Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aygoo

cytologia u dziewicy-II gr-Macmiror 500

Polecane posty

Gość aygoo

Witam, Jestem dziewicą. Byłam u ginekologa miesiąc temu, dla świętego spokoju zrobiłam cytologię i nie wiadomo czemu wyszła II grupa. Nigdy nie miałam żadnych objawów, swędzenia, upławów, świądu. Nawet nie wiem czy lekarz, który potem na podstawie wyników przepisał mi Macmiror 500 uwierzył, że jestem dziewicą (bo to nie ten sam co mnie badał). Najgorsze, że ja wyjechałam z kraju i po receptę z wynikami poszła moja mama(żeby potem wysłać mi lek)- pewnie teraz się zastanawia czy już współżyłam ;) Zaczęłam brać te globulki wczoraj, ale cały czas się zastanawiam dlaczego w ogóle tak jest. Chyba rzadko się robi cytologie u dziewic, więc mogłam wcale się nie dowiedzieć że mam II grupę aż do rozpoczęcia współżycia. Ktoś miał może podobną historię? Niby wszystko jest ok, wezmę te globulki do końca ale zastanawiam się jak to wszystko jest możliwe. Rozumiem, że można się czymś zarazić np na basenie, ale nie mam żadnych objawów... ehh mam nadzieję tylko, że w przyszłości nie będę miała jakichś problemów, skoro te zaczęły się tak wcześnie :(

Hej. Też mialam robioną cytologię jako dziewica i też wyszła mi druga grupa, mimo, że nie mialam żadnych dolegliwości. Ale ginekolożka nic mi nie przepisała, żadnych leków.

Gość blo
Spoko, nie denerwuj się. II grupa to nic strasznego. A może używasz tamponów?

Gość pewnie zaraz mi się dostanie
Wiecie co, II grupa to nie jest nic takiego. Najczęściej nadżerka jest spowodowana stanem zapalnym, który trzeba leczyć. Nadżerkę też powinno się usuwać. Jak zostawisz ją samą sobie, to za kilka miesięcy możesz mieć III grupę i początek raka.

Gość blo
Kobieto nie pisz głupot, że nadżerkę trzeba usuwać. U nieródek w ogóle się jej nie rusza. A stan zapalny oczywiscie trzeba leczyć, zazwyczaj wystarczą globulki np. propoliowe. Kobiety często tak mają.

Gość Linea1
ja tez jestem dziewica i tez mialam cytologie

Gość hr5yede
II grupa - świadczy o obecności nielicznych nieprawidłowych komórek w warstwach głębszych nabłonka lub zmianach zapalnych.

blo Takie poglądy to mieli lekarze 20 lat temu. Poczytaj sobie tematy dziewczyn na tym forum. Wszystkie piszą, że miały gr. II , a lekarka nie kazałz z tą nadżerką nic robić "dopóki nie urodzi dziecka", dziewczyna 20 lat nawet o dziecku nie myślała, a ta jej kazała do 30-stki z nadżerką łazić! Po kilku miesiącach okazało się, że z II gr. zrobiła się III gr - początek raka i konieczne obcięcie części szyjki macicy. Ja miałam nadżerkę już 3 razy. Nie rodziłam i na razie nie zamierzam. I lekarze wyraźnie mi mówili, że nadżerkę TRZEBA usunąć. Teraz już nie trzeba jej wypalać, jest laser i jest bezpieczny. Trzy razy miałam nadżerkę usuwaną laserem i jestem zdrowa. Szyjka zdrowiutka, I gr. bez blizn

Z resztą róbcie, co chcecie.

Gość kjgtnk
ale po ty w ogole mowisz cos o nadzerce. przecież autorka wyraźnie napisala, ze nie ma nadzerki.

Gość ja robiłam cytologie
po trzech miesiącach od rozpoczęcia współzycia i mam II grupe, ale w opisie wszystko jest jak najbardziej prawidłowe i brak jakiegokolwiek stanu zapalnego czy nadzerki. Można mieć II grupe i stan zapalny a mozna po prostu mieć II grupe i wszystko może byc w jak najlepszym porządku - nie pytajcie mnie dlaczego, ale mam akurat swój wynik i nie ma tam zaznaczonych żadnych nieprawidłowości. Tą cytologie robiłam rok temu, za tydzień robie ponownie.

Gość jak dlugo czeka sie na wynik
cytologii?

kjgtnk Cytologia II gr. znaczy , że jest nadżerka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/nadzerka-to-nie-rak-ale_34408.html artykuł o nadżerce. Podział na Grupy I, II, III, IV II grupa oznacza, ze jest niewielka nadżerka. Ponieważ II grupa to obecność nieprawidłowych komórek nabłonka, których na szyjce macicy być nie powinno. Nadżerka powstaje, kiedy nabłonek wyścielający wnętrze szyjki macicy zaczyna narastać na jej tarczy. I wtedy w badaniu cytologicznym określa się to jako II grupa, czyli nieprawidłowy nabłonek bez zmian chorobowych. Jest jeszcze podział na 4 klasy czystości pochwy, ale tu już chodzi o florę bakteryjną.