Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeopo

Ile powinnam dać księdzu za odprawienie mszy świętej?

Polecane posty

Gość jeopo

U nas ludzie dają 50 złotych. Mnie na to nie stać. Boje sie ze za 30 zlotych nie odprawi mszy.. Wstydzę się dać mniej niz inni, boje się ze powie ze to za mało..

Gość co za malo
nie stac cie wiec dajesz tyle ile cie stac.w koncu co laska.a jak cos powie to powiedz mu ze dajesz co laska,czyli tyle ile uwazasz. co to znaczy ze mszy nie odprawi? a od czego on jest? w koncu to jego praca.kazdy chodzi do pracy i ja wykonuje,nie patrząc czy w danym miesiacu lepiej zaplacili czy gorzej.cholera jasna,czy kosciol wiecznie bedzie rządził???

Gość dwa razy powinno starczyc

zależ7y jaki ten ksiądz. Powiedz mu ze nie masz pieniędzy żeby dać mu więcej i ze bardzo ci zależy. A jeśli sie wstydzisz tak powiedzieć to juz lepiej pożyć od rodziców czy koleżanki. J

Gość 50zł ale jak nie masz
to powiedz: Prosze Ksiedza, chciałabym, by wszyscy wierni pomodlili sie za... Mam 30zł, czy to wystarczy? Ta msza jest dla mnie bardzo istotna, w chwili obecnej ciężko z pieniedzmi, jak się poelpszy, to dam więcej na tacę.

Gość gwena
30 zł to jest normalna stawka :) tyle wynosi średnia krajowa ludzie czasem dają więcej, jako dodatkową ofiarę na kościół - ich sprawa Ty mozesz dac 30 zł

Gość terenówks
Obecnie w Kościele katolickim przyjęło się, że ofiara pieniężna składana przy zamawianiu Mszy św., czyli tzw. stypendium mszalne w całości przeznaczane jest na utrzymanie kapłana. Jaka powinna być wysokość składanej ofiary? Kodeks Prawa Kanonicznego oddaje to do decyzji poszczególnych Kościołów lokalnych. Są diecezje, gdzie stosuje się konkretne stawki. Generalnie jednak przyjmuje się dowolność tych ofiar. Dokumenty synodalne naszej diecezji również nie określają konkretnych stawek. Przyjęła się więc niepisana zasada, że skoro pieniądze te mają starczyć na utrzymanie księdza to wysokość składanej ofiary powinna odpowiadać przeciętnej dniówce robotnika. Aczkolwiek kapłan może przyjąć zarówno wyższe, jak i niższe stypendium mszalne. Szczególnie chodzi tu o ludzi ubogich, by wysokość ofiary nie uniemożliwiała im zmówienia Mszy św.

Gość drkk9
dniówka robotnika - to jest 8 godzin np. kopania dołow Msza św. trwa godzinę trudno porównywac te dniówki

Ksiadz ma obowiązek modlić sie za darmo.U nas nie ma z tym żadnego problemu. Wystarczy powiedzieć księdzu ,a odprawi mszę. Byłoby nie w porządku, gdybyś nie kupiła dzieciom chleba ,a zaniosła księdzu.

Gość daj 30
ksieza to zlodzieje maja pensje ucza w szkolach na jednej mszy odprawiaja 4 intencje za 40 zl i dla nich to malo. kancelaria czynna 30 minut w godzinach kiedy normalny czlowiek pracuje. za miesiac biore slub i wczoraj mnie odprawil z kwitkiem bo to nie byly te godziny ! woza sie drogimi samochodami jezdza na dziwki i po dyskotekach, moim zdaniem powinni zakladac normalne rodziny bo im sie w glowach przekreca. tak jest u mnie w parafi.

Gość babiarzysko
wysokość składanej ofiary powinna odpowiadać przeciętnej dniówce robotnika za odprawiona Msze w godzine zarobi dniówke robotnika-- fajnie ma

to szczyt- ten cytat mnie rozwalil- jak mozna mowic o "wysokosci ofiary"!!!!! Przeciez ofiara jest dobrowolna. Dam ile mam albo ile chce!!

Gość jestem relijnina
Jestem religijna, wierze w Boga, ale to co Kosciol wyprawia to sie w glowie nie miesci. Ksiądz zyje w takim dobrobycie ze az do przesady! I nie rozumiem jak w ogole moze odmowic odprawienia mszy jak mniej pieniedzy sie da! To jest szczyt chamstwa.

Gość r6t7y8
odprawianie mszy jest obowiązkiem każdego księdza i nie może on domagać się za to zapłaty. jak również za udzielanie sakramentów (chrzest, ślub...) kapłan nie może żądać zapłaty.msza św. i sakramenty nie są prywatną sprawą księdza, tylko zostały ustanowione przez Jezusa jako DAR dla ludzi. A więc ofiara za mszę jest wolnym, nieobowiązkowym datkiem.

Gość
jak jest "co laska" to mozesz dac i 5 zeta oni dostaja pensje, nie miej wyrzutow ;)

Jesli mieszka na wsi to chyba juz lepiej pozyczyc te 2 dychy i dac 50. Nasluchalam sie od kolezanek z uczelni co wyprawiaja ksieza na wsi. Przykladowo, ze czytaja kto nie dal np na remont dachu itp...a mimo wszystko to chyba nieprzyejmnie, zeby potem o niej ludzie gadali. No, ale ja sie nie znam, tak mowiliy mi kolezanki :)

Gość Christo.
hej. byłm ciekawy ile wynosi średnia krajowa (aktualnie). z jakiejś pierwszej strony dowiedziałem się, że to: 3641zł. msza równa dniówke robotnika...? dniówek w miesiącu mamy ... średnio 20. 3641:20=182.05zł. no chyba, ze przyjmiemy, ze pracujemy też w soboty. 3641:24=151,71zł. fajnie. a co jeśli zarabiam mniej ? albo co gorsza nie mam stałego dochodu ? w ogóle nie pracuje ? ile mam w końcu dać ?? Raz poszedłem "dać na mszę"... Mowię księdzu: chciałem zapłacić mszę. Na to on: mszy nie można zapłacić, to jest ofiara... no ale kurczę. jeśli to jest ofiara to nic innego nie pasowało, jak wyciągnąć te 100 zł, a do koperty włożyć 20-30zł ! Ostatnio poszła dać na ofiarę moja żona, mówi mu: chciałam dać na mszę. A że jesteśmy rodziną szanowaną w naszej chrześcijańskiej gminie, toteż ksiądz kierując się logicznym myśleniem: "aha, pewnie znowu przyniosła 100", od razu wypalił: no to kiedy ? w niedzielę ? a żona wiedząc, ile jest w kopercie (a było tam 50zl,) mówi: nie, nieee, chciałabym w sobotę. mówię jej potem: trzeba było się zgodzić na tą niedzielę. a ona z pytaniem do mnie: za 50 zł...? Ostatnio mówię mamie: chciałbym zamówić kilka mszy..może 12, w każdą drugą środę miesiąca, za dusze cierpiące w czyścu, aby im ulżyć. a ona: stać Cię ? a ja: a myślsiz, że nie ? a ona: no jedna 50 zł, razy 12, to troche wyjdzie. a ja: pfff, 20-25-max30 !

Gość ew3rtyiulo
jak nie stać to nie odprawiac na co komu sie zdadzą te zabobony odprawaine przez pedofili?