Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona mala chemiczka

pomoc z chemii wodorotlenki

Polecane posty

Gość ona mala chemiczka

napisz rownanie reakcji przedstawione schematem Cu->CuO->Cu2SO4->Cu(OH)2->CuCl2 i to ma byc np. Cu+x->CuO... to wiem, ze poczatek jest Cu+O->CuO, a dalej? ktos pomoze i WYTLUMACZY?

Gość ona mala chemiczka
up

Gość czy o to chodzi
?? 2Cu+O2→2CuO może być też 4Cu+O2→2Cu2O

Gość jhkl
ejj miedz jest 2 wartosciowa, wiec zle to jest przedstawione- bynajmniej na moje oko

Gość ona mala chemiczka
chyba nie :( chyba chodzi oto zeby calym ciagiem napisac Cu+O->CuO->2Cu+4SO->... tylko to 2cu+4so jest na pewno zle, bo ja w ogole nie umiem chemii a jutro mam kartkowke

Gość ona mala chemiczka
no ja tak przepisalam z tablicy... a nauczyciel pisal

2 Cu + O2 -> 2 CuO Musisz uzyskać tlenek miedzi a jak substrat masz podaną samą miedz więc potrzebny Ci tlen. Tlen występuje zawsze w postaci o2. Nie zgadzają Ci się strony równania więc musisz je wyrównać tzn. po każdej ze stron ma być tyle samo atomów poszczególnych pierwiastków.

Gość Honey-Bunny
Ja ci niestety nie pomogę, bo dawno chemii nie miałam i już nie pamiętam jak pisać te równania, ale pamiętam tylko, że też miałam takie zadania w szkole i to się robi tak: Cu->CuO->Cu2SO4->Cu(OH)2->CuCl2 najpierw piszesz jedno równanie z Cu, z którego musi wyjść następnie CuO potem kolejne równanie, gdzie do CuO dodajesz coś tam, żeby wyszło Cu2SO4 i tak dalej aż powstnie w ostatnim równaniu CuCl2

Gość ona mala chemiczka
ech, wlasnie o tym mowie, mole, stezenie procentowe dalo sie jakos wkuc a przynajmniej pewien schemat, a wodorotlenkow w ogole nie czaje. w ksiazce tez jest beznadziejnie rozzpisane, a w internecie jest poziom dla zaawansowany na kazdej stronie, albo cos, czego nie mialam

Gość ona mala chemiczka
wiem, tylko ja musze rozpisac co + co... jakos w ogole bez sensu

CuO + H2SO4 -> H2O + CuSO4 Masz uzyskać siarczan miedzi a jako substrat masz podany tlenek miedzi więc brakuje Ci takiego związku, który by miał we wzorze SO4, czyli jest to kwas siarkowy. Patrzysz czy strony się zgadzają...są ok. Analogicznie kolejne przyklady

Gość chyba to tak
2Cu+O2->2CuO 2CuO+H2SO4->Cu2SO4+H2O Cu2SO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 Cu(OH)2+2HCl->CuCl2+H2O

Gość ona mala chemiczka
a skad mam wiedziec, jak napisac np. H2SO4? w sensie, w jakiej kolejnosci liczby i literki :P

Gość ona mala chemiczka
chyba tak - tak, oto wlasnie chodzi, a gdybys jeszcze mogl/mogla wytlumaczyc. tylko prostym jezykiem, na chlopski rozum :P

Gość jhbkjnkm
moze byc tak jeszcze CuSO(mala4 pod O)+2NaOhH----> Cu(OH) (mala 2 pod (OH))+Na(mala 2)SO(mala4)

Gość chyba to tak
2Cu+O2->2CuO CuO+H2SO4->CuSO4+H2O CuSO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 Cu(OH)2+2HCl->CuCl2+H2O teraz jest dobrze.wcześniej się pomyliłam:p

Gość ona mala chemiczka
dalia, wlasnie nie, kwasy i sole sa w podreczniku po wodorotlenkach, a my idziemy programem wg ksiazki...

Gość ona mala chemiczka
np. CuSO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 domyslam sie, ze to sa nazwy jakis kwasow, albo soli, i mam to miec w glowie, tak? :P nie wiem, skad sie to bierze, dlaczego OH dwa razy wziete pojawia sie nagle w nawiasie (czy to wodorotlenek i tez powinnam miec wkute? :P)

Gość cvnbfd
CZY mógł by mi ktoś wyjaśnić co oznacz "m" w lliczbach wymiernych ? jak jest wzór m[kreska ułamkowa]n = co to znaczy?

Gość ona mala chemiczka
mianownik chyba :P

Gość chyba to tak
1)CuO wiadomo chyba,żeby powstał tlenek metalu trzeba spalić metal w tlenie,dlatego dodajemy tlen. 2)sposoby otrzymywania soli powinnaś znać.jedną z nich jest,że do tlenku metalu (masz CuO) dodajesz kwas.powstaje ci sól +woda.Masz do otrzymania siarczan(VI) miedzi (II) więc musisz do tlenku dodać kwas siarkowy(VI) czyli H2SO4. 3)wodorotlenek miedzi jest wodorotlenkiem metalu z grupy pobocznej.takie wodorotlenki można otrzymać jedynie działając na dobrze rozpuszczalną sól takiego metalu-tutaj jest to siarczan(VI) miedzi(II) mocną zasadą,np.NaOH.Zachodzi reakcja tzw.wymiany podwójnej.Powstaje wodorotlenek miedzi i nowa sól-siarczan(VI) sodu 4)kolejna metoda otrzymywania soli(ją też powinnaś znać):do wodorotlenku dodajesz kwas,a powstaje sól +woda:)

wydaję mi się że masz błąd w zadaniu bo miedz jest 2wartosciowa więc nie może być wzoru Cu2SO4 :-p sprawdz lepiej czy dobrze przepisałaś

grupa wodorotlenkowa jest 1-wartościowa a jak łączy się z pierwiastkiem który jest 2-wartościowy to trzeba wziąć całą grupę w nawias i dopisać dwa

Gość bebko sklep
2Cu + o2 -> 2CuO 2CuO + 2H2SO4 -> Cu2So4 + 2H2O Cu2SO4 + Ca(OH)2 -> Cu(OH)2 + Ca2SO4 Cu(OH)2 + 2HCl -> CuCl2 + 2H2O Ja bym zrobiła tak

Gość chyba to tak
Czarna Dalia.masz rację nie ma takiej soli,może być tylko CuSO4 dlatego na początku się pomyliłam.

Gość bebko sklep
Własnie! Wiedziałam ze cos mi tu nie pasuje :D Substraty i produkty sa dobrze dobrane tylko zmien wspołczynniki stechiometryczne bo fakt powinno byc CuSo4 a nie Cu2SO4 i wszystkie reakcie nie sa zrównowazone przez ten błąd