Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ekonomistka1111111

Prosze pomożcie mi zadaniami z matmy i fizyki!!!!!!!

Polecane posty

Gość ekonomistka1111111

prosze was o pomoc mam jutro mase spr ( jestem w technikum ekonomicznym) a dzis dowiedziałam sie ze mam kjesze jutro kartkowke z mamy połczonej z fizyką i nie wiem jak mam zrobic zadania.Błagam pomóżcie!!!!!!! zadanie 1( pomin wpływ oporu powietrza) Jak długo bedzie spadac zrzucony balst z balnu znadujacego sie : A) Krzywej Wieży o wyskosci 55 m B) wiezy Eiffla 300 m C) 452 m zadanie 2 ciało spadajce w prozni w ciagu t sekund przebywa droge oklo 5t(kwadrat)metrów. Jaką drogre pokona w a) po 1 sek b) po 2 sek ]c)w ciagu 2 sek BŁAGAM O POMC

Gość ekonomistka1111111
prosze

Gość ekonomistka1111111
prosze

Gość hhgsds
g=9,81 m/s^2 V=s/t V=g*t s/t=g*t | *t s=g*t^2 t^3=s/g t=pierwiastek(s/g) czyli: A) t = pierwiastek(55m/(9,81m/s^2)) B i C) analogicznie Ja bym tak to zrobil

Gość asdsad
przed ostatni wiersz ma byc kwadrat a nie szescian - t^2=s/g

Gość asdasdsadsaczx
chociaz nie wiem czy to jest dobrze bo znalazlem wzor ktory mowi, ze S=1/2 * g * t^2 z tego wtedy V=1/2 * g * t a nie tak jak napisalem V=g*t w przyspieszeniu ta 1/2 moze miec jakies znaczenie ale nie wiem dokladnie

Gość dfvbghnjh
1) ruch jednostajnie przyspieszony: mamy droge, mamy predkosc koncowa (poczatkowa rowna sie 0, koncowa liczymy z Ek=Ep) wiec mamy przyspieszenie, szukamy tylko czasu- na wszystko znajdziesz wzory w sieci a w drugim pod te droge podstawiasz 1 i 2 i juz :o co za problem