Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 741789

ZWOLNIENIE

Polecane posty

Gość 741789

Witam mam takie pytanie jak to jest w przypadku wypowiedzenia umowy o pracę przez pracownika. Pracuję już 5 rok w tej samej firmie, mam umowę na czas nieokreślony i jak się sprawa przedstawia z urzędem pracy Czy w przypadku gdy się zwolnię i zarejestruję w UP to dostanę zasiłek dla bezrobotnych czy nie?

Gość JA TEGO NIE WIEM

Gość NIE PRZYSłUGUJE

Gość 741789
A NIE JEST CZASEM TAK ZE PO POL ROKU DOSTANE ZASILEK ??

Gość tak właśnie jest
przysługuje Ci zasiłek rejestrując się w pup-ie automatycznie masz ubezpieczenie zdrowotne

Gość tak właśnie jest
dobrze by było, gdybyś rozwiązała umowę za porozumieniem stron

Gość mylicie pojecia
co innego jest ubezpieczenie a co innego zsilek, jak sie sama zwolnisz zasilek nie przysluguje

Gość a ja wiem wszystko
Zgodnie z art. 75 ust. 2 pkt. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, spełniając pozostałe warunki do nabycia zasiłku, zasiłek przysługuje, ale po 90 dniach od rejestracji na okres skrócony o 90 dni

Gość 741789
właśnie mi o to chodzi co się stanie jeśli się sama zwolnię kiedy i czy dostanę zasiłek jeśli odejdę na podstawie wypowiedzenia przeze mnie umowy bo ubezpieczenie to wiem, że będę mieć

Gość .. dzika koza..
a ja wiem - a po polskiemu to jak to jest??

Gość a ja wiem wszystko
jak spelnia pozostale warunki do otrzymania zasilku to go dostanie 3 miesiace po rejestracji i przez okres 6 mcy, bo zasilek jest 12 miesiecy-nalezy jej sie po 3 ech i skrocony o 3 , czyli bedzie miala 6 , paniatno

Gość 741789
a jeśli za porozumieniem stron to jak?

Gość BHJNBNJ
Ja byłam w takiej sytuacji . Zasiłku nie dostałam przez pierwsze 3 msc. a następne 3 msc miałam płatne :o

Gość 741789
A CZEMU NIE PRZEZ Pół ROKU TAK JAK KTOś PISAł ?

Gość co nie po pol roku
o czym piszesz?

Gość 741789
"jak spelnia pozostale warunki do otrzymania zasilku to go dostanie 3 miesiace po rejestracji i przez okres 6 mcy, bo zasilek jest 12 miesiecy-nalezy jej sie po 3 ech i skrocony o 3 , czyli bedzie miala 6 , paniatno" A KTOś INNY PISZE, żE PO 3 MIES ZAPłACILI PRZEZ 3 MIES

Gość kiciurajda
w jednych regionach Polski zasiłek jest wypłacany przez rok , a w innych przez pół roku , stad te różnice zdań.

Gość 741789
A JAK JEST W MAłOPOLSCE?

Gość nie przysługuje
zasiłek! Jak się zwolnisz sama to nie dostaniesz zasiłku. Jak cię wywalą z twojej winy to też nie ale jak ci nie przedłużą umiowy bo się terminowa skończyła to dostaniesz ( bo to nie twoja wina). I jak cię zwolnią spowodu np likwidacji zakładu to też dostaniesz zasiłek.

zasilek przysluguje po 3 miesiacach zawsze gdy samemu sie zwalniach pod warunkiem ze masz przepracowany przynajmniej rok

Gość przyslugujennn
nie przysluguje ----- bzdury piszesz poczytaj sobie art. 75 ust. 2 pkt. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i tam jest napisane wszystko przysluguje po 3 m-cach od zarejestrowania i sprocony o 3 m-ce

Miałam z tym neidawno do czynienia, więc sprawa przedstawia się tak: jesli sama się zwolnisz to w PUP dostaniesz zasiłek po 3 miesiącach (to taki okres kary, za to, że się zwolniłaś) jeśli rozwiązanie będzie za porozumieniem stron to dostaniesz od razu. O długości zasiłku decyduje urząd w którym sie o niego ubiegasz i to jest właśnie tak jak pisali inni, ,że w różnych miastach są inne zasady. Zasiłek będzie wynosił około 430 zł netto. Ja miałam przez 6 miesiecy akurat, beznadziejna kasa ale zawsze coś ;) Możesz również sama się zwolnić z pracy ze względu na zmianę miejsca zamieszkania, jeśli pracodawca Ci w świadectwie pracy wpisze taką notę "wypowiedzenie umowy o prace przez pracownika" i adnotacja "pracownik wypowiedział umowę ze względu na zmianę miejsca zamieszkania" zasiłek dostaniesz od razu bez kary 3 miesiecy.

Gość BZDETY*
jeśli porozumienie stron - gówno dostaniesz a nie zasiłek , warunkiem otrzymania zasiłku jest przepracowanie 18 m-cy na pełnym etacie i wypowiedzenie umowy PRZEZ pracodawcę np. z powodu redukcji etatów, bądź złej sytuacji finansowej. Zasiłek wypłacają przez 6 m-cy i gówno ich obchodzi czy znalazłaś robotę czy nie, wysyłają ze skierowaniem do jakiegoś pracodawcy......gdzie się okazuje , że oferta jest dawno nie ważna .Burdel jeden !!!!!!!!!!! - tak jest w Kraku. Bombę powinni tam podłożyć w tym jeebanym "Afganistanie" ale nie jakiś przypał zadzwonił że bomba jest w Szpitalu Żeromskiego - gdzie muszą ewakuować oddział ratunkowy .

Jeżeli w ciągu 6 miesięcy przed rejestracją w UP rozwiązałeś umowę na mocy porozumienia stron zasiłek będzie Ci przysługiwał dopiero po 90 dniach kalendarzowych od momentu zarejestrowania się. Uwaga! Nie chodzi o to by ostatnia umowa przed rejestracją była tak rozwiązana, tylko jakakolwiek umowa w ww. okresie 6 miesięcy. A ten co o bombach pisze to lepiej widzisz, że nie warto go słuchac ;P

Z punktu widzenia prawa do zasiłku należy unikać rozwiązywania umowy: · za porozumieniem stron, · za wypowiedzeniem złożonym przez pracownika, · bez wypowiedzenia (gdy rozwiązuje pracodawca) bo wtedy jest ten okres kary!!!