Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Carol_20

POMOC z MOPS-u dla samotnych matek

Polecane posty

powiedzcie mi na jaką pomoc z MOPSu moge liczyć. Jestem samotną matką 3 letniej dziewczynki, jestem w trakcie rozwodu i jestem bezrobotna. Mieszkam w tej chwili z rodzicami a właściwie z mamą i jej mężem i dwójką rodzeństwa. Czyli jest nas 6 osób. Mój "ojczym" nigdy mnie nie przysposobił, nie jest więc właściwie moim ojczymem i nie ma obowiązku mnie utrzymywać a mama jest bezrobotna. Ciesze sie ze wogole mam dach nad głową. Ojczym jest górnikiem i wyplate "teoretycznie" ma dużą ale mają raty i kredyty, zadłużone mieszkanie itp i na życie samym im brakuje. Mąż mi na małą nie płaci. POszlam do MOPSu a ona mi mowi ze mi nic nie dadzą bo zarobek ojczyma jest potrzebny bo razem mieszkamy a przekracza te ich głupie normy! nie rozumiem tego~! jesteśmy odrębnymi rodzinami, przecież on nie musi mnie utrzymywac! Jest mi ciężko, dałam małą do przedszkola zeby isc do pracy ale nawet nie mam żeby za to przedszkole zapłacić a pracy jeszcze nie znalazlam, co mam robić? z tytułu samotnego wychowywania czy rodzinnego pewnie nie dostane bo nie mam jeszcze rozwodu , potrzebne jest chyba orzeczenie sądu. I jak sobie radzic????

płacił mi dobrowolnie ale przestał a pozew jest w sądzie, czekam na sprawe, dopiero mu zasądzą a do tego czasu nie mam nic :(

Gość bujakkk
dziecko do przedszkola a ty do pracy, nie łaska, od kiedy to rodzice są upoważnieni do utrzymywania dorosłych dzieci. Nie wstyd ci

musisz zlozyc oswiadczenie do mopsu ze prowadzisz oddzielne gospodarstwo domowe.placisz polowe rachunkow itd.zeby sie starac o rodzinne musisz miec zasadzone alimenty.dostaniesz rodzinne i nie wiem jak to bedzie wtedy z dodatkiem na samotna matke ale powinnas sie zalapac.do tego mozesz zlozyc juz wniosek na zasilek okresowy/celowy.

Witaj! Mozesz napisac do MOPsu o zapomoge okresowa ze wzgledu na to iz sprawa rozwodowa jest w toku.Musisz sie z nim rozwodzic?? Jezeli bys pozostala z nim w zwiazku malzenskim to dostalabys alimenty na siebie i corke. Idz do Mopsu jeszcze raz i walcz o swoje.Rodzinne Ci sie nalezy bez wzgledu na to czy jestescie razem czy nie.Nie pozwol by cie oszukano.Porozmawiaj z kierowniczka.Po rozwodzie a zasadzonych alimentach nie bedzie Ci sie nalezal zasilek dla samotnej matki.Poniewaz dziecko ma nazwisko ojca.

Gość wiem ze to chamnsko
dokładnie jak powiedziała maria22111 . rodzinne się należy, tylko w oświadczeniu piszesz że ojciec prowadzi odrębną działalność gosp. i że się wyprowadził i jesteście w trakcie rozwodu. dodatek z samotnego wychowywania dziecka należy się wtedy gdy ojciec dziecka nie żyje, bądź jest nieznany...a twoja córka ojca ma i pewnie nosi jego nazwisko. alimenty zasądza sąd, jeśli ojciec nie wypłaca zasądzonych alimentów przez 2miesiące, to ubiegasz się o alimenty z mops...

bujakkk sam/sama powinieneś/powinnaś sie wstydzić za takie głupie komentarze. Moje dziecko chodzi od 1 września do przedszkola a ja szukam pracy a to na czyim utrzymaniu jestem to nie Twoja sprawa. Pozostałym bardzo dziekuje, w poniedzialek wróce do MOPSu i bede walczyc o to co mi sie należy szczególnie ze wczoraj widzialam w telewizji reportaz o jakichs starszych osobach ktore nabraly sobie kredytów i sie zadłużyły i teraz sobie nie radzą finansowo chociaż mają dochód i mops im pomaga a ja nie mam nic i odsyłają mnie z niczym :/ widac tez musze sie chyba zadłużyć :/