Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ubezpieczona

brak ubezpieczenia a porod

Polecane posty

Gość nie ubezpieczona

niestety nie jestem ubezpieczona, po ukonczeniu studiow zalapalam sie na platna praktyke a pozniej pracowalam na umowe zlecenie, niestety zaszlam w ciaze i moglam sie tylko pozegnac z umowa o prace. niestety nie zarejstrowalam sie jako bezrobotna czytalam ze kobiety w ciazy maja bezplatna opieke medyczna i zagwarantowany porod w szpitalu. czy szpitale robia problemy? nie przyjmuja kobiety rodzacej lub pozniej wystawiaja rachunki? miala ktoras z was podobna sytuacje? prosze o rade

laski nie robia musza cie przyjac na oddzial podaczas porodu i zapewnic nalezyta opieke i nie moga ci wystawic zadnego rachunku.jak sie pytaja o ubezpieczenie mowisz ze nie masz ale przysluguje ci bezplatna opieka w ciazy i podczas pologu. Re: Ubezpieczenie w czasie ciąży,porodu i połogu Postprzez beata5555 » 6 lipca 2009, o 12:07 Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych; art. 2 ust. 1 pkt 3 - tej ustawy gwarantuje właśnie kobietom ciężarnym prawo do bezpłatnej opieki w czasie ciąży porodu i połogu. Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: 1)osoby objęte powszechnym - obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwane dalej "ubezpieczonymi", 2)inne, niż ubezpieczeni, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które spełniają kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2008 r. Nr 115, poz. 728), co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 tej ustawy, na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych, 3)inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu - zwane dalej "świadczeniobiorcami". Art. 15. 1. Świadczeniobiorcy mają, na zasadach określonych w ustawie, prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, których celem jest zachowanie zdrowia, zapobieganie chorobom i urazom, wczesne wykrywanie chorób, leczenie, pielęgnacja oraz zapobieganie niepełnosprawności i jej ograniczanie. 2. Świadczeniobiorcy zapewnia się i finansuje ze środków publicznych na zasadach i w zakresie określonych w ustawie: 1) badanie diagnostyczne, w tym medyczną diagnostykę laboratoryjną; 2) świadczenia na rzecz zachowania zdrowia, zapobiegania chorobom i wczesnego wykrywania chorób, w tym obowiązkowe szczepienia ochronne; 3) podstawową opiekę zdrowotną; 4) świadczenia w środowisku nauczania i wychowania; 5) ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne; 6) rehabilitację leczniczą; 7) świadczenia stomatologiczne; 8) leczenie szpitalne; 9) świadczenia wysokospecjalistyczne; 10) leczenie w domu chorego; 11) badanie i terapię psychologiczną; 12) badanie i terapię logopedyczną; 13) świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze; 13a) opiekę paliatywną i hospicyjną; 14) pielęgnację niepełnosprawnych i opiekę nad nimi; 15) opiekę nad kobietą w okresie ciąży, porodu i połogu; 16) opiekę nad kobietą w okresie karmienia piersią; 17) opiekę prenatalną nad płodem i opiekę nad noworodkiem oraz wstępną ocenę stanu zdrowia i rozwoju niemowlęcia; 18) opiekę nad zdrowym dzieckiem, w tym ocenę stanu zdrowia i rozwoju dziecka do lat 18; 19) leczenie uzdrowiskowe; 20) zaopatrzenie w produkty lecznicze, wyroby medyczne i środki pomocnicze; 21) transport sanitarny; 22) ratownictwo medyczne. 3. Minister właściwy do spraw zdrowia, po zasięgnięciu opinii Naczelnej Rady Lekarskiej oraz Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych, określi, w drodze rozporządzenia: 1) wykaz i zakres udzielania świadczeń wysokospecjalistycznych, które są finansowane z budżetu państwa z części pozostającej w dyspozycji ministra właściwego do spraw zdrowia, 2) tryb przekazywania środków publicznych z tytułu realizacji świadczeń, o których mowa w pkt 1, 3) sposób ustalania ceny oraz finansowania świadczeń, o których mowa w pkt 1, 4) podmioty dokonujące oceny jakości świadczeń, o których mowa w pkt 1 - kierując się w szczególności wymaganiami dotyczącymi szczególnych kwalifikacji personelu udzielającego tych świadczeń i koniecznością użycia specjalistycznej aparatury.

Gość karolcia JP24
niestety nie prawda !! owszem przyjmą cie na odział bo odmówić nie maja prawa ... ale po zakonczonym pobycie wystawia Ci najnormalniej w świecie rachunek za kazdy dziń pobytu :( i nie szkodzi ze jesteś w ciązy !! musisz być ubezpieczona chociażby przez urzad pracy!!!

Gość karolcia JP24
dlatego nie zwlekaj tylko zarejestruj sie w urzedzie pracy bo czekaja cie ogromne koszta !!!!!

Kobieta w ciąży i w połogu jest traktowana jak osoba ubezpieczona (podobnie jak dziecko do lat 18). Owszem, mogą robić jakieś problemy i marudzić, ale mają obowiązek leczyć i oczywiście przyjąć poród. Żadnego rachunku nie wystawią (nie wiem skąd ta dziwna informacja?). To co mogę doradzić, to zabrać ze sobą wydrukowany fragment ustawy, żeby w razie czego mieć argument, gdyby babka w rejestracji zaczęła pyszczyć :P :P

Gość
Nie mają prawa odmówić przyjęcia na oddział i też nie sądzę,żeby jakikolwiek rachunek wystawiali. Kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki,ale faktem jest,że mało kto w polskich szpitalach się tym przejmuje; zazwyczaj zaraz po okazaniu dowodu osobistego pada "Legitymację ubezpieczeniową poproszę." Też proponuję udać się jak najszybciej do Urzędu Pracy; ja tak zrobiłam na samym początku ciąży i mam spokój,a za parę dni rodzę. Ja mam z kolei problem,bo nie mam meldunku , w związku z czym nie wiem czy można zameldować w takim wypadku dziecko na adres ojca?? I jeśli tak,to czy nie robią z tego tytułu problemów w kierunku mojej osoby? No bo jeśli jestem ubezpieczona,to w sumie co ich obchodzi mój meldunek...czy się mylę?

Gość czarna1552
witam mam pytanie .Jestem w 35 tyg ciazy ale nie mam ubezpieczenia .Czy ktos w podobnej sytuacji rodził w kaliskim szpitalu i jak to wyglada?

Gość o rany powiedz że jesteś
ubezpieczona, ale nie masz dowodu ubezpieczenia przy sobie... wtedy każą ci dowieść później, nie będzie problemu z traktowanie, a później weź im wydrukuj tekst tej ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym i przedstaw jako dowód ubezpieczenie :P i niech robią co chcą!

nie musisz miec ubezpieczenia ja nie mialam a 6 miesiacu lezalam w szpitalu. zadzwon do nfz bo oni ubezpieczaja kobiety w ciazy i podczas pologu nawet zadnego zaswiadczenia nie musisz miec od nich malo kto wie o czyms takim a w szpitalu tez sie nie chce pucowac.

Gość a dlaczego nie pojdziesz
do urzedu pracy is ei nie zarejestrujesz?

Gość gość
Niby kobieta w ciąży powinna mieć bezpłatnie jednakże ja pytałam w służbie zdrowia o to to kazali mi zapisać się do urzędu pracy jak najszybciej by mieć ubezpieczenie bo potem może być różnie Nie wiesz na kogo trafisz dmuchaj na zimne i się zapisz to nic nie kosztuje a będziesz spokojniejsza potem tylko zaświadczenie weź przed porodem z urzędu i dasz w szpitalu kiedy będą Cię przyjmować :) Ja tak zrobiłam :)

Gość gość
Jak widać każdy słyszał co innego tak czy owak ja proponuje się zapisać albo najprościej w świecie idź do szpitala i spytaj.