Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość help me please

Błagam pomóżcie mi z chemi

Polecane posty

Gość help me please

mam zadanie i nie uiem go zrobić dobierz współczynniki stechiometryczzne w podanych przykładah (uzodnij strony równania) c+o2->co2 h2+o2-> NO n2+o2-> NO h2+n2 -> NH3 n2+o2 -> NO2 Błągam pomóżcie wytluaczcie ;( mam klasówke połowezrobiłam ale tych nie umiem

Policz sobie cioto ilosc czasteczek z każdej strony. Liczba musi sie zgadzac. Jak masz n2 to po prawej dopisz dwojke i wyrownaj tlen.

Gość
chemia jest nienormalna jak z wodoru i tlenu moze powstac tlenek azotu:O

Gość help me please
kompletnie nie wiemo co kaman z tym h2 +02 -> NO n2 +02-> NO pomozcie

Gość help me please
prosze

ja bardzo chętnie, ale nigdy chemia mi nie leżała ;) teraz już wiesz jacy tu ludzie są.. :) napewno to umieją a wolą popierdółki pociskać zamiast pomóc.. :)

Gość
n2 +02-> NO z tym to pewnie : n2 +02-> 2NO ale nie wiem nie pamietam:O jest przerwa ? :classic_cool: ze szkoły do nas piszesz?

Gość poszukaj na innym forum
Albo wpisz w google jak to sie liczy

Gość chchch
h2+o2-> NO ??? jak???

Gość moj facet jest chemikiem
daj adres e- mail to Ci wysle zadania z rozwiazaniem i tłumaczeniem, ale dopiero wieczorem!!!!

Gość chchch
3h2+n2 -> 2NH3 n2+2o2 -> 2NO2

c+o2->co2 ----> wszystko się zgadza 2 cząst. tlenu i 1 węgla h2+o2-> NO ----> a to co??? Chyba coś źle przepisałaś n2+o2-> NO -----> N2 + O2-> 2NO h2+n2 -> NH3 ----> 3H2 + N2-> 2NH3 n2+o2 -> NO2 ----> N2 + 2 O2 ->2 NO2

Po prostu po każdej stronie musisz mieć tyle samo, np. tlenu, wodoru, czy azotu :) n2+o2-> 2NO 3h2+n2 -> 2NH3 n2+2o2 -> 2NO2 c+o2->co2 - tu chyba nic nie trzeba robić h2+o2-> NO - a tu źle podany przykład powinno chyba być N2+O2 -> 2NO albo 2H2+O2 -> 2H2O

Może faktycznie tak powiino być jak napisała Dalia: h2+n2 -> NH3 ----> 3H2 + N2-> 2NH3 Bosh nic się już nie pamięta :)

Gość help me please
ok to mój adresemiali bardzo prosze o wytłuamczenie czaja2310@o2.pl

Gość help me please
i wszystko dobrze przepisałam

Gość help me please
Wiedziałąm ze na was moge liczyć ;) dzięki:* ale piszcie jeszcze dopowiedzi bo nei mam h2+ o2-> no

jej no co tu tłumaczyć, po obu stronach musisz mieć takie same współczynniki, np. H2 + N2 -> NH3 2 wodory + 2 azoty -> 1 azot 3 wodory jeśli po prawej masz 3 wodory a po lewej 2 no to piszesz sobie 3H2 + N2 -> 2NH3 i masz 3x2 czyli 6 wodorów + 2 azoty -> 2x3 czyli 6 wodorów i 2 azoty (bo przed azotem masz tylko 2 a przed wodorem 2 i 3 [ta mała liczba odnosi się tylko do pierwiasta, który znajduje się przed nim] więc tylko tu mnożysz), czyli liczba azotów też się zgadza po lewej i prawej są po 2 :) I tak pewnie niejasno tłumacze :D:D Musisz to zakapować, bo później będziesz miała problemy z innnymi zadaniami ;p

h2+ o2-> no nie ma czegoś takiego ;/ albo źle spisałaś albo jest błąd w książce, któraś z tych propozycji co napisałam wyżej jest ok czyli albo tam ma być H albo N :)

Gość help me pelase
dobra ten jejden przykład jest dziwny spisze od kogos najwyrzej dzięki wam bradzo a szczególnie czarnej dali i narCOMAnce zzałapałam już ;):*

Gość help me please
;) ok;] xD