Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Carol_20

POMOC z MOPS-u dla samotnych matek

Polecane posty

powiedzcie mi na jaką pomoc z MOPSu moge liczyć. Jestem samotną matką 3 letniej dziewczynki, jestem w trakcie rozwodu i jestem bezrobotna. Mieszkam w tej chwili z rodzicami a właściwie z mamą i jej mężem i dwójką rodzeństwa. Czyli jest nas 6 osób. Mój "ojczym" nigdy mnie nie przysposobił, nie jest więc właściwie moim ojczymem i nie ma obowiązku mnie utrzymywać a mama jest bezrobotna. Ciesze sie ze wogole mam dach nad głową. Ojczym jest górnikiem i wyplate "teoretycznie" ma dużą ale mają raty i kredyty, zadłużone mieszkanie itp i na życie samym im brakuje. Mąż mi na małą nie płaci. POszlam do MOPSu a ona mi mowi ze mi nic nie dadzą bo zarobek ojczyma jest potrzebny bo razem mieszkamy a przekracza te ich głupie normy! nie rozumiem tego~! jesteśmy odrębnymi rodzinami, przecież on nie musi mnie utrzymywac! Jest mi ciężko, dałam małą do przedszkola zeby isc do pracy ale nawet nie mam żeby za to przedszkole zapłacić a pracy jeszcze nie znalazlam, co mam robić? z tytułu samotnego wychowywania czy rodzinnego pewnie nie dostane bo nie mam jeszcze rozwodu , potrzebne jest chyba orzeczenie sądu. I jak sobie radzic????

Gość a co z
funduszem alimenetacyjnym? jakas instytucja musi ci pomoc,co do opieki,przejdz sie do powiatowego wydzialu,nie okregowego,nie slyszalam podobnej bzdury,zeby zadac zaswiadczenia od obcego faceta,nie chce sie krowie pomocy udzielic bo to duzo papierkow,to wymysla niestworzone bzdety. dzialaj dziewczyno i nie daj sie zwodzic,zrob jak ci napisalam,nie ma tak,zebys zostala z dzieckiem bez srodkow do zycia,masz prawo zarowno do funduszu alimentacyjnego jak i do opieki.

tylko że nie mam nic na potwierdzenie tego że juz nie jestem z moim mężem, dopiero czekam na sprawe rozwodową, tyle że od marca z nim już nie mieszkam i mam meldunek czasowy u mamy, wiec moze faktycznie pomogą mi dopiero jak bede miala wyrok sądu?

Gość nie masz zaświadczeń
ale możesz napisać podanie, swoje oświadczenie zgodnie z prawdą. I tak jak ktoś wcześniej napisał - jest tez fundusz alimentacyjny, albo komornik.

jestem matka 5 miesiecznego dziecka jestem w trakcie rozwodu maz przekazem pocztowym przekazuje mi miesiecznie 300 zl czy moge liczyc na jakas pomoc z mopsu??

Gość tetretretre
a czemu ojciec dziecka nie płaci ? Do sądu z nim , anie po MOPSach chodzić

Gość dinnaaa
samotnamatka89 a mieszkasz z rodzicami?

Gość dinnaaa
Liczą się dochody wszystkich członków rodziny mieszkających w jednym gospodarstwie. Żeby dostać jakąś pomoc dochód na jedną osobę nie może przekroczyć 351 zł.

tak mieszkam z rodzicami moja mam nie pracuje i nie ma innych zrodel utrzymania a tata jest na emeryturze i miesiecznie dostaje ok 1900 zl

Ale ty nie jesteś samotną matką bo dziecko ojca ma samotna matka to jak ojciec nie znany