Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fiona_2

pomoc socjalna

Polecane posty

Gość Fiona_2

Witam. Zwracam się do Was z pytaniem. Czy mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc. Otóż znalazłam się w krytycznej sytuacji. Mąż jest na ręcie - 520 zł. Ja zostałam zwolniona grupowo - 600 zł zasiłku dla bezrobotnych. Mamy dwoje jeszcze uczących się dzieci. Nigdy nie zwracałam się o pomoc, ale w obecnej sytuacji jestem pod bramką. Do czasu jak nic nie znajdę będzie bardzo ciężko. Może są jakieś instytucje które by chwilowo mi pomogły.

Gość Fiona_2
Nikt nic nie wie?

Gość wiiiikkkkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
oczywiscie osrodki pomocuybspolecznej a jakie masz zawod ze nei mpozesz pracy znalezc? Po za tym przy zwolnieniu grupoiwym obowiazuja odprawuyy to ci kase dali

Gość qbbbqqq
Mops lub GOps a moja znajoma z BPH dostala 70 tysiecy odprawy to ma z czego zyc

masz 1100 dochody i około 120 zasiłku rodzinnego Pomoc społeczna jak najbardziej ci pomoże ale to i tak bedą marne grosze. Pułam kwalifikujący do pomocy to kwota 351 zł na osobe. Dostaniecie obiady dla dzieci w szkole i mozesz postarac sie o stypendium szkolne złóz wniosek w szkole. Musisz to załatwic teraz.

Gość jesteś przekonana że pułap
to 351zł na osobę? a nie 504?

Gość odwaznie idz
do mops powiedz o swojej sytuacji ja poszłam do szkoły starac sie o stypendium jak dziecko chodzi do szkoły podstawowej to zgłos sie do gimnazjum podlegajace pod rejon jesli na osobe w rodzinie nie przej\kracza 351 zł dostaniesz stypendium tz. kupujesz ciuchy akcesoria szkolne na np. 100 (srednio to kwota 102 zł dajesz fakture do szkoły i ci oddajai znów kupujesz i tak co miesiac w roku szkolnym to 1000 zł wydane na dziecko przez szkołe ja kozystam i zero wstydu

Gość odwaznie idz
po raz pierwszy w tym roku jest dofinansowanie do ksiażek ok 260 zł dajesz faktury i ci oddaja ale trzeba teraz złozyc ------potrzebne papiery to zasdwiadczenia o dochodach ja dałam ksera z mops

Gość odwaznie idz
dofinansowanie do ksiazek do gimnazjum

Gość Fiona_2
Dzięki za podpowiedzi. Tak, odprawę dostałam, tylko to nie są tak olbrzymie pieniądze. Ja wiem, że muszę mieć pracę, tylko obecnie, kiedy dzieciaki idą do szkoły to jest ten gorący okres kiedy kasa jest bardzo potrzebna. Jeszcze muszę przełamać ten cholerny wstyd.

Gość odwaznie idz
zaden wstyd kobieto szkoda ze mnie nie znasz po prostu nie chodziłas po takich instytucjach i jest ci ciezko zrobic pierwszy krok ...głowa do góry zobaczysz jakie siksy przychodza po kase...idz nie patyrz na nic jak ci sie nalezy to działaj i to w poniedziałek

Gość Fiona_2
odwaznie idz - ale mnie zmobilizowałaś!!! zajrzj tu w poniedziałek to napiszę co załatwiłam. Dzięki.

Gość odwaznie idz
ok zajże obiecuje idz :)

Gość odwaznie idz
może cie to jeszcze bardziej zmobilizuje ze odpisuje na 1 z 100 postów bo wiem co czujesz i jak to jest pa powodzenia i idz pytaj sie ale w poniedziałek nie przekładaj bo czas nagli pa

Gość Fiona_2
odwaznie idz - tak jak obiecałam jestem. Ale niestety nic nie załatwiłam dzisiaj, natomiast jestem umówiona na jutro rano. Dowiedziałam się jednak, że będzie wywiad środowiskowy. I tu może być problem, bo mam spory domek z ogródkiem. I na pierwszy rzut oka to jest ok. Ale co z tego skoro to było robiono wszystko kilka lat temu, jak jeszcze było i zddrówko i praca. Jestem bardzo ciekawa. W szkole u dzieciaków mam złożyć wnioski i dofinansowanie. Ale to też jest bardzo ciekawe, bo najpier muszę coś kupić, a następnie przedstawić rachunki i dopiero wówczas mi jednorazowo zwrócą. To wszystko jest jakiś niedorzeczne. Chyba nie o to nam wszystkim kiedyś chodziło.

Czytałam gdzieś w gazecie że jesli dochód na jedną osobe nie przekracza 300 coś złoty to mozna liczyć na te różne dotacje itp. Musisz iśc do urzedów i sie starac. Trzymam kciuki!

To że jest domek to nie powinno byc nic złego - przynajmniej będą wiedziec że porządni z was ludzie, a nie patologia... Może moglibyście się też ubiegac w MOPS-ie o dofinansowanie do opłat za media... No i w przypadku takiej pomocy podczas tego wywiadu dadzą do spisania oświadczenie o majątku posiadanym... Mogą chceic też np. wyciąg z konta...

Gość odwaznie idz
co do mops i jakis pań środowiskowych to nie wiem bo z mopsu mam rodzinne i zasiłki pielegn. prawdopodobnie chodza by przyznac dodatek do mieszkania no nie chce krecić bo nie jestem pewna a w szkole ....stypendium to jedno a dofinansowanie do ksiązek to drugie stypendium u mnie w szkole jest tak do kazdego 10 dnia miesiaca przynie fakturę imienną na dziecko na kwotę jaką przyznaja ..kupujesz artykuły szkolne ciuchy dresowe i ok 12-15 zwracaja ci tą kasę i tak w kółko ja faktury dawałam w dniu wypłat i nie było problemu ..zawsze ale zanim poszłam po co kolwiek to najpierw poszłam po decyzję i z tego co pamietam to dali kasę i w tym samym dniu doniosłam fakture a wypłata stypendium i decyzje chyba w pażdzierniku bo akurat tak mam podejśc do szkoły tak jest u mnie

Gość odwaznie idz
z dofinansowaniem do ksiazek jest tak( ja pierwszy raz kożystam ) że niestety sama kupujesz ksiązki na faktury imienne na dziecko i u mnie jest tak że mam donieść je do 9 tego mies. ale dogadałam sie ze do 10 bez problemowo....i oni około 15 wrzesnia wypłacaja odpowiednio np.dla uczniów klasy 1 gimn. 280 -------------------------1 i 2 podst. do 150 zł więcej na http//www.men.gov.pl/.

Gość odwaznie idz
powiem jeszcze tak jak ja mam iśc to wszystko załatwiać to mnie szlag trafia ale jak dostaje decyzje :) w tamtym roku szkolnym miałam ok 100 dla niektórych duzo dla niektórych mało ale w roku to wyszło 1000 zł wydanych od państwa na ciuchy i art.szkolne trzeba jakośc kombinować ja nie mogę iśc do pracy bo przepadna mi wszystkie świadczenia na syna typu zasiłek pielęgnacyjny rodzinne itd raz poszłam ze juz wariuje w domu i chce iść do pracy to policzyli że wzbogace sie o jakieś 100 zł (tyle to wydam na bilety i kanapki...wiec tak u mnie jest

Gość Fiona_2
Dzięki za odzew. Jest mi bardzo przyjemnie, że ktoś mnie wspiera. Jutro się wszystkiego wyjaśni. Będę tu wieczorem to wszystko napiszę. A co do szkoły, to p. pedagog objaśniła mi, że przysługuje 600 zł na dziecko (przynajmniej w mojej sytuacji) raz w roku szkolnym! Tylko muszą być najpier faktury imienne.

Gość odwaznie idz
alez prosze, nie ma za co, ja zawsze doradz, gdyz jak widzisz nie chce mi sie pracowac, po co, skoro glupie panstwo utrzymuje moje dzieci? :) a ja se tylko latam po mopsach, juz mnie tam wszyscy znaja, wiedza nawet ile na podpaski wydaje :)

Gość Fiona_2
Na chwilę obecną nic nie załatwiłam. Jedynie dowiedziałam się, że przysługuje mi zasiłek rodzinny, ale muszę przedstawić zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o moich i męża dochodach za 2007 i 2008 rok. Po co? tego nie wiem. Taka jest chyba zasada. Słuchajcie! obecnie zasiłek na dziecko to kwota 60 zł!!!!!!!!!! Podobno od listopada ma być 90 zł. NA MIESIĄC. Przecież to jakieś niedorzeczne. Oby te dzieciaki które dostają teraz takie kwoty, w przyszłości wszystkim tym co takie rzeczy wymyślają też dali głodowe emerytury.

Gość odwaznie idz
FIONA TO na górze to podszyt ..tak to jest w naszej Polsce śmieszne kwoty i niewiadoma co z tym zrobić biegania jest ...najchętniej to nigdzie bym nie chodziła nie załatwiała....ale w moim przypadku jest za czym biegać bo należy mi się 1000 z tych rożnych świadczeń a w Polsce jest tak że specjalnie każą biegać za wszystkim aby się odechciało tez mam doła bo mam kasę do października a mój facet założył własną działalność i nie wiem czy mi przyznają ....choć zarobki wcale dużo nie wyższe a jak wiadomo wyliczają nawet grosze i można nic nie dostać nawet jak się przekroczy 1,22 wogle to nie wiem jak mam przedstawić zarobki ...czy mój ma sobie sam wypisać czy w urzędzie dają takie zaświadczenia o dochodach bardzo to u mnie skomplikowane może potem opiszę skąd mam i za co bo teraz mam dużo biegania pozdrawiam