Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fanaberie2000

Pępek nie odpada mimo prawidl. pielęgnacji po 3 tyg!?

Polecane posty

Gość Fanaberie2000

Wróciliśmy z dzieckiem do domu po tygodniu i mimo, że dbamy o pępek - kilka razy dziennie dokładnie przemywamy spirytusem 70%, mimo wizyt położnej, która również się nim zajmowała - pępek trzyma się twardo :/ Nie ma ropy, zapalenia wszystko ładnie się wysuszyło tylko trzyma się po prostu.. Problem polega na tym, że skóra wokół zaczyna wciągać pępek do środka. Pediatra proponuje nam w ostateczności chirurga. Miałyście z czymś takim styczność?

Gość tak - moja córcia miała
"amputowany" pępek przez chirurga, bo sam nie chciał odpaść. Nic strasznego. Kilka sekund i po kikutku :)

Gość Fanaberie2000
a jak pozniej wygladal pępek? ile zwlekaliście? czy mamy nadal czekać czy istnieje ryzyko ze cos sie stanie z tym pepkiem? On niby po malu się odrywa z kazdej strony ale srodek ani drgnie..

Gość mnie bolał ten kikut pępka
Oczywiście tego swiadomie nie pamietam. Ale całe życie mam uraz na tle dotykania mojego pepka. Pamietam ze świadomego dzieciństwa, że zawsze bałam się strasznie dotyku w pepek, gdy mama mnie myła. i sama tez bardzo ostroznie się tam dotykam. A dopiero niedawno dowiedziałam sie , że jako niemowlak miałam duzy problem z moim kikutem pepka. Nie chciał odpasć i slimaczył się, mama musiała go dezynfekować... Okazuje się, że można czegoś nie pamiętac swiadomie, ale strach przed bólem zostaje na całe zycie czasem.

mojemu synkowi pępek odpadł dopiero w czwartym tygodniu i z tego co piszesz było podobnie jak u Ciebie

u córki odpadł po ponad tygodniu, a synek miał przez ponad 3 tyg. Z tym że położna od razu uprzedziła, że w przypadku synka będzie trwało to dłużej, bo miał grubą pępowinę. Jeśli nie robi się stan zapalny to proponuję dalej przemywać i czekać aż odpadnie

Gość mama swojego synka
Nie martw się. Podobno pępek ma prawo nie odpadać przez 6 tyg. "Nasz" trzymał się 8 tyg a czekaliśmy tak długo, bo synek jest wcześniaczkiem. Jak tylko dostaliśmy skierowanie do chirurga to następnego ranka znalazłam kikut w pieluszce :)

Gość tak - moja córcia miała
pępek jest normalny. Poszliśmy do chirurga, bo zaczął krwawić i przestraszyliśmy się, że może stać się coś złego. Chwilka i amputacja została dokonana

Gość o jejkuuu
mojemu dziecku pępek nigdy nie odpadł :o ale kikut pępowiny - owszem.

Gość a u mniee
polozna nie kazala nic z pempkiem robic i sam odpadl po 10 dniach .w niemczech jesli wszystko jest w porzadku nie karza uzywac spirytusa chyba ze by byla sie saczyl lub brzydko papral

witam maszej malej ponad 6 tyg trzymal i koncu odpadl ja bym poczekala i czesto 70% przemywala

Gość Fanaberia2000
Dzięki za wypowiedzi, widzę ze nie jest to jakaś straszna patologia, zdarza sie jak widac.. poczekamy w takim razie jeszcze poki nic sie z nim nie dzieje. U nas też pępowina gruba i może stąd problem.