniku, no ale wiadomo, że beszamel to niezbyt odchudzający sos ;)

Gość włochata dziewica
serek wiejski - smażysz omlet, na ciepłym rozsmarowujesz doprawiony serek, kładziesz parę plastrów pomidora, voila! można też zrobić sałatkę z serkiem, pomidorem pokrojonym na kawałki, oliwą i szynką pokrojoną w kostkę.

dzieki z tym kalafiorem to musze sprobowac bo brzmi fajnie a co do tunczyka to raczej trzymam sie z dala od ryzu i kukurydzy, ale raz na jakis czas moze sobie zrobie ;) co do serka to kiedys jadlam ziemniaki faszerowane serkiem - czyli 2 malutkie ziemniaki upieczone, przekrojone na pol, miazsz wyciagamy i zostawiamy sobie 1/4 (reszta do kosza) do tego miazszu dodaje serek wiejski ( w proporcji 1 do 3 ziemniaki-serek), rzodkiewke, szczypiorek i poszatkowane chili, sol i pieprz do smaku i faszeruje tym ziemniaki a na wierzch posypuje pietruszka- calkiem niezle jest jak tak robilam 2 male ziemniaki z serkiem to mi wychodzilo 220-250 kcal :)

no dzieki za propozycje kalafiorka lubie zapieczonego, ale nie jem, wiadomo beszamel i kalorie :( tu chodzi mi glownie o przekaski a nie glowne dania wiec dlatego jest ciezko cos znalezc tymbardziej, ze musze zjesc sporo zeby sie najesc - ciagle bym tylko zarla :p

Gość pomysł na kalafiora
kalafior ugotowany i podzielony na kawałki, marchewka gotowana pokrojona w kostke lub plasterki, koperek posiekany, jogurt naturalny, sól i pieprz. Pyszności - mogłabym jeśc non-stop (niestety...). Serkiem wiejskim można nadziac paprykę. Dodać pomidorków, cebulki posiekanej w kostke, groszku zielonego lub selera naciowego, nadziać paprykę, posypać serkiem żółtym lub położyć kawałęk plastra serka topionego i zapieć - mniam, mniam.

Gość pomysł na brokuły
brokuły zblanszowane i podzielone na kawłki, płatki migdałów zrumienione na suchej patelni, sos czosnkowy z jogurtu nat. i zmiażdżonych ząbków czosnku, sól i pieprz. wykwintne, proste, smaczne i nie za ciężkie - nie wiem, jak tam z tymi migdałami.

o super te pomysly - szczegolnie z migdalami mniam chyba znowu musze jechac na zakupy i sie uzbroic w produkty ;)

ja serek wiejski jem z pokrojonym grejfrutem i łyżką otrąb pszennych:) mniam, ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe pomysły?