Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszły filolog

PŁYNNE Czytanie po rosyjsku ile czasu potrzeba

Polecane posty

Gość przyszły filolog

Znając literki i niektóre wyrazy mam ogromny problem z czytaniem po rosyjsku. Dostałam sie na filologie rosyjską od podstaw, czy dam rade w 3 tygodnie nauczyc sie płynnie czytać?

Gość olaaaaaaaaaaa
uże piszem i czytajem :)

Gość przyszły filolog
Naprawde uważacie że ciężko? Jak najlepiej się uczyć? jak często. Jak pójdę na studia to chcę umiec czytać przede wszytskim dlatego że podobno poziom jest troszke wyższy niż "od podstaw" :/

Gość ja zdawałam mature z rosyjskie
go Czytanie to naprawde łatwizna. Gorzej jak się przyjdzie uczyć tych wszystkich odmian, czasów itd. Jak bedziesz ćwiczyć po 2-3 godziny dziennie to nauczysz się szybko czytać, ale polecam korepetycje bo zapewne wiesz że w rosyjskim akcenty padają zupełni inaczej niż w naszym jezyku, a jak źle zaakcentujesz słowo to czasem znaczy ono zupełnie coś innego i cala wypowiedz staje się śmieszna.

Gość przyszły filolog
mam ksiazki gdzie sa zaznaczone akcenty. Uczylam sie rosyjskiego troche w szkole jednak nigdy nie czytałam. Nie wiem jak to sie stalo ze nie umiejac czytac mialam 5 na koniec....

juz nie mowiac o akcentach ale jeszcze twardy i miekkich znakach powodzenia

Gość aaassssaaaaa
a czy jest duża róznica między akcentem rosyjskim a ukraińskim

Gość dzadzudzi
eee, wcale tak duzo czasu nie potrzaba na nauke czytania literek. ja mysle, ze do poczatku roku akademickiego spokojnie dasz rade. bardziej martwilabym sie nad akcentami, to (przynajmniej dla mnie bylo duuuzo trudniejsze).

Gość przyszły filolog
Ale ja znam zasady wymowy itd. Mówie calkiem dobrze po rosyjsku tyle ze na niskim poziomie (matura podstawowa) podobno wymowe mam dobra. Z gramatyka tez u mnie nie jest zle, nawet na konkursy jezdzilam... Chodzi tylko o to czytanie:/ Wiem ze to dziwne ale nie umiem:( Ale wstyd:(

Gość dzadzudzi
dasz rade, skoro problem dotyczy tylko czytania, a nie calosci umiejetnosci jezykowych to ok. bierz jakas knige teraz i czytaj ;)

Gość przyszły filolog
Strieta, eta, grzmocię krieta :classic_cool:

Mysle ,ze daqsz rade. Ostatnio wybralam sie na ukraine, nigdy wczesniej nie uczylam sie rosyjskiego, alfabetu nauczylam sie w pociagu ;) Na miejscu juz mi w miare szlo czytanie , nie ze jakos biegle, ale dawalam rade wydukac to i owo. W 3 tyg nei powinno byc problemu

witam mam male pytanko jak podzielic na wymowe co zaliczyc do Ł a co do miekkiego L STOLICA,LJUBA,KLASS,LAMPA,POŁ,ŁODKA,LES,SZKOŁA,UCZITEL KOLJA, chce sprawdzic czy rozdzielilam dobrze dziekuje za odpowiedz

Gość gość
Weź te wyrazy napisane po rosyjsku, jeżeli po "l" stoi miękki znak - czytamy jak polskie "l", jeżeli nie mam miękkiego znaku - czytamy jak polskie "ł".

Gość gość
ja uczę się rosyjskiego o kilku m-cy i powiem ze idzie mi całkiem dobrze ale dużo dają mi zajęcia w tej szkole językowej w warszawie http://www.jezykrosyjski.com.pl/. Mają świetnych prowadzących a ceny jak na warszawę bardzo przystępne.