Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikuuuuuuuuukaki

pyt. o plagiad, kto się orientuje?

Polecane posty

Gość kikuuuuuuuuukaki

proszę Was o pomoc bo już sama nie wiem, piszę prace licencjacką i nie wiem jak to jest z tym plagiatem... Czy jeśli w ksiązce mam takie zdanie; dzieci przyjmowanie do rodzin zastepczych natrafiły na pewien ukształtowany już typ stosunków wewnętrznych, do których musiały sie najczęściej dostosowac, mając na nie rówież pewien wpływ. A ja napisze to tak; Rodziny zastepcze które przyjmują na wychowanie dzieci mają już ukształtowany model funkcjonowania rodziny do którego wychowankowie dostosowują się. Będzie to plagiat???

Gość kikuuuuuuuuukaki
w temacie miało by plagiat, sorrka :/

Gość ale cymbaly
przeciez jak robisz przypisy to juz nie ma problemu, wiec o co chodzi?

Gość kikuuuuuuuuukaki
wiem o tym, ale jeśli bym ich nie zrobiła....?

Gość przypisy
taaa, jeżeli studia są humanistyczne to i owszem może wystarczy wziąć zdanie w cudzysłów i wsio, ale na technicznych takie cytowanie nie przejdzie... dlatego sposób w jaki zmieniłaś zdanie jest ok...

jak nie zrobisz przypisu to wtedy może to być plagiat; lepiej robić te przypisy, szczególnie w licencjacie

Gość przypis
to że zrobisz przypis przy zdaniu nie uchroni od plagiatu, musi być cytat zrobiony, a jak nie chcesz ciągle cytować to inaczej zmieniać zdania po swojemu

Nic się nie stanie jeśli nie zrobisz. Oni to straszą, jak nie wiem, a jeśli Ci promotor zatwierdzi, to plagiatu nie będzie. Ja tez parafrazowałam zdania z książek i jak zdanie było, że tak powiem "średnio naukowo sformułowane" to przypisu nie dawałam. Dawałam go tylko w przypadkach gdy cytowałam dokładnie, wtedy cudzysłów, plus przypis z numerem strony, bądź, jeśli brałam obszerny fragment z książki i streszczałam go, wtedy przypis bez numeru strony. Ale jeśli dawałam pojedyncze zdania to nie zawsze dawałam przypis.

Gość kikuuuuuuuuukaki
kurcze już sie zamotałam, wsumie mam dopiero dwie strony napisane hehe, ale korzystam z paru źródeł i zadania są pomieszane i zmienione, wiec wątpie żey mi to wykryli...

Nie przejmuj się tym aż tak...jak będzie coś nie tak promotor Ci powie o tym, jemu tez zależy byście dobrze wypadli:)

Gość kikuuuuuuuuukaki
Dzięki :) to tworze dalej a przypisami będe się partwic później.