Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Julki 1

Rozplanowanie posilkow roczniakowi

Polecane posty

Gość Mama Julki 1

Moja corka niedlugo skonczy rok. Pytanie do mam: jak mam rozplanowac jej posilki? Teraz nie wyglada to najlepiej 7 rano mleko 220ml 9 jogurt No i teraz zaczyna sie moj problem.Mała pobawi sie,dam jej wody do picia i zasypia sama..tacza sie albo po podlodze albo po lozkui zasypia :( Spi do 18.. Omija ja obiad :( To chyba zle..Pomozcie mi :( Dajcie jakies cenne rady.

Gość Mama Julki 1
:(

Gość Dziewczyno posłuchaj
śniadanie z WAMI i to co WY lunch z WAMI i to co WY obiad z WAMI i to co WY w międzyczasie woda + pretzle do skubania w czasie zabawy/spacerów (nie paluszki, tylko prawdziwe duże pretzle) mleko krowie, owoce, mięcho, warzywa wszelkie, owoce morza słodycze z głową, bo cukier jest w owocach/czasem deserach mlecznych

Gość Dziewczyno posłuchaj
takie dziecko je już WSZYSTKO

Gość to zle ze omija obiad
to ile godzin spi w ciagu dnia ? jesli musi takdlugo spac to podaj jej ten obiad o 1 8 jak wstanie . obiad jest bardzo waznym posilkiem dla takiego dziecka . moja corcia ma 14 mcy i dzien wyglada mniej wiecej tak : 8.00 rano mleko zageszczone kleikiem 11.00 jogrut lub serek waniiowy do tego albo 2 biszkopty lub pol buleczki ( albo jajecznice ) około 12 idzie spac i spi do 14 jak wstanie podaje jej obiadek o 17 je podwieczorek zazyczaj je deser owocowy a na kolacje o 19 je kanapke z wedlinka lub serkiem topionym w miedzy czasie pije wode .

Gość do to zle ze omija obiad
twoje dziecko nie dostaje nawet 35% tego co powinno w pożywieniu mając już 14 m-cy powinnaś karmić je już wszystkim, odstawić kleiki, delikatne deserki i jogurciki jako pełen posiłek takie rzeczy to mogą być dodatkiem zakąską, a nie służyć jako danie

Gość moje dziecko je wszystko
a to co napislam to byl tylko przyklad i dodam mleko z kleikiem ryzowym jest jak najbardziej własciwym pozywieniem tak jak prztwory mleczne moje dziecko je wyszstko - pieczywo , nabial , miesko , ryby ( zupy wielowarzywne i drugie danie z miesem i warzywami np. buraczkami , fasoka , kalafiroem , marchweka ) owoce roznego rodzaju - robie salatke owocowa . nie wiem czego sie czepiasz moje dziecko jest zdrowe i nigdy mi jeszcze nie chorowalo

Gość to jak w końcu ...
mamy karmić te nasze roczne dzieci ? Moja córka rano pije mleczko z piersi. Wstaje o 7 ! Póxniej dostaje gęstą kaszke (9 godz) jak proponuję kanapki, jajecznicę to nie chce ! Ok 12-tej obadek ze słoiczka, bo nie chce gotowanych przeze mnie obiadków - czasami skubnie ode mnie troche ziemniaczka, makaronu, mięska ale to niewielkie porcje. Zasypia ok 14-tej na cysku i spi do 16. Dostaje desek owocowy lub jogurt. A wieczorem kaszka !!! Cysiek i dobranoc. Co ja mam jej wciskac - parówki ????

Gość i dodam ze dziecko
14 mc ma maly brzuszek i np. serek danio jako drugie sniadanko w zupelnosci jej wystarcza . ty pewnie karmisz swoje dziecko wielkimi porcjami - i wyrosnie ci grubas a pozniej bedzisz zakladac topik jak odchudzic mam swoje dziecko !

Gość Musisz się przemóc
i powywalać wszelkie deserki i słoiczki. Jasne że tak jest wygodniej, ale prędzej czy później twoje dziecko będzie musiało przejść na właściwą dorosłą dietę, bo przecież nie będzie do 7 roku życia jadło samych przemiałów. I teraz właśnie jest na to najodpowiedniejszy moment. Dziwne, że nie chce jeść normalnego jedzenia? Przecież ono jest smaczniejsze od tego w słoiku. Może niczym nie przyprawiasz jedzenia i dla tego? Nikt wszak nie lubi jeść mdłego nieprzyprawionego mięsa, czy warzyw.

Gość Do koleżanki wyżej
Nie, nie czepiam się, po prostu nie napisałaś wszystkiego, więc wyglądało to tak jakby głównie to jadło. Zamiast serka Danio możesz dawać normalny twarożek ze szczypiorkiem do tego jakąś małą kanapkę i to wszystko. Wystarczą 3 podstawowe posiłki dzienne, bez dokarmiania kanapkami i serkami w międzyczasie. W przerwach między jednym i drugim najlepiej podać tylko owoc/jakiś gęsty sok/wafla ryżowego/itp.

Gość Mama Julki 1
Mialyscie mi odpowiedziec a nie wyrzucac sobie,ze zle dzieci karmicie. DO DZIEWCZYNO POSLUCHAJ moj problem nie lezy w tym o czym ty piszesz..Ona duzo spi i omija najwazniejsze w ciagu dnia.Mleko musi jeszcze pic,przeciez to normalne. Julka nie je sloiczkow,kaszek,pije wode. Rano pije mleko,potem je jogurt,nie zawsze mam jogurt to daje jej swieze owoce i warzywa.. Ale przeciez nie bede jej dawac o 10 rano obiad..Zreszta nie wyrobie sie do tej godziny z obiadem :( Za duzo obowiazkow :( Ona tak kladzie sie o 11 i spi do 17 albo 18.. I W TYM LEZY MOJ PROBLEM. A sniadan nie jem,nie mam na to czasu.A maz wychodzi o 6 rano z domu..:( Nie skaczcie sobie do gardeł :p

6-7 pierś.10-11 mleko modyf. z odrobiną kaszki (do lekkiej gęstości) + pół słoika musu owocowegoIdzie spać13-14 ok 200 ml zupy albo słoik obiadku17 mleko modyf. z odrobiną kaszki (do lekkiej gęstości) + pół słoika owoców20 pierśW międzyczasie podjada od nas, to kawałek chleba z czymś, to troche makaronu z czymś...

Strasznie dużo śpi. Wg mnie nie powinnaś Jej na to pozwalać. Powinna przesypiać minimum 10-12 godzin w nocy. Do 14. Resztę w dzień. Jak w nocy śpi mniej to znaczy, że za długo pozwalasz jej spać w dzień. Kilka dni ją przetrzymasz i się przestawi na tyle, by mogła jeśc obiad bo teraz za mało je.

Gość Mama Julki 1
ngLka- Julka w dzien potrafi przespac 7 godzin....Noc przesypia cala.Jak wstanie o 17 to zasypia o 22,23.. Wczoraj sie zmartwilam..Zjadla rano tylko mleko,potem cos tam skubnela ode mnie i troszke jogurta...Zasnela gdzies kolo 14,nie chciala nic jesc.. Obudzilam ja sama 0 22 bo sie przestraszylam :( wygladala jak niezywa..Paniki tylko narobilam No ale dalam jej tylko mleko,bo sie balam tak pozno dawac jej obiad. Teraz spi.Udalo mi sie ja przetrzymac do 14.30,ale bylo ciezko :/ Rano zjadla mleko.. Potem ugotowalam sobie jajka na twardo to zjadla mi 2 z chlebkiem potem dalam jej jogurcika I przed snem zjadla obiad-ziemniaki z ryba..Nie duzo zjadla,ale zawsze cos. Dalam jej popic i jak zwykle polozyla sie na podloge :) i zasnela. Pewnie bedzie spala do rana :(

Twoje dziecko spi w dzien tyle godzin ?? A ile przesypia w nocy ? Ja mam roczniaka i on w dzien spi lacznie ok 2 godzin .. A do jedzenia dostaje: ok 6-7 mleko ok 9 sniadanie - roznie - np kanapki, jajecznica lub kaszka do tego owoc ok 12 lunch - mieso lub ryba+warzywa+makaron czy ziemniak. Na deser owoc ok 16 obiad - jw ok 19 kasza jedzona na gesto ok 20 idzie spac, spi do 6,7. Raczej nic nie pogryza w miedzyczasie, czasem w wozku jakies chrupki kukurydziane. Do picia dostaje wode. No i oczywiscie jak idziemy w gosci czy np podrozujemy schematy czasem ulegaja zmianie.

Zastanawia mnie ilość snu Twojej córeczki. Czy zawsze była taki śpioch. Mój 15 miesięczny synek śpi ok. 2 godzin w ciągu dnia.

Mamo Julki a czy wspominalas na jakiejs wizycie lekarzowi ze Twoja corka tak duzo spi ? Moim zdaniem to troche niepokojace.

Gość Mama Julki 1
Tak..zreszta pediatra do mnie nie raz przyjezdzal z pielegniarka,wiec mowilam i widzieli,ze zawsze tyle spi. Jak byla mala bylo to samo:( Musialam budzic do karmienia. Lekarz mowi,ze to dobrze,dziecko spi tyle ile potrzebuje.. Ona na spacerach tez spi..Aby dwor poczula to od razu zasypia..a jak byla mniejsza i zakladalam jej czapke i kombinezonik(zimą) to od razu zasypiala.. Jestem bezradna :(

Gość Mama Julki 1
Julka jest kluskiem.Zawsze szybko na wadze przybierala. Teraz mierzy 87 cm i wazy 12 kg..Waga jej spadla,wazyla 2 miesiace temu 15,ale ona juz chodzi od 2 miesiecy..Non stop jest w ruchu,po za snem..Badania miala dobre,mocz,krew..

Faktycznie ciężko zaplanować jakąś sensowną dietę, mając bardzo ograniczony przedział czasowy.Ja rano zamiast jogurtu (albo razem z nim) podawałabym jakieś owoce. Te w słoiczku też są ciekawe i naprzemian ze świeżymi podawałabym córeczce na 2 śniadanie. A obiad, no cóż nie ma nic złego w podawaniu obiadu dziecku o 17- 18 godzinie. Tu karmisz go według swoich reguł- słoiczki albo zwykły obiad , ugotowany przez Ciebie. Ja swojemu szkrabowi daję już zwykłe obiadki, te które gotuję dla nas, oczywiście unikam ostrego przyprawiania i itp.

Gość Wiesz co powinnaś poradzić się
jakiegoś innego specjalisty, skoro twój lekarz uważa że to normalne. Moim zdaniem twoje dziecko jest troszkę apatyczne, skoro jedynie je i śpi mając 12 miesięcy. Może ma coś z ciśnieniem i powinniście to skontrolować. Poza tym ona będzie krągła, jak piszesz, jeśli schemat jej dnia nie ulegnie zmianie. Skoro wkoło śpi i je i znowu je i śpi, to naturalnie nie ma kiedy spalać dostarczanych organizmowi węglowodanów i stąd duży przyrost masy ciała. Spróbuj nie pozwalać jej na sen, ustaw jej jakiś stały grafik dnia i się go konsekwentnie trzymaj, zajmuj ją czymś, a jeśli i to nie poskutkuje to powinnaś się skonsultować z innym pediatrom. Do ngLka: Absolutnie cię nie krytykuję, ale uważam że już najwyższy czas byś odstawiła słoiczki, musy i mleko modyfikowane. Dla porównania spójrz sobie na przykład jak robi karro.

Gość Bo obiad powinien być
około 18:00 godz. A w południe około 12:00 zwykły lunch. Tak jest w wielu domach. Inaczej rodzice nigdy nie mieliby szansy zasiadać do wspólnego posiłku z dziećmi. Tradycyjny podział na obiad i kolację odchodzi powoli do lamusa, bo stracił swoją dawną funkcję kiedy to większość ludzi pracowała w domach i mogli jeść razem w południe. Dziś większość rodziców jest w tym czasie w pracy, dzieciaki w szkołach, więc wieczór jest optymalną porą na wspólny większy posiłek. I nie ma co się przed tym bronić, bo ten sam problem mają rodziny jak świat długi i szeroki.

Późno się kładzie jeśli zasypia o 22:30.Spróbuj ją budzić o 14-15 (max!) jeśli zasypia o 11, kąp ją codziennie 19-20 i zaraz po kąpieli spać. Przez pierwsze dni będzie szaleć ale po kilku dniach się przestawi. A myślisz że jak wygląda ustawianie rytmu dziecka? Wydaje mi się, że wcale nie jesteś bezradna. To my decydujemy o tym jak dziecko śpi, wszystko się da przestawić. Kilka dni będziesz musiała się Nią zajmować od pobudki do kąpieli a potem sama się soba zajmie, bo zmieni jej się rytm i nie będzie już zmęczona.

a 23 to już w ogóle, mamo, Ona nie śpi wcale strasznie dużo, Ona ma po prostu rozbity rytm. Pół w nocy, pół w dzień.