Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ona mala chemiczka

pomoc z chemii wodorotlenki

Polecane posty

Go艣膰 ona mala chemiczka

napisz rownanie reakcji przedstawione schematem Cu->CuO->Cu2SO4->Cu(OH)2->CuCl2 i to ma byc np. Cu+x->CuO... to wiem, ze poczatek jest Cu+O->CuO, a dalej? ktos pomoze i WYTLUMACZY?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ona mala chemiczka
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy o to chodzi
?? 2Cu+O2→2CuO mo偶e by膰 te偶 4Cu+O2→2Cu2O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jhkl
ejj miedz jest 2 wartosciowa, wiec zle to jest przedstawione- bynajmniej na moje oko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
chyba nie :( chyba chodzi oto zeby calym ciagiem napisac Cu+O->CuO->2Cu+4SO->... tylko to 2cu+4so jest na pewno zle, bo ja w ogole nie umiem chemii a jutro mam kartkowke

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
no ja tak przepisalam z tablicy... a nauczyciel pisal

Udost臋pnij ten post

2 Cu + O2 -> 2 CuO Musisz uzyska膰 tlenek miedzi a jak substrat masz podan膮 sam膮 miedz wi臋c potrzebny Ci tlen. Tlen wyst臋puje zawsze w postaci o2. Nie zgadzaj膮 Ci si臋 strony r贸wnania wi臋c musisz je wyr贸wna膰 tzn. po ka偶dej ze stron ma by膰 tyle samo atom贸w poszczeg贸lnych pierwiastk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Honey-Bunny
Ja ci niestety nie pomog臋, bo dawno chemii nie mia艂am i ju偶 nie pami臋tam jak pisa膰 te r贸wnania, ale pami臋tam tylko, 偶e te偶 mia艂am takie zadania w szkole i to si臋 robi tak: Cu->CuO->Cu2SO4->Cu(OH)2->CuCl2 najpierw piszesz jedno r贸wnanie z Cu, z kt贸rego musi wyj艣膰 nast臋pnie CuO potem kolejne r贸wnanie, gdzie do CuO dodajesz co艣 tam, 偶eby wysz艂o Cu2SO4 i tak dalej a偶 powstnie w ostatnim r贸wnaniu CuCl2

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
ech, wlasnie o tym mowie, mole, stezenie procentowe dalo sie jakos wkuc a przynajmniej pewien schemat, a wodorotlenkow w ogole nie czaje. w ksiazce tez jest beznadziejnie rozzpisane, a w internecie jest poziom dla zaawansowany na kazdej stronie, albo cos, czego nie mialam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
wiem, tylko ja musze rozpisac co + co... jakos w ogole bez sensu

Udost臋pnij ten post

CuO + H2SO4 -> H2O + CuSO4 Masz uzyska膰 siarczan miedzi a jako substrat masz podany tlenek miedzi wi臋c brakuje Ci takiego zwi膮zku, kt贸ry by mia艂 we wzorze SO4, czyli jest to kwas siarkowy. Patrzysz czy strony si臋 zgadzaj膮...s膮 ok. Analogicznie kolejne przyklady

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba to tak
2Cu+O2->2CuO 2CuO+H2SO4->Cu2SO4+H2O Cu2SO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 Cu(OH)2+2HCl->CuCl2+H2O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
a skad mam wiedziec, jak napisac np. H2SO4? w sensie, w jakiej kolejnosci liczby i literki :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
chyba tak - tak, oto wlasnie chodzi, a gdybys jeszcze mogl/mogla wytlumaczyc. tylko prostym jezykiem, na chlopski rozum :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jhbkjnkm
moze byc tak jeszcze CuSO(mala4 pod O)+2NaOhH----> Cu(OH) (mala 2 pod (OH))+Na(mala 2)SO(mala4)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba to tak
2Cu+O2->2CuO CuO+H2SO4->CuSO4+H2O CuSO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 Cu(OH)2+2HCl->CuCl2+H2O teraz jest dobrze.wcze艣niej si臋 pomyli艂am:p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
dalia, wlasnie nie, kwasy i sole sa w podreczniku po wodorotlenkach, a my idziemy programem wg ksiazki...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
np. CuSO4+2NaOH->Cu(OH)2+Na2SO4 domyslam sie, ze to sa nazwy jakis kwasow, albo soli, i mam to miec w glowie, tak? :P nie wiem, skad sie to bierze, dlaczego OH dwa razy wziete pojawia sie nagle w nawiasie (czy to wodorotlenek i tez powinnam miec wkute? :P)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cvnbfd
CZY m贸g艂 by mi kto艣 wyja艣ni膰 co oznacz "m" w lliczbach wymiernych ? jak jest wz贸r m[kreska u艂amkowa]n = co to znaczy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona mala chemiczka
mianownik chyba :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba to tak
1)CuO wiadomo chyba,偶eby powsta艂 tlenek metalu trzeba spali膰 metal w tlenie,dlatego dodajemy tlen. 2)sposoby otrzymywania soli powinna艣 zna膰.jedn膮 z nich jest,偶e do tlenku metalu (masz CuO) dodajesz kwas.powstaje ci s贸l +woda.Masz do otrzymania siarczan(VI) miedzi (II) wi臋c musisz do tlenku doda膰 kwas siarkowy(VI) czyli H2SO4. 3)wodorotlenek miedzi jest wodorotlenkiem metalu z grupy pobocznej.takie wodorotlenki mo偶na otrzyma膰 jedynie dzia艂aj膮c na dobrze rozpuszczaln膮 s贸l takiego metalu-tutaj jest to siarczan(VI) miedzi(II) mocn膮 zasad膮,np.NaOH.Zachodzi reakcja tzw.wymiany podw贸jnej.Powstaje wodorotlenek miedzi i nowa s贸l-siarczan(VI) sodu 4)kolejna metoda otrzymywania soli(j膮 te偶 powinna艣 zna膰):do wodorotlenku dodajesz kwas,a powstaje s贸l +woda:)

Udost臋pnij ten post

wydaj臋 mi si臋 偶e masz b艂膮d w zadaniu bo miedz jest 2wartosciowa wi臋c nie mo偶e by膰 wzoru Cu2SO4 :-p sprawdz lepiej czy dobrze przepisa艂a艣

Udost臋pnij ten post

grupa wodorotlenkowa jest 1-warto艣ciowa a jak 艂膮czy si臋 z pierwiastkiem kt贸ry jest 2-warto艣ciowy to trzeba wzi膮膰 ca艂膮 grup臋 w nawias i dopisa膰 dwa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bebko sklep
2Cu + o2 -> 2CuO 2CuO + 2H2SO4 -> Cu2So4 + 2H2O Cu2SO4 + Ca(OH)2 -> Cu(OH)2 + Ca2SO4 Cu(OH)2 + 2HCl -> CuCl2 + 2H2O Ja bym zrobi艂a tak

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba to tak
Czarna Dalia.masz racj臋 nie ma takiej soli,mo偶e by膰 tylko CuSO4 dlatego na pocz膮tku si臋 pomyli艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bebko sklep
W艂asnie! Wiedzia艂am ze cos mi tu nie pasuje :D Substraty i produkty sa dobrze dobrane tylko zmien wspo艂czynniki stechiometryczne bo fakt powinno byc CuSo4 a nie Cu2SO4 i wszystkie reakcie nie sa zr贸wnowazone przez ten b艂膮d

Udost臋pnij ten post