Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkkkkkkk

mam18 lat i 140 tętna

Polecane posty

Gość olkkkkkkk

czy mma sie martwic

Gość rws
i to bardzo!

Gość olkkkkkkk
często boli mmnie głowa

Gość mg jj
powinnaś iść do elkarza, ale dobrego....A o to trudno:/ Ja jak poszłam bo powiedziałam ze mam niskie ciśnienie a wysokie tętno, to tylko zmierzył ciśnienie starym aparatem który tętna nie wykrywa( a dodam że przede wszystki mmartwiłą msię o tętno) Ostatnio mi sie chyba samo bardzie ustabilizowało, ale lekarz to olał;/ A miałąm czasem 127 to chyba też o dużo za dużo:/ Spróbuj łykać magnez na początek.....a z ciśnieniem jak u Ciebie?? wsiem że nalewka z nagietka je obniża, i chyba głóg też ale nie jestem pewna.....Ale m,agnez powinnaś łykać, jak jeszcze nie łykasz, a dużo się stresujesz???

Gość mg jj
przede wszystkim nie pij napojów energetycznych bo to jest masakra dla tak wysokiego tętna nie jeden był przypadek że młoda osoba po nim zeszła;/ nie weim co mi ta,m jeszcze do głowy przychodzi hmhhmm poczytaj w necie ;)

Gość ja mam takie tetno
w mega stresujacych sytuacjach. a tak noormalnie to 85-90 i uwazam ze to za duzo jest

Gość do lekarza pierwszego kontaktu
niech da skierowanie na EKG i do kardiologa. 140 to stanowczo za dużo w stanie spoczynku. A co do mierzenia starym aparatem ciśnienia - zawsze tetno lekarz może policzyć. Mnie tak lekarz pierwszego kontaktu robi, przykłada palec do mojej ręki i patrzy na zegarek. Co do przyczyn wysokiego tetna - to z błahych może być brak magnezu, potasu, sodu lub nadmiar - warto zbadać poziom, lekarz pierwszego kontaktu może dać skierowanie. Przyczyną może byc nadmierne spozywanie kawy, napojów eneregtycznych. Brak ruchu lub wady serca. Wady serca moga być łagodne np wypadanie płatka zastawki mitralnej - zupełnie niegroźne ale upierdliwe lub niestety bardziej poważne wady. Tak czy inaczej tętno powyżej 90 wymaga konsultacji z kardiologiem i zrobienia echa serca. Ja mam własnie tetno koło 100 - mam uginanie się płatka zastawki mitralnej i nerwice - lekarstwo zalecone przez kardiologa to sport i magnez.