Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kubekwkubek

szybki obiad - pomocy

Polecane posty

Gość kubekwkubek

Kochani! Jutro tak mi się plany poukładały, że muszę przygotować i zjeść obiad w ciągu ok.50 minut (obiad na 2 osoby, będzie też mąż). Macie jakieś pomysły na obiadek, którego zrobienie zajmuje nie więcej niż pół godziny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość idz do kuchni
zamiast siedzieć przed kompem, 50 min to duuużo czasu i można zrobić fajny obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kubekwkubek
Potrzebuję go na jutro, więc jak teraz wstanę od kompa i pójdę go robić, to jutro będzie już trochę nieświeży:-p 50 minut będę mieć na wszystko, razem ze zjedzeniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chuda_jak_słomka
na szybko to kupiła bym dwie pizze Riggi :D pizza ristorante też jest dobra :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kubekwkubek
Czekam na dalsze rady:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to zrobisz w okolo 15 min. + czas na pokrojenie wszystkiego, ok. 5 min. skladniki: 1 lyzka oliwy, 1 lyzka masla, 1 piers kurza, pokrojona w mala kostke, 1 mala cebula drobno pokrojona, 1 zabek czosnku rozdrobniony w dowolny sposob, 2 pomidory drobno pokrojone lub ok. pol puszki pomidorow. przyprawy - sol, pieprz i cos zielonego, ew. suszone ziola wg. gustu. do posypania, jesli lubisz, garsc startego zoltego sera, albo rozkruszona feta lub brundza. no i makaron. wykonanie: wstawiasz wode na makaron, a na patelni podgrzewasz tluszcz, na ktorym przysmazasz cebule z czosnkiem, po czym dorzucasz kurczaka, zarumieniasz wszysko, to powinno zajac jakies 5 min. dodajesz pomidory, przyprawy, mieszasz, dusisz na malym ogniu przez czas gotowania makaronu. makaron odcedzasz, dajesz na dalerze, a na wierch sos z patelni i posypujesz serem. zamiast kurczaka moze byc mielona wolowina, albo tunczyk, ale tunczyka to dodaj na samym koncu. jak masz jakies oliwki lub kapary, tez mozesz dorzucic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kubekwkubek
Bardzo sympatyczny przepis, dziękuję:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz zrobić curry z płatów z kurczaka z ryżem ,łatwe szybkie smaczne .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Np. Brokuły w sosie serowym, chilli con carne, jakieś risotto albo zapiekanka z makaronu. Popatrz po stronach, przepisów jest mnóstwo. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piersi z kurczaka
potrzebuja najmniej czasu robisz z nich co chcesz do tego surowka i ok zreszta prawie godzina to bardzooo duzo czasu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kubekwkubek
No właśnie jakoś nic mnie nie zainspirowało z tych stron z przepisami. Dlatego pytam tu o sprawdzone:-) Dziękuję za kolejne propozycje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jeszcze szybszy
i łatwiejszy będzie przepyszny makaron z sosem serowym. Niebo w gębie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.......
spagetti też nie zajmuje dużo czasu makaron się gotuje w tym czasie robisz sos góra pół godz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Portawka z mięsa(kurczak) i ryżu polane sosem dla 6 osób Składniki Pierś z kurczaka (6 zł) Ryż (2,50 zł) Warzywa na patelnię 500 g (4 zł) Sos knorr lub pudliszki lub abra (5 zł) Przygotowanie Gotujesz ze trzy torebki ryży w torebkach w 3 litrach. Wodę odrobinę posól i wlej 1łyżkę oliwy nie powinien się ryż kleić będzie sypki. Mięso/pierś z kurczaka podsmaż na patelni dodaj warzywa na patelnię lub mieszankę chińską po ok 15 minutach dodaj sos knorra ok 5 zł i całość podduś z 5 minut Na tależ nakładasz ryż i na ryż polewasz przyrządzoną potrawkę. Całkowity czas przygotowania ok 30-40 minut Całkowity koszt ok 18 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczna fasolka pomidorowa Składniki: 4 łyżki oliwy, 3 rozdrobnione ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasolki, 1 łyżeczka wiórków ostrej papryki (najlepiej wędzonej), spora gaść majeranku, 20 dag parówek lub lepszego mięsa, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, garść szczypiorku. Jak przyrządzić? W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Kiedy zapachnie, dodajemy pomidory (z sokiem) i paprykę, gotujemy 2-3 minuty do lekkiego zagęszczenia sosu. Dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek, gotujemy chwilę do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone parówki, gotujemy 1-2 min. Na końcu można posolić wedle zapotrzebowania, a po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i szczypiorek. Jak podawać? Z białym ryżem, ew. czymś innym o delikatnym smaku (np. kuskus).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BLYSKAWICZNE MIELONE A LA STEKI Składniki: 30 dag mielonej wołowiny (raczej chudej), 1 średnia cebula (pokrojona w piórka), 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy (ew. oleju). Jak przyrządzić? Na podgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, smażymy, mieszając, do lekkiego zarumienienia. Z mięsa formujemy 2 kotlety grubości 1-2 cm, z obu stron obtaczamy w majeranku, soli i pieprzu. Na patelnię z przyrumienioną cebulą wykładamy kotlety (cebulę odsuwamy na boki). Smażymy po ok. 5 min z każdej strony na średnio dużym ogniu. Jak podawać? Cebulę z patelni wykładamy na kotlety. Polecam podane z pieczonymi ziemniakami i jakimś zielonym warzywem. Jeśli ma być dietetycznie, to zamiast ziemniaków surówka, sałata lub inne warzywo. Z cebulą na początku można usmażyć też pieczarki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kubekwkubek
Wow, bardzo dziękuję:-) Coś sobie pewnie wybiorę, a jeszcze na przyszłość będzie:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryba w ziołach _ szpinak + ryż :) Rybę można rano wyjąć aby się rozmroziła. Po przyjściu z pracy wystarczy ją tylko posypać ziołami (przyprawa do ryb Kamisa lub jej odpowiednik z Lidla ;) ). Wkładasz do torebki do pieczenia (można ew. dodać ze dwa wiórki masła) kładziesz na zimną blachę i do nagrzanego piekarnika - całość piecze się ok. 20 minut przy termoobiegu i 180-200 stopniach czyli ... dokładnie tyle ile ryż :D A w międzyczasie (no bo przecież ryba i ryż robią się same) szpinak mrożony w garnku rozmrozisz, dodasz czosnek, trochę masła i... wszystko gotowe w tym samym czasie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×