Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fankalustrzanek

- czy możecie pomóc ..? historia .

Polecane posty

Gość fankalustrzanek

witam, dostałam takie zadanie z historii : Na 10 przykładach dowiedź, że kultura w starożytności była narzędziem władzy czy wiecie coś może n aten temat .? zupełnie nie wiem, jak się do niego zabrać .. =( bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam .

Gość Mąka ziemniaczana
uuuu a w kotorej jesteś klasiee

Gość fanka lustrzanek
zupełnie tego nie rozumiem ... o co chodzi z tym teatrem ..? był narzędziem sprawowania władzy ..? musze wymienic po 10 przykładów zMezopotamii, Egiptu, Grecji i Rzymu .. I liceum ..

Gość buzi_buzi _buzi
nie mam pojęcia;) ale oże napisz coś o panstwach teokratycznych w staroż. w których to kapłani byli warstwą rządzaca a jak wiadomo -religia zailcza się do elementow kultury;)

Gość uuuuuuuuuuuuuu
ta szkoła co raz głupsza jakiś czas temu przegladałam arkusze matur z wosu. były mapki do uzupełnienia, źródło też podali: wikipedia. nie umiem wymienić 10 przykładów, nawet z jednym mam problem. ale może trochę finezji: Sokrates wypracował swoistą kulturę dyskusji, a mowa to też narzędzie władzy

Gość fankalustrzanek
zupełnie nie o to chodzi .. ochh, czarno to widzę . x( mam przyklad, jak to powinno wyglądać : Egipt ku;tura pokrywanie scian hieroglifami - dzieki temu osoby postronne wiedzieli o potedze egiptu, gdyz tylko uczeni potrafoli pisac . macie jakieś pomysly ..? =(

Gość fankalustrzanek
uuuuuuuuuuuuu - to moze byc dobre . dzieki . ;*

Gość uuuuuuuuuuuuuu
jeśli o to, to może: prawo w starożytnym rzymie (prawo to też kultura :/ :/, a konkretnie np. Ustawa XII tablic, wcześniej jeszcze Kodeks Hammurabiego - gdzieś tam)

ten teatr to tez jakis pomysł pomysl ze rozrywek lud wtedy nie miał, nie bylo mediow, malo kto potrafił czytac, takie sztuki mogły kreowac postawy i opini ludnosci tym samy "tworcy" mogli miec władze nad ludem

Gość fankalustrzanek
ochh, dziekuję za te propozycje, są bardzo pomocne . =) macie może jeszcze jakies pomysły .? z chęcią wszystkie przyjmę, ja też staram się coś cały czas wymyśląc no i piszę tą pracę . proszę, piszcie wszystkie swoje pomysły np. w ten sposób : grecja - kultura - teatr - dlaczego bardzo mi na tym zalezy, kochani .

Gość fankalustrzanek
up