Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocypomocy

kwas foliowy-jak długo

Polecane posty

Gość pomocypomocy

Za około pół roku chciałabym zacząć starać się o dziecko. Mam problem z tarczycą, musze jeszcze porobić badania. Wiem, że dobrze jest przyjmować przed ciążą kwas foliowy, który ma mieć wpływ na zdrowie dziecka. Z tego co czytałam to najlepiej już 3 miesiące przed zajściem w ciąże powinno się przyjmować ale czy jest jakiś okres czasu, którego nie należy przekroczyć. Przykładowo nie powinno się przyjmować dłużej niż pół roku czy rok przed zajściem w ciąże (termin strzeliłam)? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość agua
nie ma żadnego okresu którego nie nalezy przekroczyc

Gość agua
już zacznij przyjmować. im wczesniej tym lepiej

Gość kwas foliowy
80 % społeczeństwa ma niedobory kwasu foliowego, już zacznij go brać, jego nie da się przedawkować, polecam ci taki z firmy Puritans Pride ma 250 tabletek, a kosztuje ok. 18 zł.

Gość pomocypomocy
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, w takim razie dzisiaj zacznę brać :) Pozdrawiam.

Gość wszyscy tu mają rację
ostatnio coraz częściej mówi się o tym że kobiety powiiny zacząć przyjmowac kwas foliowy już od momentu uzyskania zdolności do rozrodu i przyjmować przez lata ja brałam ponad rok kwas foliowy, lekarze bardzo mnie za to chwalili polecam zatem wszystkim zacząć JUŻ brać :-)

Gość kwas foliowy
Szczególnie powinny go brać kobiety stosujące hormonalne środki antykoncepcyjne, ponieważ upośledzają one wchłanianie ważnych dla płodności witamin z grupy B ( wit. B6 i kwas foliowy ) oraz magnezu. A lekarze o tym nie informują, że razem z anty powinny łykać magnez z B6 i kwas foliowy. A potem nagle wrzask, że któraś brała długo anty i jej włosy wypadają, albo ma trudności z zajściem w ciążę. To nie od anty, ale z braku wit.

Gość pomocypomocy
Ja właśnie dosyć długo biorę tabletki anty ale postanowiłam je rzucić, musze troche odczekać aż hormony wrócą do normy no i przy okazji ten kwas postanowiłam brać. A czy ktoś orientuje się czy branie kwasu foliowego ma wpływ na tarczycę? Ja mam niedoczynność. Mam wizytę u endokrynologa ale dopiero na grudzień dlatego pytam czy może ktoś wie. Dzięki :)