Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darek z malopolski

zona i ja mamy blond kolor wlosow nasz synek ma rude wlosy..

Polecane posty

Gość do darka z malopolski
Zakladam ze to nie prowokacja i dlatego odpowiem. Oczywiscie, ze jesli oboje macie jasne wlosy a w rodzinie juz pojawil sie ktos o wlosach rudych, to nie tylko mozesz ale nawet musisz sie liczyc z tym, ze rudy pojawi sie wsrod Waszego potomstwa. O wiele grozniejsze jest to , ze jesli macie w obu rodzinach glownie jasne wlosy + rude to moze dojsc do sytuacji , kiedy ktiores z dzieci nie bedzie posiadalo barwnika w ogole. /Albinizm/ To rzadkie w Pl ale bardzo uciazliwe /nadwrazliwosc na sklonce, problemy z widzeniem/ Czy proponowano Wam badania genetyczne?

Gość justysia_aa
moim znajomym urodzilo sie dziecko z tym kolorkiem wlosow,oni oboje szatyni...cala rodzina zastanawiala sie po kim dziecko ma taki kolor wloskow...i wreszcie mama znajomego przyznala sie,ze prawdziwym jego ojcem nie jest tata,ktory go wychowywal,tylko zupelnie inny mezczyzna,ktory wlasnie mial rude wlosy-czyli dziecko ma wlosy po dziadku,ktorego nikt nie zna...prawda zawsze wychodzi,wczesniej czy pozniej.pzdr

Gość rozowa_pantera
zarowno geny wlosow blond i wlosow rudych sa recesywne w stosunku do genow wlosow brazowych. jesli w rodzinie wystepuja osoba z rudymi wlosami to zaczy, ze zona ma ten gen. mozliwe, ze ty tez masz przodkow i istnieje szansa, ze oba sie polaczyly i dziecko ma akurat rude. zdarza sie rzadko ale sie zdarza. mojej kolezance urodzilo sie dziecko z calkiem czarnymi wlosami i maz wniosl pozew o ustalenie ojcostwa. wyszlo, ze jego ale dziewczyna sie z nim rozwiodla.

Gość Darek z malopolski
zostawie to tak jak jest nie bede dociekal, nawet jesli ... to ja go wychowuje wiec ja jestem jego ojcem. badania nie byly robione.

Gość barwnik dziedziczysz ILOSCIOWO

Jesli pracujesz poza Polska to pogadaj z tymi co pracowali w Skandynawii. Tam jest duzo wiecej blondynow a przez to tez duzo wiecej rudych

Gość Darek z malopolski
kocham go chce wierzyc ze jest moj, moge o tym tylko z kumplami pogadac.. ale oni sie na tym znaja gorzej niz ja.

Gość rozowa_pantera
Jesli ona ma brata z rudymi wlosami to ona na pewno ma gen rudych wlosow ale u niej samej ten gen jest slabszy niz gen blond wlosow. jesli dziecko ma rude to i taki gen posiadasz i dwa recesywne geny daja w efekcie rude wlosy bo wyparly gen blond wlosow. szansa jest chyba 1 do 16 wiec nie taka wnowu mala. szansa na blond wlosy jest wieksza ale wcale nie jest wykluczone, ze oboje tez nosicie geny czarnych wlosow. u mnie oboje rodzice maja czarne wlosy, mocne i krecone, ciemna karnacje i brazowe oczy. ja sie urodzilam z bardzo jasna skora, ciemnobrozowymi kreconymi wlosami i zielonymi oczami. siostra natomiast ma calkiem proste jasnobraz wlosy, niebieskie oczy i ciemna karnacje. drugi przyklad jest bardziej szokujacy. znam dwujajowe blizniaczki, ktore nie sa za grosz podobne do siebie. jedna jest szczupla, wysoka, blodynka z idealnie jasna karnacja, bardziej chlopieca sylwetka. druga jest niska i ma bardzo kobieca budowe, szerokie biodra, duzy biust, bardzo geste, krecone ciemne wlosy i piegi. jedna jest podobna do matki, druga do babki ze strony ojca ;) na tym polega mieszanie sie genow !

Gość żona Darka
Ja dopiero jestem w ciąży, co ty Daruś opowiadasz?

Gość Darek z malopolski
nie znam sie na wszystkim dlatego pytam

Facet , uspokoj sie , w Twoim przypadku /jasne wlosy + zona jasne wlosy/ rudy jest mozliwy. asasasasll - przyfantazjowalas i to mocno. Ale nie chce cie sypac przed twoim mezem, wiec nic wiecej nie napisze.

zadne dwujajowe bliznkaki nie sa identyczne :o to jest jak zwykle rodzenstwo, bo powstaly z dwoch roznych komorek jajowych i plemnikow

Gość asasasasll
poczytaj podrecznik z genetyki. polecam

Gość asasasasll
uczyli tego juz w liceum

Gość do asasasasll
mezowi ten poradnik poczytaj. To jego musisz przekonac. Ze mna ci sie nie uda.

Gość asasasasll
z nieukami nierozmawiam

Gość xmya
wyluzuj koleś i się troche poducz zamiast panikować :D moja kuzynka urodziła się ruda-teraz jest jaśniutką blondynką -kolor włosów prawie zawsze sie zmienia gdy dziecko rośnie

Gość asasasasll
kolor oczu Za ich ciemną barwę odpowiada gen dominujący. Podobnie jak w przypadku koloru włosów rodzice mogą mieć brązowe oczy, ale istnieje 25% szans, że ich potomek będzie miał oczy błękitne. Wynika to z tego, że każde z rodziców mając niebieskookich przodków może mieć recesywny gen odpowiedzialny za jasną tęczówkę oka. Gdy połączą się te dwa geny dziecko będzie miało niebieskie oczy. Jednakże jeśli jedno z rodziców ma dwa geny dominujące odpowiedzialne za ciemne oczy jego potomek nigdy nie będzie miał jasnych oczu.

Gość asasasasll
wszystko zalezy czy osobnik jest hetero czy homozygotyczny.Prawdopodobienstwo np wystapienia u dziecka oczu niebieskich w przypadku gdy np oboje osobnikow jest heterozygotami wynosi 1/4,natomiast gdy tylko jeden jest hetero lub oboje homozygotami dominujacymi,prawdopodobienstwo jest minimalne(a wlasciwie mozna powiedziec ze nie istnieje).

Gość do asasasasll
No to przecytaj nieuku co sama napisalas Jednakże jeśli jedno z rodziców ma dwa geny dominujące odpowiedzialne za ciemne oczy jego potomek nigdy nie będzie miał jasnych oczu. I powtarzam- mezowi kit wciskaj a nie kafeteriuszom.

Gość asasasasll
gon sie osle. poczytaj ksiazki to sie dowiesz. co ty jeszcze w gimnazjum jestes? przykre

Gość 27rocznikowo
możliwe

Gość do asasasasll
mi naprawde zwisa jak chcesz mezowi kit wciskac, ze sie nie puszczasz na boku. Jak ci uwierzy , bo mu rynsztokiem pojedziesz , to jego problem. Normalny chlop by ci gebe obil i za drzwi wyrzucil.

Gość asasasasll
bez komentarza

Gość Qinli
No raczej że może!!! Moja mama ma ciemne blond włosy, tata jest brunetem a ja jak się urodziłam miałam CZERWONE włosy!!! Niedawno mama rozjaśniała sobie włosy i... wyszły jej pomarańczowe!!! okazało si że ma dużo jakiegoś barwnika czy coś takiego...

Gość KInderkie
jasne genetyki sie na biologii nie uczyles/ :D

Najgorsze jest to, że już zawsze, kiedy na dziecko spojrzysz, będziesz się zastanawiał, czy jest twoje. Niestety, takie ziarno niepewności jest najgorsze. Kropla drąży skałę:)