Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonda uliczna

Ślązacy - stereotypy - czy musimy z nich robić debili?

Polecane posty

Gość ufoludek z kosmicznej rakiety
Jasne - obrzygać czyjś prysznic i zostawić niestrawione resztki grilla w wannie i na klozecie w publicznej toalecie :) REWELKA ! BRAWO DLA ŚLĄSKA 😭

Gość fsm
Mieszkam w Bielsku-Białej od urodzenia. Moi rodzice pochodzą z Małopolski. Nie identyfikuję się ze Śląskiem (tak jak chyba prawie wszyscy Bielszczanie) kultura śląska to dla mnie coś obcego. Gwary nie lubię, wzbudza we mnie coś w rodzaju obrzydzenia. Brzmi fatalnie, brzydko, przynajmniej w uszach kogoś, kto identyfikuje się ze słowiańszczyzną. Sami ludzie, jak wszędzie. Owszem Ślązacy mają pewne swoje szczególne cechy, czy może Śląsk jako dzielnica wydaje się mieć takie cechy i to raczej pozytywne. Do ślazaczkiześląska pisz sobie co chcesz, nic nie poradzisz na to, że Śląsk nigdy nie był i nie będzie odrębną dzielnicą. Zawsze należał do Polski albo Niemiec. Okres przed polityczną przynależnością do Niemiec to intensywna penetracja przez Niemców i kulturę niemiecką krainy jednoznacznie słowiańskiej i pokrewnej sąsiedniej Małopolsce i Wielkopolsce i należącej do rozbicia dzielnicowego do Polski. Ta dzisiejsza śląskość jest wypadkową dwóch kultur, słowiańskiej (polskiej i czeskiej) i niemieckiej. Nowa jakość powstała na skutek w/w wpływów a nie niezależnie od nich. Zatem i Śląsk nie jest kulturowo niezależny i odrębny, to nie kraj Basków. Osobiście uważam, że ta mieszanka kultur nie jest szczegónie piękna, ale jest.

Gość fsm
A chamami są ci, którzy nie potrafią przyjąć do wiadomości, odrębnego zdania i popadają w nieuzasadnioną złość i stają się śmieszni i żałośni, wypisując wyzwiska

Gość fsm
To co napisałem o braku urody gwary śląskiej i po części kultury śląskiej (chociaż to jak ktoś wyżej napisał, jest wynikiem pokazywania tego co najgorsze i najgłupsze, szczególnie przez lokalne tv) wynika z moich (nie Ślązaka) odczuć, które podziela wiele znanych mi osób. Ale to moje zdanie nie odnosi sie do ludzi, to tylko kategoria estetyczna. Ślązacy czy mają się za Polaków czy po prostu Ślązaków, przeszli swój kawałek historii, odmienny od reszty Polski, przez co także są troche inni ale nie gorsi. Przyznaję chętnie, że reszta Polski mogłaby wynieść wiele dobrego z kultury śląskiej (mam na myśli rzeczywiste wartości a nie propagandę czasów PRLu i dzisiejszą jarmarczną śląską zgrywę) na przykład; stosunek do pracy, zapobiegliwość, zdrowy rozsądek.

Gość fsm
Dziewuszko ruska Napisz ile razy lepiej jest na Śląsku niż w Rosji, to będzie ciekawsze. majsterek Ja nie wiem z którym postem się zgadzasz, bo powyżej nie wykazałeś się kulturą :D

Gość Varg 18
Zacznijmy od tego ,że Wasza Polska bez Śląska nie istnieje.Tam jest upchany cały przemysł.Te Województwo odprowadza do skarbu państwa największe sumy pieniędzy.A zacofany to jest wschód Polski,pozostałość po zaborze Rosyjskim. baran zaczerniający: "Państwo powinno wykorzenić to dno " Śląsk bez reszty Polski sobie poradzi,a reszta Polski bez Śląska nie. Ps. Jestem z Pomorza.

Nie mam obowiazku wykazywac sie kultura bo nie widze jej wsrod moich rodakow, stwierdzilem gorzki fakt, na temat polakow-malo precyzyjnie ale jednak. sam fakt powstania tego tematu mowi sam za sie.

Gość fsm
Majsterek fakt powstania tego tematu niczego nie dowodzi dowodzą natomiast prawdy o nas samych wypowiedzi pełne jadu, złosliwosci i glupich generalizacji, które sam podtrzymujesz. Dodam jeszcze, że dałeś sobie wmówić, że wady ludzkiej natury, przejawiajace się w każdym kraju, są podobno wylaczne polska przypadlscia. Zastanow sie, komu tym robisz przysluge, majac swoj kraj za byle co..? To w znacznej mierze prawda, Polska bez Slaska bylaby kaleka gospodarczo i dlatego Polska od Slaska odeprzec sie nie da :D ze sparafrazuje, slowa ministra Becka. Poza tym, dzisiejszy Slask to nie Sląsk sprzed 60, 70 lat. Naplynelo tak wiele ludności z innych regionów Polski, wyjechał (lub jak kto woli, wypędzono :D) zdecydowaną większość Niemców a sami Ślązacy uciekali do RFNu, bo jak w pewnym filmie o Śląskich dziejach, powiedział jeden z bohaterów; lepiej było (w okr. stalinowskim) być w Africa Corps niż w AK a udział w Powstaniach Śl. wbrew propagandowym zapewnieniom PRLu, także był podejrzany. Zatem dzisiejszy Slask, nie jest już tak odmienny i jest pełen Polaków nie identyfikujących się z tradycyjnie rozumianą kulturą Śląską, że jakikolwiek akt secesji jest nierealny. Ale gdybym się pomylił, Sam od razu zgłaszam się po broń :classic_cool:, bo nie mam zamiaru mieszkać w Republice Slaskiej, tylko w Polsce

Gość fsm
Wasza? Nie Twoja? Wpiszę Cię na listę do internowania w wypadku wojny, bo cholera wie z kim i czym sie identyfikujesz :D

Sam powolutku kierujesz wypowiedzi w strone ataku. nie dziw sie, nie ma co sie gorszyc, sam napewno wiesz ze ten narod nie potrafi NIC poza bryzganiem jadem i pluciem na wszystko wokolo. tacy sa polacy, i to trzeba wytykac palcem.

Gość gwarka
Śląska gwara jest seksi!

Gość fsm
Atak w sensie polemicznym ale nie wyzywanie i stosowanie bezpodstawnych generalizacji, które Ty uważasz z prawdy. Atakowanie i polemika nie jest świadectwem głupoty raczej wręcz odwrotnie, gdy toczy się we własciwych ramach, których ja nie naruszam. Wcale ta nie uważam, jak Ty i ni widze ku temu podstaw. Polska jako państwo ma swoje istotne wady ale nie wynikają one ze szczególnie kłótliwego polskiego charakteru :D to jest brednia, która służyła zaborcom do uzasadnienia swojej polityki wobec Polski. Tak długo ją powtarzali, że wielu Polaków w to uwierzyło. Wynikają one z dziedzictwa komunistycznego państwa, które nałożyło się na zacofanie gospodarcze i społeczne i kulturowe skutki tego zacofania. I są wynikiem jeszcze jednego, tak oczywistego faktu, ale o którym często się zapomina. Celowo i konsekwentnie obaj okupanci likwidowali polską elitę, która ledwo w IIRP zaczęła się odradzać. Teraz elitą są dawni buntownicy, często niedouczeni, nieokrzesani (przykład Wałęsy) i exwładcy PRLu bez cienia etyki i o naturze pokornych sługusów.

'zglaszam sie pod bron', 'w wypadku wojny' to Twoje slowa, nie czepiam sie, ale miedzy innymi to mialem na mysli. polacy najchetniej wywolaliby 3 wojne swiatowa

Gość gwarka
"sam napewno wiesz ze ten narod nie potrafi NIC poza bryzganiem jadem i pluciem na wszystko wokolo. tacy sa polacy, i to trzeba wytykac palcem." A ja tam myślę, że to nie jest przejaw uważania swojego kraju za byle co, ale wręcz przeciwnie - my jesteśmy tacy wyjątkowi!

Gość talena
W wielu powyższych wypowiedziach widać typowe dla Polaków niestety, buractwo i ograniczenie. Ile Wy macie lat? i ile jeszcze potrzebujecie żeby się przekonać ile jest prawdy w stereotypach ? Ktos napisal że nienawidzi Ślązaków bo mu zepsuto urlop nad morzem..a mnie na wakacjach nie dała się wyspać rodzina z Poznania i co? mam wieszać psy na całej Wielkopolsce??? Ludzie sa różni, dobrzy i źli, obojętnie jaka kultura, region czy gwara. Swoją drogą, śląska piękna i spiewna nie jest, podobnie jak i kurpiowska, góralska czy dresiarska, warszawska czy urocze " ą ę" Dody Elektrody ;) I co z tego? Niech każdy sie wypowiada jak chce i jak mu pasuje..

Gość begonijataka
a ja miałam chłopaka Ślązaka i był wyjątkowym prostakiem i skąpcem. Jeżeli chodzi o czystość, to owszem miał zakodowane jakieś schematy, typu "pościel musi wyć tak wykrochmalona, żeby stała", ale o higienę osobistą dbał tak, że nie mył rano zębów, chodził po domu w brudnym dresie i pierdział w mojej obecności. Teraz mam męża Krakusa i w porównaniu z tamtym to chodzący ideał. Ja sama pochodzę z zachodu Polski i nie mam do nikogo uprzedzeń. Może mi się taki niefortunny przykład Ślązaka przytrafił ;)

Gość nulek
ja jestem z samego centrum śląska czyli katowic. mam 18 lat i jestem niebrzydką dziewczyną. używamy sobie czasami gwary bo fajnie brzmi :) ale juz tu nie spotyka się takich prawdziwych ślązakow z krwi i kosci. Moze jedynie wyjatkiem są ludzie starsi. no ale nieważne. nie podobaja mi sie takie poglądy ze niby tu jesteśmy gorsi, a może co ? warszawiacy lepsi ? na takich mowimy gorole, takie Ą i Ę ;D tu ludzie są luźni :) jest tu pieknie, i wcale nie ma fabryki na fabryce, kopalni, obok innej kopalni. Jest mnostwo zieleni, parkow, centrów handlowych i wszystkiego co jest wszedzie :) w całej PL. przyjedzcie kiedys do katowic i przekonajcie się sami :)

Gość nulek
begonijataka : nie uwierzę jeśli mi powiesz ze tacy są wszyscy mieszkańcy śląska. Trafilas na niefajnego, ok. Ale moze mi powiecie ze takich ludzi nie ma np w tej "cudownej" warszawie np?

Gość Matthias
Jestem Slazakiem z korzeniami niemieckimi po dziadkach. Powiem, ze ludzie i swinie sa wszedzie- nawet i tu na Slasku. Ale to, co sie dzieje z Polska, to jest okropne. Zaden inny narod nie jest ale taki falszywy jak Polska. Nie mowie ze wszyscy Polacy, ale ich wiekszosc jest bardzo niezyczliwa, cieszaca sie z cudzego nieszczescia i bardzo patrzaca stereotypowo. W Niemczech np. (wg opimnii moich znajomych,ktorzy tam mieszkaja) Polak Polakowi dolki kopie. Ja sam mam bardzo zle doswiadczenia z Polakami. Juz wole siedziec na czasie na komputerze i tam przez skaypa poznawac nowych ludzi z innych krajow i tylko przez kamerke utrzymywac kontakty, niz tu sie na zywo spotkac z jakims Polakiem. Polacy sa tez bardzo wysmiewi i wztacaja sie do cudzych spraw np gdy ktos stlucze sobie w miescie auto, to pol miasta potrafi przyleciec na miejsce wypadku i gupio sie gapic z z gory osadzac kto byl winny temu wypadkowi, mimo ze oni ani nie widzieli przebiego tego zdarzenia. Jesli chodzi o Sloazakow, to sa oni bardziej na luzie i tez sie staraja o innych, ale nie ze zlosliwosci, tylko by innym pomoc. Prawdziwy Slazak na poczatku sie wkurwi jak mu sie cos nie spodoba, ale po chwili na wszystko machnie reka i jest w stanie to zaakceptowac, np tak tez jest jesli chodzi o moja orientacje seksualna- jestem gejem. Na poczatku gdy komus o tym mowie to jest zszokowany a po chwili juz jest wszystko okey, bo Slazak widzi ze jak ktos jest do niego wporzadku, to on tez jest potem taki dla tej osoby. U mnie w domu mowi sie tylko po slasku- moj tato wcale nie potrafi mowic po polsku- on zna tylko slaski i troche niemiecki. Pozdro dla wszyskich richtich Slazokow. Mom nadzieja ze tyn Slonk se kiedys odlonczi od Polski, bo jak ni, to jo wyjyzdzom na staly do Nimiec, bo jo juz tyz nie moga patrzyc na tich Polokow co miyszkajom sam na Slonsku.