Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiadomo

prąd i kable!!!

Polecane posty

Gość nie wiadomo

Dzień dobry! Właśnie wprowadziłam się do nowego mieszkania. Nie mam oświetlenia, jedynie wystające kostki z kablami. Są tam trzy kable: żółto-zielony, brązowy i niebieski. Kupiłam lampy, ale one mają wejście tylko na dwa kable... Które mam podpiąć? Jak sprawdzam probówką, czy jest prąd, to na żadnym kablu nie świeci, w gniazdkach natomiast jest widoczny. Korki są sprawdzone. Proszę o pomoc i dziękuję!!!

Gość wczorajszy glupi dzien
ja zazdroszcze zebow,,tak bym chciała je miec chocby były małe i krzywe-zycie jest nie sprawiedliwe

Gość nie wiadomo
Tylko mi nie chodzi o gniazdka, tylko o lampy,w których są żarówki. Zielono-żółty mam więc zaizolować jakąś taśmą, czy co...? Tamte dwa natomiast obojętnie w jaka dziurkę, tak?

Gość Ewaldi
i bardzo dobrze, że są trzy kabelki i oznaczają : żółto-zielony .... to jest kabelek ochronny i należy podłączyć do każdego urządzenia elektrycznego, które ma obudowę z metalu niebieski .... jest to przewód tak zwany zerowy, nazywany jako ZERO ROBOCZE ( prąd tym kabelkiem płynie po podłączeniu urządzenia czarny albo brązowy .... kabelek tak zwany FAZOWY , dotykając próbnikiem lub innym wskaźnikiem do sprawdzania obecności napięcia widać wyraźnie, że jest to przewód roboczy ( nie dotykać palcami ! ) skoro lampy mają tylko dwa wyprowadzenia , więc na kostce należy podłączyć pod kolor BRĄZOWY i NIEBIESKI , oczywiście bezpiecznie :)

NIE RÓB TEGO SAMA !!! to niebezpieczne !! po twojej wypowiedzi widać ze niemasz o tym zielonego pojęcia wezwij elektryka lub poproś znajomego. Nie radze też sugerować się kolorami przewodów, niewiadomo kto wcześniej naprawiał tą instalacje, kolory mogą być pomieszane Mówie to jako elektryk w trosce o twoje bezpieczeństwo

Gość Ewaldi
najlepiej aby były dwie osoby , jedna osoba na drabinie z próbnikiem w ręku sprawdza obecność FAZY a druga osoba znajduje się przy wyłączniku , FAZA się pojawi dopiero w momencie załączenia wyłącznika

Gość nie wiadomo
dziękuję wszystkim za pomoc! dobranoc!

Po pierwsze nie rób tego sama ani nie dawaj jakiemuś laikowi do podłączenia. Ja nie wiem co za mania jest w Polsce że każdy jest Elektrykiem i każdy się na tym zna. Po pierwsze żólto zielony przewód nie zawsze jest przewodem ochronnym w przypadku oświetlenia. Powinien być, ale często amatorzy używają przewodu YdYp 3 żyłowego do wypustu seryjnego i wóczas ten przewód jest fazowym. Teraz bez sprawdenie jak byś podlączyła go do obudwy żyrandola na pewno zostalą byś porażona. Tak więć skoro jest to lapma pojedyncza to podłącz tylko niebieski i czarny a żolto zielony sie upewnij czy jest ochronnym. I pisze to jako elektryk czynnie wykonujący zawód. Nie rób tego sama!

Gość gość
Niby forum dla kobiet, a sami elektrycy tu siedzą.......

Gość swedrz
A co myślicie o zmianie dostawcy energii elektrycznej , czy warto? Co myślicie o Novum, które jest teraz najczęściej wybieranym operatorem energii?

Gość zaremba
Myślę, że to niezły wybór, sporo osób do nich przeszło i z tego co się zdążyłam zorientować to można te 20% zaoszczędzić