Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

abcd123

zwapniałe łożysko III stopnia 36 tydzień

Polecane posty

Witam!! Dzisiaj byłam u lekarza i na usg wyszło że łożysko jest III stopnia i w dodatku zwapniałe. Przepływy są jeszcze w miarę dobre. Lekarz stwierdził że do terminu nie donoszę. Piszcie czy też tak miałyście i nie donosiłyście

Gość nastka 234
no ale od 37 tygodnia to już jest donoszona ciąża, więc nie masz się czym przejmowac. Osobiście co mogę Ci doradzić - jesli tylko wiesz, że cokolwiek z łożyskiem jest nie tak, to naprawdę nie trzymaj malucha w brzuchu na siłę, bo może się skończyć tragicznie, a teraz już jestes w zasadzie w bezpiecznym momencuie i możesz rodzić. Osobiście znam dwa przypadki, ze przez przetrzymywanie jak najdłużej przy lekko już uszkodzonym łożysku dzieciaki poumierały około 38 tygodnia ciazy (w obu przypadkach). Ja na Twoim miejscu za jakiś tydzień, może półtora poważnie myślałabym o rozwiązaniu przez cc będzie dobrze :)

Naczytałam się już tyle tego że najchętniej już dzisiaj mogłabym rodzić ale dzisiaj mała jeszcze nei chce wyjść :)

Gość nastka 234
to znaczy, ze przy możliwości, ze łożysko będzie nie do końca "sprawne" chcesz rodzić sn???

z tego co lekarz mówił to poród naturalny w moim wypadku nie jest niebezpieczny ale w razie jakby coś się działo to powiedział że zrobią mi cesarkę

Gość nastka 234
ale w razie, jak się cos będzie działo to może być za późno. Zresztą w takiej sytuacji wszędzie Ci zrobią cesarkę, bo muszą. Oczywiście do niczego Cię nie namawiam, ale ja bym naczej to rozwiązała w takiej sytuacji :)

Gość już mama 33
Donoszona ciąża to skończony 38 tydzień...... Moja historia wyglądała tak, że ja od 31 tc miałam łożysko dojrzałe na III stopień (takie powinno być dopiero od 38 t właśnie), ale moja lekarka (chodziłam prywatnie) uważała, że wszystko jest w porządku...w dniu kiedy kończył się 36 tc nagle chlusnęło wodami z krwią...pojechaliśmy do szpitala i po KTG, USG i badaniu ginekologicznym padła diagnoza: przewczesna akcja porodowa (brak rozwarcia szyjki) i podejrzenie odklejania się łożyska....w godzinę mi zrobili cc...po porodzie się okazało, że moje dziecko waży tylko 1740g a dlaczego??? bo łożysko dojrzałe na IIIstopień już nie transrortuje tylu składników odżywczych niż wcześniej i moje dziecko było niedozywione wewnątrzmacicznie....dzięki mojej pani dr mogłam stracić dziecko i wogóle.....Odrynator po porodzie jasno mi powiedział,że od 31 tc powinnam leżeć na patologii ciąży i tam by odpowiednio zadziałali.... Oczywiście nie mam zamiaru Cię straszyć, bo każdy przypadek jest inny, ale już wiem,że nie wolno niczego bagatelizować, nie zawsze słuchać jednego lekarza i lepiej dmuchać na zimne:) życzę Ci powodzenia i samych pozytywnych doświadczeń:)