Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość niedzielny .

dlaczego Zus odmawia mi wypłacenia L4? jestem w ciąży

Polecane posty

Gość gość niedzielny .

Czy ktoś wie jak to jest? Mam opłacane składki(bardzo wysokie bo pracuję u męża jako współwłasciciel\) i poszłam w 9 miesiącu na L4. Dostaje odmowę , nawet bez okreslenia przyczyny, a raz napisali ze o 2, 3 dni spóżniona była wpłata składki i ,że nie jestem ubezpieczona. To chore. Ktoś tak miał?

gość- zwróć sie do ZUS-u z pisemem o przywrócenie terminu płatności (specjalne druki),jak nigdy wcześniej tego nie składałaś to na 100% Ci zwrócą termin i wypłaca pieniądze;-)

Gość gość niedzielny .
nie chodzi o zarobek. Mój mąz płacac tak duze składki oczekuje chyba aby mi zus kilka groszy dał za pobyt na L4 a oni maja to gdzieś. Więc wogóle przestaniemy im płacić skłądki, a ta kase sobie na konto odłoże na procent. I tak za kilka lat ten zus zniknie. Pozatymzanim dostanę emerytury 400 zł za iles tam lat to te 1000 zł jak bede płaciła przez te tyle lat to wcale mi sie nie opłaca. Nawet do emerytury nie doczekam na te 400 zł.

Gość gość niedzielny .
raz juz pisalismy o przywrócenie terminu , ale znów jest odmowa za kolejne miesiące. A kasy za poprzednie nie ma nadal.

spotkałam się z opinią, że opóźnienie nawet 1 dniowe w zapłaceniu składek ZUS powoduje półroczną "karę" w wypłacaniu L4 dla przedsiębiorcy. Niestety nie znam podstawy prawnej ku temu.