Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Meserkit

Niech ktoś doradzi ... proszę

Polecane posty

Gość Meserkit

Cześć. Więc może zacznę od tego że mam 16 lat. Od razu mówię że korzystam z tego forum, bo chce zasięgnąć porady bo nie mam z kim porozmawiać. Tata nigdy nie ma czasu, mama nie żyje od 2 lata rodzeństwa starszego nie mam. Tak więc mój problem polega na tym, że ostatnio ( od miesiąca około) co raz gorzej się czuję tzn. jesteś jakaś taka słaba. Nie ma siły się uczyć, ani nic :( wypadają mi włosy łamią się paznokcie ... szybko się męczę ( od razu uprzedzam pytania jestem sprawna fizycznie - jeżdżę na zawody itp. (mimo iż nie czuje się na siłach, ale to nikogo nie obchodzi w mojej szkole.) ponadto mam skąpe miesiączki, jeszcze poł roku temu moje okresy były 7 dniowe i regularne ... a teraz nie dosć że okres trwa 2lub 3 dni to jeszcze kompletnie się rozregulował :( nie wiem o co chodzi ... byłam u ginekologa ale zanim dokładnie mnie wysłuchał powiedział że to normalne że mam nieregularne i skąpe miesiączki bo to norma w okresie dojrzewania ;/ i co ja mam zrobić? mój dzień wygląda tak: wstaje o 5 bo o 6 mam autobus ... lekcje od 8 do 15 najczęściej ... wracam do domu i musze zajac się młodszym bratem, zrobić mu obiad pomóc w lekcjach bo tata nie ma na to czasu, posprzątać w domu. potem się ucze i odrabiam swoje lekcje ... ok północy ide się kapać i spać ... co więcej czasami (tak jak dziś) kłade sie na 2 godzinki w środku dnia a potem ucze się do godzin nocnych bo czuje że nie wyrobie ( a uczyć musze się długo bo wiedza mi kompletnie nie wchodzi do głowy od pewnego czasu) ...znajomi tylko w wekandh ale to nie jest jakiś ogromny problem, ważne jest to że kocham tate i nie chce mu o niczym mówić, z reszta znam jego reakcje : jakbyś porządnie jadła i jadła śniadanie to było by w porządku ... pomóżcie

Gość Meserkit
Hmmm myślałam tez o jakiś witaminach, ale nie bardzo wiem jakie ... chyba racja z tym lekarzem rodzinnym. Ale anemia? Sama nie wiem ... chyba raczej nie ... jestem normalnej budowy a może mam tu i ówdzie za dużo ciałka a anemia to chyba do takich co chude są nie? No chyba że się myle :/ w końcu nie znam się za bardzo ... nie mam wiedzy na ten teamt ... ani doswiadczenia :)

Gość skarbie ale anemia
to nie jest zbytnia "chudosc" to zwiazane jest zupelnie z czym innym poczytaj sobie bo to bardzo prawdopodobne...no i masz zdecydowanie za duzo na glowie jak na 16 nastolatkę:(

Gość Meserkit
podnoszę :)

Moja siostra nie nalezy do anorektyków, a miala anemie, poza tym wiele kobiet w ciazy ma anemie. idz do lekarza, nie bierz leków an własna ręke, bo czasami mogą Ci zaszkodzić niz pomóc. W każdym bądz razie życzę powodzenia i szybkiego powrotu do sił :)

Gość Meserkit
do skarbie ale anemia :) dziękuje za odpowiedź. Więc mówisz że anemia ... w takim razie zwrócę się z tym do lekarza. A jakie to badania są? i czy potrzebna jest zgoda rodziców a jakieś badania? bo szczerze mówiąc nie chce informować taty :( bo i tak albo usłysze że to moja wina albo że mu dupe zawracam :(

Gość Meserkit
Do cholerka :) Dzięki za odpowiedź. Racja ... pójde do lekarza bo jak się najem tabletek to faktycznie moge sobie zaszkodzić :) Dzia raz jeszcze :)

Gość forumowiczka87
czesc autorko:) spokojnie mialam idento!wszystkie objawy musialam kilka razy w ciagu dnia sie klasc bo konalam,wypadaly mi wlosy po 300 na raz,paznokcie sie lamaly,bylam apatyczna ,rozregulowal mi sie okres nie mialam 50 dni ,poszlam w pierwszym rzedzie do rodzinnego lekarza dal skierowanie na krew zelazo i na tarczyce i oczywiscie sie potwierdzilo wszystko ,choruje na niedoczynnosc tarczycy z tad takie objawy,biore hormony i jest okej ,zelazo tez mialam pomnizej normy,to zalezy od trubu zycia,widac ,ze nie masz łątwo ,przykro mi zpowodu mamy,ty musialas podolac obowiazkom i pewnie czesto nie masz czasu dla siebie,,,,,z tad to ,glowa do gory idz zrob badania i bedzie ok:)

Gość kakakakaka
Słoneczko na bank anemia. Natychmiast badanie krwi! pozdrawiam

Gość forumowiczka87
tak albo anemia albo tarczyca na pewno!koniecznie do lekarza,nie musisz byc przy anemi wcale chuda (tak jak ja )

Gość rtgyrethteh
ja mam 17 lat. moj dzien wyglada podobnie. dlugo sie odchudzalam. przez kilka dni sie glodzilam, ppozneij byly wymioty. teraz jest juz noralnie z tym . ale nei jem miesa. lekarze u mnie wlasnei stwierdzili anemie. mimo iz teraz normalnei jadam od dluzszego czasu to nadal mam problemy z okresem. sily w ogole na nic nei mam. a wyspac sie nie moge bo mam prlblemy ze snem... :(:(

Gość Meserkit
Dziękuje wszystkim :) Fajnie że można uzyskać cenną pomoc, na takim forum :) No i czegoś się dowiedziałam :) Np. co to jest anemia :)

Gość a morze anoreksja he
w końcu anemia to może być, ale anoreksja też jst prawdopodobna skoro mówisz o tym że twój tata odpowiedziął by ci że kiepsko jesz, może naprawde kiepsko jesz? he?

Gość Meserkit
Sądzę, że jem tyle ile powinnam tzn. jem tyle na ile odczuwam potrzebe ... a nie jestem chuda (co najwyżej szczupła) więc anoreksja to raczej być nie może

Gość a morze anoreksja he
No wiesz ... tyle ile odczuwam potrzebe to jest wzgledne określenie ... konkrety kolezanko ... plus waga i wzrost bo szczupła czy chuda itp to tez określenia względne a i sory że pytam na co zmarła twoja mama? jakaś choroba? może to powiązane? i ile lat miała?

Gość Meserkit
Sorry że dopiero odpisuje ... :) Ważę 51 kg Mierze 167 cm ... moja mama zmarła w wieku 34 lat na włóknienie płuc. A co co jedzenia? hmmm no jem w szkole jakiegoś batona, potem jak wróce ze szkoły to jakieś kanapki i potem to kolacje jakąś (serek, jogurt, kanapki, czasem zupa albo cos co zostanie z obiadu który szykuje bratu)

Gość Asiacopoznałajacka
a do szkoły jakiej chodzisz??? A co do zdrowia to nie mam pytań: idź do lekarza i to już!!! I współczuje śmierci mamy :( wiem co to znaczy też to przeżyłam :(

Gość Meserkit
Do LO a dlaczego?

Gość Meserkit
hejj czemu o szkołę pytasz???

Gość Asiacopoznałajacka
Ogółem z ciekawości ;p

Gość linia horyzontu
Moja droga może i anema - to wykażą badania ale... Zwróć uwagę co Ty jesz, jak się odżywiasz, a wg mojej opnii sama sobie szkodzisz. Serki, batony, kanapki to nie jest właściwe jedzenie, to substytuty. Powinnaś zabać o to by zjeść ciepły posiłek, wartościowy (z białkiem i warzywami). Podstawą zawsze jest zdrowe odżywianie. Bardzo Ci współczuję, że musisz sama w tak młodym wieku radzić sobie ze wszystkim. Ale musisz być mądra i wytrwała a wtedy wszystko będzie w porządku powodzenia! :)

Gość Meserkit
linia horyzontu :) dzięki za odpowiedź ... staram się jakoś z tym poradzić :) choć szczerze mówiąc brakuje mi mamy (wiem może mówie jak dziecko, ale w końcu nim jeszcze jestem po cześci ;) ) ale taka prawda że z nikim nie moge pogadać :( brat młodszy o 7 lat i tata który ma zawsze ważniejsze sprawy niż rozmowa ze mną :( dobrze że tu na forum można spotkać kogoś miłego i kogoś kto chce się odezwać :)

Gość anorektyczka więc
zdychaj kurwo ... odchudzałaś sie to cierp kurwo!

Gość Meserkit
Mały szczegół: nie odchudzałam się i nie odchudzam :( i nie musisz obrzucać mnie wyzwiskami ... za to mogła byś czytać ze zrozumieniem :)