Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 0707

Jakie studia?

Polecane posty

Gość 0707

Witam. W tym roku zaczęłam uczęszczać do liceum. Mam rozszerzone matematykę, chemię i fizykę. Wybrałam te przedmioty, ponieważ właśnie z nich czuję się najlepiej, jednak nie mam żadnych pomysłów na jaki kierunek się udać. Chciałabym, by były to studia, po których mogłabym mieć w miarę dobrze płatną pracę. Prosiłabym o radę.

Gość dziecko drogie ucz sie jak
narazie! anie pytaj o studia!

Gość obciągarstwo stosowane
na hUJocie 🖐️

Dziewczyno ja w 1 klasie nie wiedzialam co to matura ustna itd:P Nie mowiac o tym zebym sie zastanawiala nad studiami:) Masz mnostwo czasu zobaczysz czy Ci bedzie dobrze szlo z tymi przedmiotami a pozniej zadecydujesz:)

Gość farmacja
siostra jest na razie pomocą apteczną, uczy się na technika farmacji, może później studia, ale jak słucham jej opowieści z pracy to miło się słucha... farmacja to duże pieniądze.... oj duże... no wiadomo najwięcej zarabiają kierownicy apteki, przedstawiciele farmaceutyczni też nie mają źle, ale do wszystkiego powoli można dojść... ja skończyłam studia techniczne, pracy dla mnie nie ma:( niestety kierunek jakiś taki zbyt ogólny a wszędzie chcą pracowników z konkretnym ukierunkowaniem... ech

Gość 0707
No wiem, wiem, ale chciałabym się jakoś, chociaż minimalnie ukeirunkować. ;) Szczerze mówiąc przeraża mnie perspektywa wyboru studiów.

Gość 0707
A czy na farmację trzeba zdawać koniecznie biologię rozrzeczoną? Prawdę mówiąc idzie mi z nią średniawo. Nie lubię zakuwania na pamieć ;)

Gość farmacja
powiem Ci szczerze że nie wiem, od takich rzeczy jest google

Gość farmacja
ale serio, wydaje mi się że to dobry kierunek, dużo otwiera się aptek, ludzie chorują... popyt na leki jest masakryczny a jak to Cię nie interesuje, to przy wyborze kieruj się specjalizacją, główną orientacją... oferty pracy są skierowane do ludzi z konkretną specjalizacją

Gość 0707
Szczerze mówiąc pomysł całkiem niezły ;) Wezmę to pod uwagę i może uda mi sie jakoś zmienic profil, gdyby okazało się, że biologia jest jednak potrzebna. ;)

Gość farmacja
a przeszukując oferty spotkałam się też z zapotrzebowaniem na ludzi po ochronie środowiska i energetyce, ale wiesz, to jest potrzeba na dzień dzisiejszy a co będzie za te 5 czy więcej lat ech kto wie:] jak zaczynałam technikum ekonomiczne to tyle się mówiło że potrzeb ekonomistów ble ble, jak kończyłam ekonomistów objeło wielkie bezrobocie;) a teraz trąbią że potrzeba inżynierów heh no i co z tego że nim jestem, liczy się konkretny fach, konkretna specjalizacja w węższej dziedzinie

Gość a jak dla mnie to ten pęd
na farmację jest głupi.OK jeśli założysz własną aptekę ii zatrudnisz ludzi,ale pracować u kogoś w sklepie z lekami?To przecież jak zwykły sklep,tyle że masz wyższe no i sporządzasz leki.Ale dla mnie to dziwne,że osoba po trudnych studiach ma ambicje stać za ladą i szorować podłogę,bo to też robi się z aptece

ambicje ambicjami, ale oni nie zarabiają mało :) wiesz co, tak naprawdę to 3/4 kierunków na polibudzie Cię powinna 'zainteresować'. inżynieria środowiska, ochrona środowiska, biotechnologia, technologia chemiczna, nanotechnologia, technologia żywności, ...

a inżynierów nam potrzeba. dobrych inżynierów. mam nadzieję że jeszcze trochę i dołączę do ich grona :)

praca farmaceuty wcale nie jest tylko staniem za ladą ;) doradzić lek na ból strzykający w plecach to nie to samo co doradzić makaron.

Gość a miałam nie jeść
Tak, potrzebna Ci będzie biologia rozszerzona :P Ale nie martw się na zapas, masz jeszcze dużo czasu. Jeszcze zdążysz naczytać się i nasłuchać o różnych kierunkach. I pewnie z 5 razy zmienisz zdanie. Poza tym papiery składać możesz na wiele kierunków, potem tylko trzeba coś z tego wybrać.

Gość farmacja
taaa mycie podłóg, akurat tym zajmuje się pomoc apteczna, ale wkurza mnie jak takie panny wielkie mają problemy żeby chociaż przetrzeć szybę na ekspedycji, jak ta pomoc nie może przyjść jeden dzień do pracy.... królewny... jak nie ma klientów to siedzą na krzesłach i bąki zbijają...uch ale faktycznie jeśli lubisz chemię to tam ktoś powyżej napisał wiele kierunków z przyszłością, w których ważna jest chemia