Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kotlinka

Starania a kwas foliowy, cynk

Polecane posty

Jestem nowa na tym forum, więc na początek WITAM wszystkich. Moje pytanie brzmi następująco: Czy któraś z Was dziewczyny podejmując starania brała cynk ( lub robił to jej partner)? A co za tym idzie, czy rzeczywiście zwiększa to szanse na szybsze zafasolkowanie? Może macie doświadczenia, którymi mogłybyście się podzielić.

Kotlinka ja cynku w trakcie starań nie brałam ale kawas foliowy owszem do tego olej z wiesiołka no i się udało ale czy to przepadek czy nie to nie mam pojęcia przed pierwszą ciążą nic nie brałam i też się udało, ja na Twoim miejscu zrobiłabym najpierw badania na toksoplazmozę i cytomegalie przed staraniami powodzenia życzę ;)

Dziękuję pelle za odpowiedź. My dopiero zaczynamy się brać za starania (oczywiście wybieram się do lekarza :) Słyszałam poprostu, że cynk poprawia jakość komórki jajowej i nasienia. A ten olej z wiesiołka? To na poprawę śluzu rozumiem?

Tak olej brałam na śluz, a o cynku to się nie wypowiem bo nic nie wiem na jego temat, nam stosunkowo łatwo poszło zachodzenie w ciąże może i u was długo nie potrwa.

Gość kwas foliowy bierze sie
po to zeby dziecko wad nie miało, a ne po to zeby szybciej zajść:o

Kotlinka spytaj się lekarza. Czytałam w necie, że cynk pomaga, ale niebezpieczne jest jego nagłe odstawienie jak już będzisz w ciąży - chyba że nie masz niedoborów. Choć jak znam życie, to lekarz karze nie brać, bo podobno w większości przypadków nie ma takiej potrzeby.

ja brałam tylko kwas foliowy, ale jak ktoś wyżej napisał po to żeby zmniejszyć ryzyko wad, a co do tego cynku i olejku z wiesiołka to nawet nie słyszałam. Jak lekarz nie widzi nic przeciwko takim wspomagaczom, to można sobie pomagać, chociaż pewnie jakby były jakieś trudności z zapłodnieniem to niewiele by pomogło branie jakiś suplementów Powodzenia w staraniach życzę.